Hogy szoktátok ünnepelni a Karácsonyt?
Mi a párommal 3 éve ünnepeljük közösen a karácsonyt.
Eddig úgy zajlott, hogy aludtunk, amíg csak tudtunk :)
Délután összedobtuk a műfenyőnket és biztosítottuk, hogy az eleven tacskónk ne rángassa le, néha sikerült, néha nem.
Ezután megkérdeztem mit akar enni?!
1. karácsony: Resztelt máj rizzsel
2. Rántott sajt vajas krumplival és tartár mártással
3. Azt hiszem rendeltünk valamit
Este odaadtuk egymásnak az ajándékot és filmeztünk, vagy néztük a jobbnál jobb műsorokat a tv-ben. Majd olyan este 11-12 fele elmentünk sétálni egy hatalmasat.
Most, hogy 3 hónapos jelenleg a lányunk, így még nem tudom, hogy fog telni. Annyi biztos, hogy műfenyő marad csak még jobban kell biztosítani a fát, hogy le ne rángassák :))
Én nagyon szeretem a karácsonyi időszakot, ennek több oka is van :) Egyrészt hideg van, amit szintén nagyon szeretek, másrészt a kerti munkák száma hirtelen nullához közelít. Gyakorlatilag télen csak a hólapátolás és a csúszásgátlás megoldása a feladat, ez pedig hamar megvan, és szeretem is. Tavasztól őszig a virágokkal kell küszködni, kerttel, füvet nyírni, felsöpörni a teraszt, udvart, medencét takarítani, gyümölcsöket betakarítani, stb... télen ezekre nincs gond, ősszel kell leveleket összeszedni, de télre az is elfogy. Tehát ez egy fontos ok, ami miatt szeretem a hideget :)
A másik, hogy október közepétől kb elég intenzíven keresem és készítem a karácsonyi ajándékokat, szeretek velük bíbelődni, főleg a csomagolás a kedvencem. November végére megvagyok mindenkinek mindennel, decemberre már csak az édességek, gyümölcsök megvásárlása és elkészítése, és a csomagolás marad.
Ilyenkor mintha kicsit kedvesebbek lennének egymáshoz az idegenek is, kicsit lelassul a világ.
Adventi gyertyát szoktunk gyújtani, illetve már novembertől karácsonyi díszben ég a ház belülről, kívül mikulástól. Esténként kártyázunk, segítünk egymásnak, filmet nézünk, közben ég néhány illatos gyertya, a kazánt is folyton nézni kell, hangulatos. December elején eldől, melyik nap mi lesz, mikor jön össze az én családom, mikor a páromé. 24-én mindenki az otthonában ünnepel, 25-26 pedig a tágabb családé. Karácsonyi menü általában húsleves, többféle hússal és tésztával, rántott csirke és disznó, sült csirke és kacsa, két-háromféle köret, plusz minden évben valami újdonság, és desszertek. Ez akkor van, amikor összeül a család. Ebédre jönnek, előtte kis karácsonyi zenehallgatás, a fa alá kerülnek az ajándékok, majd ebédelünk. A tányérok, edények elpakolása, mosogatógép beindítása közben a gyerekek bontogatják az ajándékokat, aztán a felnőttek is megkapják a sajátjukat. Ilyenkor egész estig ajándéknézegetés, kipróbálás, gyerekek játékaival való játék, kártyázás folyik. Este vacsora az ebéd maradékából (ezért is van sokféle fogás, minden meg lehet kóstolni a két étkezés alatt), utána beszélgetés, játék, majd elköszönés.
Fa díszítése: 24-én délelőtt folyik, vérre menő csatákkal, hogy milyen színű legyen :) Két ünnep között van névnap és szülinap is, ilyenkor a barátok ülnek össze az ünnepet is, és a szülinapot névnapot is megünnepelni. Szilveszter pedig a barátokkal, vagy csak a család.
Hát én a családommal töltöm a karácsonyt. Előtte nap anyuval megcsináljuk azokat a kajákat ami másnapra lesz tökéletes (gyümölcsleves, gesztenyés fatörzs, bepanírozza a húst). Aztán másnap délelőtt feldíszitjük együtt tesómmal a karácsonyfát, elmegyünk a nagymamánkhoz ott is megcsináljuk, hazafelé elhozzuk a halászlét. Aztán főzés-sütés ami még hiányzik: köret, friss húsok.
Általában a menü: gyümölcsleves (mindig változó, tavaly fahéjas-almakrém volt) és halászlé.
Ananászos csirke, pangasius filé fűszeres lisztben sütve, tölött dagadó.
Köretnek kukoricás rizs, krumplipüré és francia saláta.
Persze a fiúknak kihagyhatatlan mákos guba.
Aztán sütizés, majd ajándékozás este pedig megnézünk valami mesét közösen (bár mindannyian felnőttek vagyunk, ez a szokás megmaradt ) idén a Gru lesz terítéken.
És Te kedves kérdező?
24-én átengedem a konyhát anyósomnak, főzzön ő. Kiharcolta magának, hogy a szentesti menűt ő készítse. 1 gonddal kevesebb nekem:) A menű mindig: halászlé, rántott ponty, francia saláta, krumpli, süti, valami finomabb bor. 23-án én mindig megfőzöm a töltött káposztát, azt lehet melegíteni. 25- 26-án családlátogatás van, és mindig máshol eszünk. A menű kb előtte 2 héttel dől el. Az étkezési utalványokat amit kap a párom, minden hónapban félre tesszük, és nagyon jól jön a karácsonyi bevásárláshoz.
+ Karácsony előtt mindig ellenőrzöm a gyógyszerkészletet, hogy legyen otthon minden. Fájdalomcsillapító, megfázás elleni, vagy gyomorégés elleni szer. Sajnos voltunk már orvosi ügyeleten, sőt december 24-én voltunk fogorvosnál is. Azóta erre fokozottan ügyelek.
Idén, életünkben először szakítunk a hagyományokkal, Szenteste otthon leszünk, mint eddig. De 25-én reggel indulunk pár nap pihenőre barátokkal. Most inkább szolgáljanak ki minket. Nincs gond a kaja beszerzéssel, nem kerül így sem sokkal többe, és a szálloda gondoskodik programról.
Ajándékozás: Csak a gyerekeknek veszünk ajándékot a családban. Megbeszéltük, hogy a kényszer ajándékozásnak nincs értelme, mert a legnehezebb kitalálni, mit is kellene venni. A párommal mindig kitűzünk egy célt, hogy mit is szeretnénk megvenni magunknak "karácsonyi ajándék" gyanánt. Ez általában valami értékesebb műszaki cikk. Már megvan minden, idén az üdülés az ajándék.
Nálunk a karácsonyi menü minden évben ugyan az szokott lenni :D Apróbb változások szoktak lenni, de mindig Halászlé van utána egészben sült hal, aszalt szilvával töltött csirkemell (ami az én kedvencem :D), de mivel nem szereti mindenki az aszalt szilva húsi kombinációt azért sajttal töltöttet is csinálunk :D, és ehhez köret ként krumplisalátát sok tartármártással eszünk:D Aztán 25én van a szülinapom amikor mindig van tortám :), amit mi csinálunk (soha sem veszünk tortát mindig itthon csináljuk ). Aztán 25-26án csinálunk még franciasalátát valamilyen sült húsit ha elfogyna a 24ei menüből. kb ennyi szokott lenni. Sütinek szoktunk csinálni mézeszserbót, pogácsát, bejglit:D mézeskalácsot.
Amúgy együtt díszítjük a karácsonyfát, és este ajándékozunk, de sohasem az ajándékokról szól a karácsony nálunk, valami kisebb dolgot kap mindenki, egy könyvet, társas játékot, ruhát, szépségápolási cuccokat, vagy pl. a tesóm nagyon szereti a tenger gyümölcseit és ilyenkor ő azt szokott kapni mert amúgy nem olyan olcsó.
Van egy 3 éves hugom aki persze úgy tudja hogy az angyalka jön :)
Amúgy nekem a kedvenc ünnepem a karácsony:) Nagyon nagyon szeretem, de nem az ajándékok miatt hanem az egész hangulat miatt, amúgy nem is csinálunk nagy ajándékozást! Ilyenkor számomra még a sült húsnak is más íze van. Imádom a karácsonyi zenéket, meg hogy az utcák ki vannak világítva, a sok szaloncukrot, meg minden ami a karácsonyhoz tartozik:)
Kedves Első Hozzászóló!
Először is gratulálok a kislányodhoz, biztos egészen más lesz így az ünnep, de természetesen csak pozitív szemszögből. :)
Ez nagyon tetszett: "Annyi biztos, hogy műfenyő marad csak még jobban kell biztosítani a fát, hogy le ne rángassák" --> Már 3 hónaposan veszélyes a fára nézve a lányzó? :)))
Decemberben lesz 5 hónapos, de hidd el, hogy már most képes bármit magára rántani, amit elér...
Leleményesek a gyerekek!
Hali
Nálunk az első napján sütés főzés szokott lenni
EZ évben megyünk mulatni esküvő lesz és az ajándékozás
Szlovákiában élek:
23-án még munkában vagyok, de este sutok sutit, feldíszítjuk az élo fenyofát
24-én fozok reggeltol - savanyú káposztaleves, krumplisaláta, kirántott hús, hal - itt ez a szokás
Este 6 korul megvacsorázunk a férjemmel és utána tévézunk. Kulon élunk.
25-26 családlátogatás, anyoséknál szoktunk ebédelni.
Most egy kicsit más lesz, mert akkor lesz 11 hos a kislányom. Alig várom,hogy megkapja majd az elso ajándékát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!