Kezdőoldal » Ezotéria » Egyéb kérdések » A következő kérdésre keresek...

Laci555 kérdése:

A következő kérdésre keresek választ. Pontosan próbálok fogalmazni. - A figyelő hol van alvás közben? -

Figyelt kérdés
Nem a gondolkodó az aki érdekel. Ő csak átmeneti dolog. A figyelő viszont mintha elveszne, és visszatérne ébredéskor. A figyelővel inkább azonosítom magam, amíg a gondolkodó nem én vagyok.

2016. jan. 5. 16:00
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
Én ezt a kérdést most tényleg nagyon nem értem. Mondjuk a válaszokat olvasva nagyjából sejtem.. De hogy az istenbe jutnak ilyeneket eszedbe?
2016. jan. 7. 02:13
 12/14 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

"Ozmium42" válaszára. :

Ez a felvetés nagyon vonzó lenne de sajnos a végig elemzéssel hamarabb baj van mint a "gondolkodó"-val. Illetve a gondolkodó funkció az, ami ide illik a figyelő már nem.

Rövid magyarázat. : Az érzékszervek lecsatolása könnyű: Ha becsukod a szemed vagy nem használod illetve elveszted bármely érzékszerved a lény aki vagy létező marad és változatlan. Ez minden fizikai részeddel megtehető, és az idegrendszerig teljesen könnyen. Maga az idegrendszer úgy tűnik közvetlen kapcsolódik a gondolkodóhoz. (talán úgy érthetőbb az EGO -hoz). Komoly hatással lehet lenni a gondolkodó funkcióra is, az idegrendszerbe való akár fizikai bepiszkálással. A jelenlévő funkciót viszont nem lehet csak vagy teljesen kiütni az időből (amikor fogalmam sincs mi történik,de az hogy megszűnik és újrateremtődik mikor a gondolkodó (mellesleg memória) funkció bekapcsol azt nem tudom értelmezni. Tehát valószínűleg létezik folyamatosan és mivel az idő nem lineárisan hat rá, ezért függetlennek tűnik tőle. Csak a gondolkodó funkció nem képes sem memóriába rögzíteni sem emlékezni erre az időre.

Bocsánat. Eltértem a magyarázattól. A biológiai test idegrendszer funkciója tipikusan mint egy kapcsolati eszköz működik. pl .: A szem mint egy kamera a fűl mint egy mikrofon, a mozgás mit a a kocsidban megnyomod a gázt, vagy kormányt fordíotd. Az akarat irányít és közelebb áll mint funkció a lényhez és a figyelemhez mint az alap logikai funkciót képviselő gondolkodó.

A testi funkciók csatolása a figyelőhöz. Ez az idegrendszer tudatos részének funkciója. A gondolkodó, mint eszköz szerepel a létező részére, aki sajnos sok esetben átveszi az ÉN szerepét. ( A figyelő elhiszi, hogy Ő a gondolkodó, sőt rosz esetben még azt is, hogy Ő a gondolat maga.) A legrosszab verzió ha a lény magával a testével, vagy annak egy részével azonosítja magát. Innen mindenképpen hátrább, vagy mélyebb... vagy teljesebb képből érdemes figyelni. Mindazonáltal köszönöm a válaszod. A te válaszod tükrözi legjobban a hivatalos, elfogadott verziót a tudati működésre. Azért írtam ilyen sokat mert tisztelettel jelzem, hogy ez a verzió az elfogadottsága miatt a legveszélyesebb verzió. Nehezen változtatható, nehezen továbbléphető belőle.

2016. jan. 7. 07:57
 13/14 anonim ***** válasza:

Egyébként fura hogy te ezt így elkülöníted.Ha belegondolok, álmaimban is többnyire egyszerre figyelek és gondolkozom is.Általában nem csak úgy spontán cselekszem, bár sokszor másabbak a megnyilvánulásaim mint ébrenlétben, de az eszem ugyanúgy a helyén van és a figyelmem is, sőt, az néha sokkal éberebb mint a valóságban.Mivel sajnos valójában elég figyelmetlen ember vagyok, de álmomban bezzeg mindent egyből észreveszek! A figyelmem tehát olyankor sokkal gyorsabb és éberebb, bár ha nem is tudatos álomról van szó.És gondolkodásban is gyorsabb vagyok álmomban.De a figyelő és gondolkodó is együtt van jelen, az én személyemben.

Aztán kinél hogy...

2016. jan. 9. 09:00
 14/14 A kérdező kommentje:

Na ez érdekes. Nálam és azt hittem szinte mindenkinél, mikor alszom sokszor teljesen tudattalan, illetve nem emlékszem arra hol vagyok és mi történik. Persze a legtöbb embert ez nem zavarja. Mégis nálad az alvás tudatos esemény? Csak nem tudsz mozogni, a fizikai világgal kapcsolatba kerülni, de tudomásod van a dolgokról? Figyelsz, és gondolkodsz is? És emlékszel erre? Ez nagyon meglep!

Erről kérlek írj nekem priviben is ha megteheted! Pontosan hogy is történik??

Hogy miért választom ketté? .. Mikor a lény keresi magát, (hosszabban ha érdekel majd priviben ez nem ide tartozik és nem biztos, hogy bárkit érdekel) Hamar lecsupaszítja azokat a dolgokat amivel azonosítja magát de mégsem Ő az. pl.. név, hiedelmek arról hogy pl apa vagy... ember vagy... stb ezekre hamar rájössz, hogy ezek cetlik magadon. elfogadott szerepek. .. a gondolkodást persze nehezebb. Az ember alapból azt hiszi hogy mivel Ő gondolkodik, Ő maga a gondolkodás... mivel érez azt hiszi maga az érzelem. Ez itt nehezebb de ha nem gondolsz semmire akkor is vagy ... és eljutsz oda, hogy a gondolkodást mint képességet használod. Nem Te vagy. A figyelem az viszont komoly határ (nekem), a figyelem nélkül olyan mértékben eltűnök, hogy nem tudok mélyebbre menni. A figyelővel tudom itt és most beazonosítani magam. Illetve valószínűleg az alatt is van létezés, tehát figyelem nélkül is létezem de ez itt határ. Az értelem, (ami nem a gondolat!!!) a megismerés határa.

2016. jan. 10. 10:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!