Ki vagy mi a Forrás (mn. Isten)? Állítólag minden és mindenki belőle származik és egy ővele. Hogyan tudnám őt értelmezni?
Pár szót magamról:
27 éves srác vagyok, akinek az eddigi élete nem mondható éppen túlságosan boldognak (rossz gyerekkor, család, ismerősök, suli, munka, emberek stb) tehát negatív tapasztalások tömkelege, pozitív alig vagy egyáltalán nem. Magyarul nincs sok pozitívum bennem az „életet” illetően.
Mivel "elidegenedtem" a világtól és az emberi környezettől, ezért inkább átmentem külső megfigyelőbe. Nem avatkozom bele soha semmibe, elzárkózom minden és mindenki elől. Olyan vagyok, mint aki egy láthatatlan falat emelt maga köré és azon keresztül szemléli a világot maga körül és próbálja azt értelmezni és elemezni, a saját nézőpontja szerint.
Ez az oka annak, hogy elkezdett érdekelni az emberi természet. Mi motiválhatja az embert? Milyen külső tényezők alakítják az ember személyiségét? A külső tényezőket leszámítva vajon szellemi szinten tényleg egyforma lehet-e minden emberi lény?
Már régóta foglalkoztatnak a vallások. A vallások közül különösen a buddhizmus. Régóta kutatok aziránt, hogy ki vagy mi is az ember tulajdonképp? Miért, milyen célból vagyunk itt? Mi a lélek, a szellem, a "létsíkok" (mn. dimenziók), a "magasabb rezgésszint", mi a Forrás stb? Mit jelent az „Egység” fogalma?
Állítólag van egy mindenható, végtelen, kozmikus entitás, ami minden és mindenek felett áll. Ő a "Nagy Szellem" a "kozmikus tudat" akinek köszönhetően jött létre a Világmindenség, akiből minden élő és élettelen származik. Ő mindennek a "forrása". Minden és mindenki belőle származik, azaz egy ővele, ugyanakkor egyek egymással is. Az egész olyan egy nagy fa, a Forrás a törzs, a gyökérzet és a lombkorona pedig maga a Teremtés (dimenziók, univerzumok, minden élő és élettelen). Minden, ami a teremtésből származik.
Én csupán szeretném megismerni és értelmezni a Forrást, amiből állítólag minden és mindenki származik, és aminek minden és mindenki a részét képezi. Szeretnék olyan emberekkel összeismerkedni és beszélgetni, akik szintén ebbe az irányba orientálódnak, hátha tudnám bővíteni az ismereteimet.
Az ajánloatt Paul Brunton könyvek mellett érdemes beleolvasni a következőkbe:
Eckhart Tolle: A Most hatalma, Új föld
Sri Ramana Maharsi: A nyílegyenes ösvény, Önkutatás
Papaji: Ugorj az Ismeretlenbe
Robert Adams: A szív csöndje
Sri Nisargadatta Maharaj: Én AZ vagyok
Ganga: Ki vagy valójában
Mind megvan a neten pdf-ben, ha nem találsz valamit, írj egy üzit nekem.
MrStrafacci!
Az arroganciának mi köze van egy helyes válaszhoz? A véleményem szerintem teljesen reális. Más nézőpontot is figyelembe vettem, míg végül erre a következtetésre jutottam.
"te magad vagy aki önigazolást keres..."
Én tudom, hogy igazam van, nem kérek rá önigazolást, viszont aki valamiért más véleményen van tudni szeretném az okát.
"...itt volt egy kis elszólás is. (Épp kezdtem belejönni vagy valami ilyesmi) Tehát akkor érzed magad jól, ha vitázhatsz, ha folyamatosan szembenálló véleményeket rombolhatsz, mert pont ezzel tartod életben a saját véleményedbe (az egódba) vetett hitedet."
Az nem elszólás volt, érdekelt a téma, de nem értem miért akarsz rossznak beállítani ezzel az "akkor érzed magad jól, ha vitázhatsz, rombolhatsz" szöveggel. Az egómat illetően nem tudok mit mondani. Döntsd el magad.
"Persze ezekre a dolgokra még nem vagy tudatos, de ez egyfajta mechanizmus"
Nem akarod magadad ellentmondásba hozni és a tudatalattimmal jössz.
"És most csalódni fogsz, mert már fened a késedet, hogy belém márthasd, örülsz, hogy végre ellenállásba ütköztél."
Én nem is tervezek/tem veled beszélni vagy vitába bonyolódni, te szólítottál le engem és még azt sem engednéd, hogy megvédjem magam? Azt hittem itt is egyenjogúság van.
" Azt gondolod, hogy én féltem a véleményemet és azért nem akarok vitázni, hogy nehogy porig rombold a hiedelmeimet."
Milyen véleményedet? Hogy őszinte legyek eddig azt se vettem észre, hogy te is itt vagy.
" Viszont energia létezik, pazarolni pedig nem szeretem felesleges dolgokra..."
Pedig most is azt teszed.
Kedves Reaper 666!
Ritkán szoktam pontozni, lefelé pedig még ritkábban. Általában csak felfelé. Téged sem én pontoztalak le, egyetlen válaszra nyomtam zöld pacsit, de úgy látom, az a válasz már nincs is itt (hova tűnhetett?).
Nagyon jó kérdező, hogy az igazságot keresed, és szerintem teljesen jó az is, ahogy a témát közelíted. Azért írtam le azokat a könyveket, mert én hiszem, hogy azok azt az útat mutatják meg, amelyet keresel.
Valószínűleg én vagyok az egyetlen, aki Kaszás 666 válaszait pozitívan értékeli. :D
Nem sértődtem meg egyáltalán, mert mindenkinek lehet egyéni véleménye. Amit Kaszás 666 közölt, az is lehet egyfajta megközelítés (az már más kérdés, hogy mindezt az egótól vagy tudatosságtól vezérelve).
Igazából én valamilyen szinten nem tartom rossznak a negatívumokat sem, mert ahhoz képest tudom értékelni a pozitívat.
Amikor egoista, önző és gyűlölködő emberekkel találkozom az életben, mindig eszembe jut hogy mi az a véglet, ami felé nem szabad eljutni. Ergó ez nekem erőt ad, hiszen ezáltal képessé válok értékelni a saját belső értékeimet. Pl. hogy KÉPES VAGYOK VÁLTOZNI A JÓ IRÁNYBA, HA AKAROK. Az ilyen tapasztalások adják meg ehhez a löketet és erőt nekem.
Kaszás 666 és a hozzá hasonló emberek erősítenek engem. Tudom hogy mik a belső hibáim, tudom hogy nekem is vannak (gyakran nem kicsi) egoista, önző és gyűlölködő hajlamaim és megnyilvánulásaim. De a legjobb az, amikor mások ébresztenek erre rá engemet. Ők segítenek visszatalálni nekem a helyes útra, ha már az egó által teljesen elvakulva letérek arról.
Én hiszem azt, hogy ez a folyamat szintén a Forrás egyik megnyilvánulása, hiszen Isten birodalmában nem létezik a jó és rossz közti különbség, mert minden egységes. A szellem pedig pontosan a dualitás megtapasztalása végett él "kettős", azaz "emberi életet". Onnantól pedig már csak csak rajta áll, hogy merrefelé megy tovább.
Nem véletlen az a megközelítés, hogy Isten a teremtésen keresztül akarja megismerni saját magát. Egybevág azzal, hogy én viszont más embereken keresztül tudom igazán megismerni saját magamat. MI EZ HA NEM ÁTHATÓ EREJŰ BIZONYÍTÉK?
Köszönöm a könyvajánlásokat az előző válaszolóktól. Mindenképpen el fogom olvasni az ajánlott könyveket. :)
T0ba!
Én nem is gyanúsítottalak semmivel. Őszén mondom nem különösebben érdekel, hogy lenulláznak. Bizonyára megvan az okuk, azt szokták mondani "fáj az igazság".
...
"Amikor egoista, önző és gyűlölködő emberekkel találkozom az életben, mindig eszembe jut hogy mi az a véglet, ami felé nem szabad eljutni."
Számold össze hányszor szerepelnek a kérdésednél az egoista, önző gyűlölködő emberek. Tudod egy cseppet sem vagy pozitív és ezt nem rossz szándékkal mondom. De nem véletlen, hogy csak a rosszat látod mindenkiben, amikor a jóságról/hitről szövegelsz. A szavaid mögött is kettős jelentése van, pl.: "Kaszás 666 és a hozzá hasonló emberek erősítenek engem." A valódi jelentés a szavaid mögött az, hogy jobbnak hiszed magad, nem az van, hogy motivállak téged. Az egoista, önző gyűlölködő emberekhez hasonlítod magad és úgy érzed jobb vagy náluk. Azt hiszed úgy tanulsz a hibáidból, ha máshoz méred magad. Ide tartozik ez a " megfigyelős hobbid" is. Valójában nem látsz semmit. Csak egy elvakult képed van a valóságról gyűlölködő emberekkel telve. Berényi könyvet is olvass, maréknyi bölcsességet is szövegelsz, ha nem változtatsz a hozzáállásodon semmit nem fogsz változni, sem tanulni nem fogsz a hibáidból. Dehát hiába szövegelek neked, csukott ajtón kopogtatok, úgyhogy inkább nem fárasztom magam.
Köszönöm Kaszás 666, én értékelem a negatív kritikát is.
Te azt hiszel és gondolsz, amit akarsz. De ugyanúgy igaz ez másokra is.
Egy szóval nem mondtam, hogy én bármivel is jobb volnék másoktól. Én csak annyit mondtam, hogy képes vagyok a változásra. Ugyanakkor beismerem a hibáimat is. Nem én vagyok az, aki lenézi a másikat.
Nem én vagyok az, aki a másikkal szemben felsőbbrendűnek, jobbnak és tökéletesebbnek hiszi magát.
Elismerem hogy vannak hibáim és igyekszem azokat kijavítani. De aki erre képtelen, az meg fog rekedni azon a szinten, amin jelenleg van.
Tudd meg Kaszás 666, hogy én nem gyűlöllek és nem is haragszom rád egyáltalán. Az utolsó válaszodat is - mint az összes többi eddigit - pozitívan értékelem. ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!