Hogyan kell értelmezni ezt? "A király titkait meg kell őrizni. Isten tetteit azonban föl kell fedni és hirdetni kell. " /Tób 12.7/ "Mondtam már nektek, hogy jó elhallgatni a király titkát, Isten tetteit azonban ki kell nyilvánítani. " /Tób 12.11/
Isten nyílvános hirdetéséről és megvallásáról szól az ige, ahogy olvashatod is:
"Dicsőítsétek Istent és valljátok meg minden élőlény előtt azért a jóért, amit velünk tett. Áldjátok és dicsőítsétek nevét. Isten tetteit hirdessétek és ne szűnjetek megvallani."
A király alatt itt gondolom az Isten által felkent uralkodókat érti. Egyfajta általános alattvalói hűség, hogy a bizalmasan mondott dolgait nem szabad kifecsegni.
"Azt ugye tudod, hogy ez apokrif irat?"
Úgy tudom, a katolikusok elfogadják.
Én egy olyan olvasatát hallottam az idézett résznek, amiben a "király" is az Úrra vonatkozik, tehát a király titka is a Királyra, vagyis az Úr titkára vonatkozik; ami valamitől személyesebb az ember Isten kapcsolatában, mint a többi (mondjuk Isten tapasztalat), amiről ellenben jó tanúságot tenni.
Ha nem így értendő a dolog, akkor nincs kérdés; de ha igen, akkor nem tiszta számomra a különbség mibenléte igazán. Erre vonatkozott volna a kérdés.
Az Ószövetség első görög fordítása idején,a később betoldott apokrifek még nem léteztek,csak a 39 könyv,ami az összes protestáns fordításban szerepel.
Bizonyos tévtanok,melyek begyűrűztek a kereszténységbe,CSAK ezekkel az apokrifekkel támaszthatók alá.
Tekintve, hogy ezek inkább történeti jellegű írások, én nem látom okát a szimbólumok túlzott keresésének. Szóval inkább úgy érteném, ahogy írva van. Tehát a király a király, Isten pedig Isten.
Ez "későbbi betoldás duma" addig volt hiteles hazugság, amíg elő nem kerültek a kumrani kéziratok. Utána már inkább arcpirító hazugságnak felel meg.
7.Hsz!
Mivel a "kumráni leletek" tartalmát még nem hozták nyilvánosságra,az állításod teljes bizonyossággal HAZUGSÁG!
Az egy másik dolog,hogy a kumráni leletek,közvetlenül Krisztus kora utáni időből származnak,s nem a makabeusi kor előtti Septuaginta elkészülte előttiből,s így minden további nélkül tartalmazhatta a későbbi betöldásokat.
Komolyan gondolkodóba estem, hogy trollkodsz? Remélem, bár csúnya dolog, de még mindig sokkal jobb, mint a másik eshetőség.
Tessék, egy 2001-es cikk (csak úgy random, a gugli segítségével, hidd el nem ördöngősség):
9.Hsz!
Nem tudtam róla,hogy elérhető a kumráni tekercsek tartalma,de a cikk az ellenkezőjét állítja,mint te.(Nem rengette meg a lelet tartalma sem a judaizmust,sem a kereszténységet.)
Annyi bizonyos,hogy a leletben lévő egyik irat sem a makkabeusi kor előtt született,s így tartalmazhatja a kanonizált ószövetségi iratok utólagos betoldásait,melyeket mi protestánsok nem ismerünk el ihletetteknek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!