Meg fogod ünnepelni a Samhaint?
21:10
Sajnálom, ha ki kell ábrándítsalak, de nem szokás.
Nem.
Én ünneplem a teliholdat némi holdfényes sétával vagy magányos merengéssel, és ünneplem a magyar ünnepeket, melyek a keresztény kultúra előtti gyökerekkel bírnak, s melyek lényege az ősök tisztelete, akik régi hitünk szerint támogatnak minket, óvnak minket és elkísérnek még a misztikus utakon is.
Nincs szükségem kelta ünnepekre, sem olyanra, mely egy mindenféle féligazságból összegyúrt, ámbátor a hívek szerint jó szándékú ( legalábbis az ismerőseim így élik meg, a kitalálók szándékát meg nem ismerem)vallás része.
Én kedvelem a családi sétákat a temetőbe, és odavagyok a gyertyagyújtás szokásáért, mely szintén nem olyan keresztényi, mint tűnik..
Nem értem a wicca leányzót, aki nem hajlandó saját népének régi hagyományait követni,mondván hogy csak úgy "illik" de új, múlt nélküli illetve kevés múltú hagyományokat éltet, melyeket szintél "illik" megülnie...
Érdemes lenne kicsit utána olvasnia a magyar őskultúrának, ha értené a miérteket, már nem érezné azt, hogy egyszerűen "illik" gyertyát gyújtani és zarándokolni, hanem megérthetné azokat a mély igazságokat, melyek miatt kialakult.
Utolsó nagyon szépen írsz, tetszik. Főleg a séta a holdfényben.
Számomra megfér egymás mellett a két dolog. Az éj, amikor visszajönnek a szellemek, fehér és lila gyertyát gyújtok; és a Halottak napja, amikor közösen megyünk mécsest gyújtani. Talpunk alatt reszket a nyárlevél, gesztenyék gurulnak ki alóla, én beállok a sorba, ami a kúthoz vezet. Köd gomolyog bokatájon, csipkebigyó piroslik a bejáratnál, varjak ülnek a szomszédos kukoricaföldön. És együtt a család, a nagy.
(Egyébként azért tettem mágia és okkultizmusba népszokások helyett, mert főleg olyanok válaszát vártam, akik általában megtartják a kelta ünnepeket is, de köszönöm a te válaszod is.)
20:59
Tégy különbséget aközött, hogy egy magyar ünnep az kulturális hagyomány, a wicca ünnep pedig vallási (és csak kelte eredetű, nem kelta, mint ahogy Jézus sem csak Izraelé - a vallás sosincs helyhez kötve).
Tehát utánanézhetnék a magyarság kereszténység előtti kultúrájának (bár köszönöm, ismerem jól) és vallásának, de ha nem hiszek benne, akkor nem. Hiába vagyok magyar, a hit ne genetikailag kódolt dolog.
S nem érzem úgy, hogy valamit csak azért kellene tennem, mert 2500 éve ugyanezt tették az őseink.
"haláltáncolás, démonidézés"
Nem
Tényleg ennyire nehéz lenne beütni pár betűt a Google-be, és utánanézni Samhain hagyományainak, ahelyett, hogy butaságokat irkálnak egyesek...?
Démonidézés.... jó ég :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!