Mi az igazság? Valaki el tudná nekem magyarázni a karmát?
Folyamatosan ugyanazok a dolgok történnek az életemben és nem találom a megoldást.
"Például te beleszületsz egy családba, ahol édesanyád lemond rólad, vagy esetleg édesapád folyamatos bántalmazást követ el, de az is lehet hogy alkoholista az egyik, netán mindkettő. Ezek benned negatív reakciót váltanak ki, és kialakulnak benned ezzel kapcsolatos félelmek. És pontosan ezek azok a sérülések, amik előző életed tapasztalatai, és feloldozásra, megoldásra várnak. Ezekkel a dolgokkal kell jelen életedben szembesülnöd, mert egykor te is ilyeneket okoztál másoknak, esetleg pontosan nekik. Ez a Karmád!
Addig, amíg nem ébred rá az ember, vajon miért is kapja a negatív, dolgokat, és csak sepregeti a szőnyeg alá, várva, hogy megoldódik minden, addig a karma nem fog oldódni. Az elfogadás, megbocsájtás oldja a karmát. Ha ez nem történik meg a részedről mire kirepülsz a családi fészekből, akkor a párkapcsolatod fogja visszatükrözni a megoldandó feladataidat. És ez mindaddig így is marad, amíg meg nem tanulod a leckét. Ilyenkor hajlamosak vagyunk mindenkit hibáztatni: az édesanyánkat, édesapánkat, testvérünket, párunkat, de kevesen értjük meg, hogy a megoldás kulcsa bennünk van. Ha megtörténik az elengedés és megbocsájtás, akkor leveszed a terheket és tovább nem cipeled. Kiegyensúlyozott életet élhetsz."
Valóban így működik ahogy itt írják? Ha elfogadom azt, hogy egyszer én is ugyanazt tettem a családtagjaimmal amit most ők tesznek velem és megbocsájtok magamnak és nekik is akkor elmúlik a teher és mehetek tovább az utamon? A mesterek azt mondják, hogy a meditáció és ha a jelen pillanatban maradok az oldja ezt az egészet. Igazából sok mindent írnak a témában, de nekem még nem tiszta. Valaki tudna tanácsot adni, hogy mi a helyes? Kinek hogyan oldódtak meg a családi problémái?
Valamilyen szinten lehet oldani a karmát. Valamilyen mértékben jobb összhangba lehet kerülni a sorsunkkal/ sorsmintázatunkkal (amit pl. az asztrológiai radix is mutat). Tehát valamilyen szinten jobbá tudjuk tenni az életünket önismeret- és tudatosságfejlesztés valamint bizonyos spirituális technikák és életmódbeli változtatások által. De ezek nem lehetnek teljesértékű karmaoldások és életjobbítások, valamint ezeket elérni is aránytalanul nehéz.
A karmáról írt idézetedben van igazság, de sajnos nem ilyen egyszerű a dolog.
A Föld-ön a sorsrendszer szándékosan el van cs. szve, a karmarendszer működése sem egyértelmű. A Föld az egy kaotikus börtönbolygó.
Itt bővebben olvashatsz erről. Olvasd el, nagyon megéri:
A karma alapelve egyszerű. Ok-okozat. Mivel a világ összetett, ezért emberi ésszel nehéz/lehetetlen átlátni, hogy milyen okot milyen okozat fog követni, és azt is, hogy mikor.
Feldolgozhatod, megoldhatod ezeket, de a cselekedet újra csak karmát fog okozni, mivel minden cselekedet oknak számít. Azt kell elérni, hogy megszakadjon egy adott esetben a láncolat, és az adott esemény ne váljon okká, egy későbbi okozat számára.
Benned van a valasz ez nagy igazsag
magad irtad le olvasd el, vagy gondold at ujra
De roviden: "elengedés és megbocsájtás"
tehat te ezeket nem teszed? Nem is probaltad?
amugy nagyon egyszeru a "kotelesseged": önzetlenség
ha egy szóval kell leirni
minél inkább az legyel es akkor Szabadda valsz
most önzöként persze rabsagnak tünik, ahogy mindenkinek
nehez persze de ezt kell növelned
termeszetesen a szabadsagod mindeg meg van az önzöségre is a folytonos ismetlesre, ismetlodesre is
boldogsagot ebbol is merithetsz
ajanlom ezt olvasgasd amikor csak teheted:
Bhagavad Gita
Xy4
Azért kell a meditációs gyakorlás hogy a jelenben tudjon az elme maradni.
Ugyanis a felesleges gondolatok/gondolkodás a "köd" ami miatt nem láthatunk "tisztán".
A karma egyszerű ok-okozati törvény. Nem az előző életeket kell kutatni (gondolkodni rajta) hanem azt keresni (látni) amivel most épp ebben a pillanatban is "kötjük" azt a dolgot - ami kiváltja a következményt (okozatiságot).
Ezért mondják a bölcsek hogy a jelennel kell foglalkozni - mert amivel dolgunk van az épp most is jelen van..
Közveszélyes Kontár
Sokat meditálok, igyekszem a jelenben maradni és megfigyelni mindent, tapasztalom, hogy ha elfogadom azt ami van megbocsájtok és elengedem akkor változnak a dolgok. Amint belül fény van úgy körülöttem is elkezdenek ragyogni a dolgok, csak néha még megbotlok és érdekel mások tapasztalata, információt gyűjtök.
4. válaszoló
Úgy érzem, hogy az egyik családtagom eléggé rám van tapadva, mindig beszél hozzám, mindig azt akarja, hogy figyeljek rá, mindig többesszámban beszél mintha mi egyek lennénk és semmi nem választhat szét minket. Én szeretek egyedül csendben lenni, tudom, hogy én egyedül alkotok egy egészet és néha azért ez elég idegesítő, de az élet mindig visszadob hozzá. Akkor jelen pillanatban nekem ez a dolgom? Én mivel kötöm ezt a dolgot? Hogyan tudom ebből felszabadítani magam?
Igen csak nem mindegy hogy értelmezed a megbocsátást mert legtöbben úgy hogy spongya rá.
Az meg visszafojtàs
Komoly probléma esetén leggyakrabban terápiára van szükség
A karma, személytelen erő, ami nemcsak az univerzumban, hanem egyéni szinten is jelen van.
A karma a történések maga. Szándék. Ez a tudattalanból indul, különböző hajlamok, gondolatok, késztetések által. Majd megnyilvánul szavak szintjén. Végül fizikai cselekedetté válik.
Ahhoz, hogy lásd a karmád, teljesen fel kell adnod az 5 érzékszervet, vagyis tovább kell lépned rajtuk.
Utána megjelenik az üresség, amiben tudatodnál leszel az 5 érzék nélkül is! Miután az a tudat ("valami"), továbblép az ürességen, csak ekkor láthatod tisztán a történéseket.
Addig csak spekuláció marad. Mondjuk erre, eddig, biztosan, egy Gautama nevű ember volt képes, aki a saját bevallása szerint látta úgy a saját, mint mások karmáját is életeken át!
A karma egy nagyon összetett dolog.
Buddhistaként válaszolok.
Igyekszem érthetően.
Buddhisták szerint, nincs semmiféle, lélek, ego. Ezt hívja a buddhizmus Nem-énnek, Anatta.
Amit a felettem válaszolok, helyesen mondtak, az a jelenre vonatkozó tanácsadás, de ehhez sok mindent kellene először tudatosan megérteni.
Ami van lélek és ego helyett, az maga a tudat. Ez alatt a Buddhizmus azt az önátlényegítő és tiszta dolgot érti, ami a Budhi, amiben a tapasztalatok, benyomások vannak, amit hozol előző életből és viszel tovább.
A tudatlanság a legnagyobb baj a világban. Jelenleg a buddhista tanítások alapján a vaskor elején vagyunk, ezt később kifejtem.
Meg kellene végre értenünk, hogy tényleg minden (nem lehet elbújni!) minden amit teszünk, mondunk, az bizony vissza jön hozzánk. Megsokszorozva... Ha ezt tényleg megértenénk végre egész ad kell bánnánk egymással, szavakkal.
Persze tudom, hogy ez egy tapasztalati út, én is ezen vagyok.
Kicsit érthetőbben, meg kell érteni, hogy mi mivel van összefüggésben, és hogyan épül egyik a másikra. Ezek okoznak karmát:
Gondolat - gondolat mögötti szándék - szó - cselekedet
A szándék is nagyon fontos! Ugye azt mindenki képes belátni az értelmével, hogy a szándék amivel cselekszünk, akar épp egy virágot nyújtunk a másiknak, az lehet rossz is. Pl.: azt gondolom közben hogy nesze b@€)):! Most ez ronda, de ez egy példa hogy érthető legyen. Tehát látszólag cselekedetek szépet, ha a szándék mögötte negatív. Hogy is mondja a magyar: “A pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve.” ? Ugye?
Tehát minden amit mi elszenvedünk az egyszer másnak is szenvedés volt általunk. Az egyetlen pozitív amit ehhez írhatok, hogy tisztul a karmád.
Sajnos az emberek többsége akkor kezd el kutatni és ezzel foglalkozni, amikor már baj van. És nagyon sokat kell tanulni és meditálni.
A buddhizmus nem magyarázza az emberi evolúciót. A buddhizmus és amit Buddha látott és tanított az alapján elmondható, hogy az idők kezdte óta és az előtt már volt ember és lesz is. Kezdete sincs olyan régóta van. Csak a véges tudatunk nem tud megbirkózni, mindent meg kell magyarázni és számszerűsíteni. De Buddha elmondta, hogy volt és lesz, már mindenki volt gazdag és szegény, már mindenki mindenkinek volt apja, anya, gyerek... olyan rég óta tart ez.
Ez az örök körforgás, amit Szamszárának nevezünk....
Nem tudok semmit. Tanulok!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!