Létezik spiritualitás a valóságban?
Kedves Kérdező!
Hasonló a szituáció nálam is, bár én még csak 10-15 éve kutakodok a spiritualizmus után. Én sem tudtam sosem elfogadni, hogy csak annyi a világ, amennyit látni és mérni tudunk belőle.
Látom, ajánlották az advaita védantát. Az egy jó filozófia, érdemes tanulmányozni, de ha komolyan gondolod, akkor egy jó adag megelőlegzett bizalommal kell nekimenni.
Egy író, akit tudok javasolni, Jane Roberts, és a könyvei, melyeket egy Seth nevű energientitás diktált. Ő az egyetlen olyan közvetítő, akit képes vagyok hitelesnek elfogadni, pedig olvastam már mindenféle Zetatalkot, Kryon, Tóbiást, plejádos fényhozó lófszokat, 7. galaktikus űrbirodalmat, meg minden észvesztő baromságot, amit csak az emberi elme kitalálhat.
Ha nem ismered Seth-et, a www.seth.hu oldalon találsz infót és letölthető könyveket.
Egyébként szerintem azért nincsenek észleléseid, mert túl racionális vagy, és nem lehet rávenni téged mindenféle halandzsával.
Köszönöm a válasz, Winsxs.
A tiedhez hasonló, pozitív szándékú válaszokat vártam alapvetően. Mindig is racionális voltam, nem ezért nincsenek észleléseim. Inkább a kor előrehaladta, a különféle testi nyűgök amik energiát vonnak el, a gondolatok szerte ágazása, a tudat "tisztátalansága" és az egyéni korlátok okozzák. Éber állapotban soha nem is volt semmi különösebb észlelésem, akaratlagosan viszont előre tudtam álmodni azt, ami kellőképpen érdekelt. Maximális racionalizmussal álltam ehhez a kérdéshez is, bár minden logikus magyarázatot ki tudtam zárni a jelenséggel kapcsolatban. Vizsgálni viszont némiképp tudtam, nem elvakult hittel tekintettem a kérdésre, az mindössze korlátokat ad az embernek. Teljesen mindegy, miben hiszel vakon, Budhában, Istenben, az aztrális világban tudom is én, mindössze a gondolataidat húzod be vele egy csőbe. Biztosan van egyetemes igazság, de gyanúm szerint annak maximum a töredékével van tisztában élő ember, hiába igyekszik rengeteg ágazat rád húzni a maga igazát, hirdetve annak kizárólagos valóságosságát. Nyitott vagyok sok mindenre, de amíg nem bizonyosodott be egy teória valóságossága, addig nem fogok vakon hinni benne, és rááldozni az életem. Téves feltételezés, hogy 60 év meditálás után lehetséges csak bármi kézzelfoghatót felmutatni, biztos vagyok benne, hogy lehet rá más lényegesen gyorsabb módot találni.
"Ha ismert, láthatóvá tehető és ezáltal mérhető jellegű energiáról beszélünk."
Nem érted: VALAMI energia kell hozzá.
Márpedig az agysejted ismert energiával működik.
Tehát akkor látnod kellene egy pontot, ahol az agysejted normál energiája egyszer csak eltűnik... vagy éppen ott előjön a semmiből valami ismeretlen energia, és e szerint csinál valamit az agysejted.
Mondom: csak ez a kísérlet már Nobel-díjas lenne.
E nélkül viszont nem igazán működik semmiféle képesség.
Persze kutatható így is, Vassy ezt is kutatja - az eredményeit elolvashatod. Van még neki más oldala is, konkrét kísérletekkel.
Épp, hogy a racionális gondolkodás emel korlátokat az elme elé, pontosabban a spirituális megismerés elé, mert a racionalitás is egyfajta kondícionáltság. Ha a gondolkodásmódod alapvetően analitikus, ha logikus beállítottságú vagy, sokkal kevésbé valószínű, hogy spirituális tapasztalatokban lesz részed. Azt gondolom, ez a korlátaid egyik oka, nem véletlenül gondolják oly sokan azt, hogy az ezósok mind hülyék: mert az EzoTV-vel/pénzenergia küldéssel/homeopátiával/lapos föld nézettel pont azokat lehet megvenni, akikből hiányzik az elemző, rendszerező, objektív megismerésre törekvő, logikus levezetésre való képesség. Ha mindezen képességek megvannak benned, sokkal kisebb az esélyre, hogy minden sarokban szellemet fogsz látni. A racionalitás tök jól használható a midennapi életben, de a spirituális tapasztalatoknak nem barátja.
Az elvakult hit sem jobb, az ugyanúgy kondícionáltság.
De ha feltételeket támasztasz a spiritualizmussal szemben, és azt várod, hogy tudományos alapokon igazolódjon be egy teória valóságossága, azzal gyakorlatilag megpróbálod beszorítani racionális keretek közé azt, ami nem magyarázható racionális alapokon, vagy legalább is nem kézzelfogható és nem annyira nyilvánvaló, mint mondjuk a gravitáció.
Ismert, hogy az agy működése elektromos és kémiai reakciókhoz köthető. Az elektromos tevékenység az általa generált elektromos mező által mérhető, a kémiai pedig a véred analizálásával. Különféle reagens anyagokkal látható az agyad érhálózatába annak útja, de én korántsem mondanám azt, hogy ezek a humánus kutatási módszerek mindent lefednek, és alátámasztanak, mivel nem lehetnek maradéktalanul pontosak. Kevésbé humánus kísérletek által lehetne ugyan talán előrelépéseket elérni, de azok nem kimondottan etikusak. Mindazonáltal ha az emberkísérletek lehetségesek lennének, akkor sem hiszem, hogy maradéktalanul ki lehetne jelenteni, hogy az agy működését és az ahhoz szükséges energiákat és reakciókat teljes mértékben ismerjük. És sejt szinten még úgy sem lehetne sok mindent kimutatni. Ha egy picikét belegondolsz abba, hogy olyan alapvető létfunkciót, mint az emlékezés sem tudnak hitelesen megmagyarázni, mert csak egymásnak ellentmondó teóriák léteznek rá, de még csak az alvás tényleges szerepét sem, amivel pedig az ember kb az életének a felét-harmadát tölti, addig merész dolog azt kijelenteni, hogy biztosan ismerjük az agy működésének elveit. A fizikai ismeretek sem hiszem hogy abszolút teljesek, pár ezer év alatt fel lett fedezve a kinetikus energia, a termikus, az elektromos, és ennyi volna kb ami a világ működését szolgálja? Nem vagyok egy kvantumfizikus, de a kvantumfizika szerepét kizárhatjuk mint résztvevő jelenséget az agy működésében, pusztán elektromos impulzusokon alapszik? Melyik kvantumfizikus vizsgálta ezt? Melyik agy, vagy idegsebész? Teljes egész-e a kvantumfizika elmélete, vagy lehetnek még nyitott kérdések, amik talán az agyműködés elméletére is visszahathatnak?
Nincs bennem elég önhittség ahhoz, hogy egyértelműen ki merném jelenteni, hogy bárminek a működésével is teljes mértékben tisztában vagyok, legfőképpen az élettel kapcsolatban nem, és azért néha kicsit rácsodálkozok, amikor bármilyen nagy szaktekintély viszont hasonló kijelentést tesz. Ismert ugyan néhány dolog működésének bizonyos alapfeltételei, de amíg valamit nem hogy reprodukálni, de sem megváltoztatni, sem sérülés esetén javítani nem tudod, addig nem hiszem, hogy ismered. Nem rád értem, általánosan. Na de mindegy, jelentéktelen, tudatlan porszemecske vagyok a végtelen univerzumban, és legalább tisztában is vagyok vele. Minden elismerésem azoké, akik nálam jelentősebb, nagyobb porszemek.
Semmiképp nem kötözködésnek szántam a mondandómat, csak nem tudok azonosulni azzal a nézőponttal, hogy a tudományunk olyan fejlettségi szinten áll, hogy ilyen szintű kijelentéseket tegyünk az agy ismeretével kapcsolatban.
Vassy igen ígéretes olvasnivalókkal szolgálhat, mindenképpen elolvasom az elérhető munkásságait, köszönöm szépen még egyszer, hogy felhívtad rá a figyelmem.
Winsxs...ha maradéktalanul racionális gondolkodással rendelkeznék, akkor nem hiszem, hogy itt beszélgetnénk. Mindenkinek van racionális és nem racionális gondolatvilága, az agyféltekék dominanciájának függvényében. Legalábbis erre vezetik vissza leggyakrabban. Te döntöd el, hogy milyen szituációban mire van szükséged, nem vagy az agyad rabszolgája. Már, ha alap dolgokkal tisztában vagy. A tudományt sem akarom ráhúzni a spiritualitásra, inkább fordítva szeretném. A példádat, a gravitációt, pontosan úgy mint a mágnesességet is csak a legjobban azt leíró elméletként alkalmazzuk, ami alapján akkora pontossággal számítani tudunk vele, amekkora a jelenlegi felhasználási módjukhoz szükséges. De egy számításokhoz elegendő elmélet, nem egyenlő a mechanizmus ismeretével.
Az agy működését még nem ismerjük tökéletesen, de az agysejtét már igen.
És még mindig nem értetted: KELLENE egy olyan jelenség, amiről beszéltem. Ha nincs - márpedig nem ismerünk ilyet - akkor elég jó eséllyel nincs ezotéria sem.
"Mégis, ellenére annak hogy már több mint a második évtizedet töltöm azzal hogy amikor csak lehetőségem van ez után kutatok, semmit nem tudnék felmutatni ami hiteles lehetne."
erről eszembe jutott a mondás: ha ha a kacsa nem tud úszni, akkor nem a víz a hülye
Bár ez kicsit erős jelen esetben. Lehet, hogy csak rossz helyen keresel. Hogy is mondja a jogi szaknyelv? A bizonyíték hiánya még nem a hiány bizonyítéka.
A gyakorlott Kung Fu mesterek képesek arra, hogy ütésükkel úgy oltsák el a gyertyát, hogy hozzá sem érnek. Nem, nem a szél oltja el, persze úgy is lehet csinálni, de akkor nem beszélnénk spiritualitásról. A Kung Fu mesternek meg kell tanulnia, hogy hogyan vezesse, áramoltassa a testében az energiát, a lábai fordulásából, a kezével úgy, hogy ütéskor az energia áthaladjon az öklén, és tovább áramoljon a levegőben. Nagyon nehéz megcsinálni, nekem is nagyon nehezen ment, akkor is csak egyszer, vagy kétszer.
Megmutatták a rosszat is, amikor egyszerűen csak az ütés szele oltja el a lángot, és a jót is, amikor az energia csinálja meg ugyan ezt. Brutális volt, ha nem a két szememmel látom, én nem hiszem el. Megvan a maga technikája, hogy hogyan fordítsd a térded, csípőd, hogyan üss, mit csinálj a könyököddel...
"A gyakorlott Kung Fu mesterek képesek arra, hogy ütésükkel úgy oltsák el a gyertyát, hogy hozzá sem érnek. Nem, nem a szél oltja el, persze úgy is lehet csinálni, de akkor nem beszélnénk spiritualitásról."
Baromság, CSAK úgy lehet csinálni.
"Brutális volt, ha nem a két szememmel látom, én nem hiszem el."
Vagyis beszoptad a kamu halandzsát, mert azt hiszed hogy a két szemed valami tévedhetetlen szuperérzékelő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!