Szeretnék meditálni, a tudatalattimba belépni, hogyan tegyem?
Hol kezdjek neki? milyen zenére érdemes meditálni? Régebben próbálkoztam, de volt egy pont ahol kb mintha lebegtem volna és egy furcsa örvénylő érzés kezdődött el aminél nembírtam tovább és kinyitottam a szemem.
Egyébként volt egy érzelmi válságos időszakom ahol kezdtem a meditációt próbálgatni és történt egy olyan eset, hogy miközben meditáltam, jött egy email saját magamtól ami semmit nem tartalmazott. ettől kicsit megijedtem és nem próbálkoztam tovább, de most szeretném elkezdeni újra.
Esetleg tudtok ajánlani egy fórumot (ami nem facebookos) ahol tudok olvasgatni, beszélgetni másokkal?
Első körben döntsd el, hogy meditálni akarsz, vagy relaxálni. Ha meditálni, akkor zene, füstölő, és hasonló lazító, de zavaró tényezők kizárandók. Ahhoz, hogy testileg, és szellemileg is el tudj lazulni szükséges, hogy minden zavaró tényezőt kizárj. Ez főleg addig fontos, amíg kezdő vagy. Ha nyugodt környezetet tudsz biztosítani, akkor a következő a testtartás. Válaszd ki azt a pózt, amiben úgy tudsz huzamosabb ideig meditálni, hogy nem kezdesz el zsibbadni, vagy nem fáj az elszorított terület. Az is fontos szempont, hogy ne aludj el az adott testtartásban.
Ezután meg kell tanulni szabályosa, mélyen orron át lélegezni. Ez már gyakorlatnak számít, ami segít elérni a meditációt. Mélyen, orron át lélegezz, és ahogy a tested egyre nyugodtabb, egyre lassabban. Kezdetben te irányítod, hogy milyen lassú legyen a légzés. A légzés lelassításával a szívverésed is lassul, a vérnyomásod pedig némiképp visszaesik. Ezt addig kell gyakorolni, amíg már ösztönösen tudod a légzésedet és szívverésedet lenyugtatva szabályozni őket.
Ekkor lehet áttérni a meditációra. Alapvetően amit te akarsz az elérhető egyszerű önszuggesztióval is. A tudattalan ilyen formán elérhető. A legegyszerűbb módszer, hogy kijelented magadnak, hogy 100-tól 0-ig számolsz, és mire eléred a nullát, a tudatalattid megnyílik a tudatod előtt, és meditatív állapotba kerülsz. Aztán szép lassan, ha rám hallgatsz a légzésed ütemére visszaszámolsz, és mire eléred a nullát, az agyad alfa hullámállapotba kerül. Ez egyszerű önszuggesztió, de a célra alkalmas. Utána már csak arra kell vigyáznod, hogy ne aludj el, vagy ne zökkenj ki. Mindkettő könnyű, viszont ahogy egyre többet meditálsz, egyre könnyebbé válik megtartani a kettő közti állapotot. Ott egyszerű, célravezető kérdéseket tehetsz fel magadnak, és megvárod, míg a tudattalan megadja a választ. A válaszadás mikéntjével kapcsolatban nem jó ha elvárásaid vannak. Lehet hogy egyszerűen csak felbukkan egy gondolat, de az is lehet, hogy álomszerű élményt tapasztalsz. Vagy ezer más módon.
Ha gyakorlottá válsz, már gyorsabban, és segédletek nélkül is menni fog az elmélyedés, és a meditációnak ez az enyhe fokozata gyors, és egyszerű lesz. A meditációt nem érdemes hirtelen megszakítani, kezdetben 1-10-ig számolva lassan tereld magad az éber állapot felé, például kijelentve, hogy mire elérsz a tízhez, teljesen felébredsz. Később ez az ébredési folyamat is gyorsabb, és egyszerűbb lesz, de először kell a gyakorlás, és a segédlet.
A tudatalattidba betudsz lépni szinte mindegyik meditációval.
Ha konkrétumot szeretnél, akkor az agykontrollt javaslom, hogy tanulmányozd. Ha eljutsz alfa szintre, akkor az már nagyon jó. :D
Annál mélyebbre nem is nagyon kell menned.
Alfa szinten már hozzáférsz a tudatalattidhoz.
Egy kis gyakorlással alfa szinten 300 idegen szót megtudsz tanulni jelentésével együtt pár másodper/perc alatt, úgy hogy nem felejted el.
Bár ezt csak hallottam, még nem próbáltam ki.
De mindenesetre jól hangzik. :) Lehet majd kipróbálom. :D
Igazából szerintem ha valaki tényleg akarja, akkor meg tud tanulni meditálni. Nem feltétlen tanfolyamon, vagy vezetéssel. Csak keveseknek van türelme, hogy megtalálják a nekik leginkább megfelelő módszert. Ezt magamról tudom én is. Az utóbbi fél évben tanultam meg meditálni, pedig már 13 éve sehogy sem akart összejönni. De amint megtaláltam a megfelelő lépéskombinációt, egy alap szintű meditációra már képes voltam. Aztán egy csomó része feleslegessé vált, és kikerült a gyakorlatból, és helyettesítettem mással, ami már hagyományos meditációs módszerből származik, és csak most sikerült ráakadnom.
Szerintem minden ember meg tudja tanulni, csak a megfelelő módszer kell hozzá.
Nekem kétféle módszer jött be.
Az egyik, hogy lecsendesítem az elmémet, szóval leülök, a testem egyenes, két talpam a földön, a láb derékszögben, és a hátam egyenes, de laza. A kezeimet pedig kényelmesen elhelyezem. Majd becsukom a szemem, és ürességet teremtek. A gondolatokat hagyom áramolni, de csak megfigyelem őket, majd hagyom, hogy tovaszálljon. Majd mikor elértem a csendet, akkor néha ha beugrik egy gondolat, ugyanezen módszerrel hagyom, hogy elszálljon, és vagy figyelem a csendet, ami kellemes érzés, vagy pedig egy adott problémára koncentrálok, és a megoldás is hamar megjön.
Kezdetben csak pár percig csináltam, de annyi elég is volt. :) Én egy éve tanultam ezt meg.
A másik módszer is ennyiből áll, de ott nem a csendre, hanem a légzésemre figyelek. Ugyanúgy, mint Huo-nál, hogy az orromon be, és ki. Szépen lassan. Engedem, hogy végigáramoljon a testemben, és megtöltse békességgel, majd a rosszat egy fújással, kifújjam magamból.
Ezt már olyannyira megtudom csinálni, hogy egy negyedórán keresztül (eddig csináltam) úgy lélegeztem, hogyha egy tollpihét raktam volna az orrom alá, az nem mozdult volna meg.
Ez az egyik kedvencem. :D
Bár egy ideje nem meditáltam, mert valahogy lekötötte más a figyelmem, és elfelejtettem, hogy szoktam ilyet csinálni. :D De most elkezdem újból.
Valóban, több féle meditációs gyakorlat létezik.
De azokkal a gyakorlatokkal csak hatásosabban tudod elérni a célt, az egyszerű meditáció is elég ahhoz hogy a tudatalattidba belépj.
De azt ajánlanám, hogy elsőnek is tanulj meg tökéletesen relaxálni.
Mert a relaxáció a meditálás alapja.
Így olyan , mintha fejjel mennél a falnak.:)
Ha meg van a relaxáció, aztán kezdőthet a meditáció.
Végülis ugyanúgy kell csinálni a meditálást, mintha relaxálnál.
Felveszel egy kényelmes testhelyzetet, ahogy írták előttem minden zavaró tényezőt ki kell zárnod.
Ha eléggé kifejlesztetted a meditálást, akkor képes leszel idővel a környezeti meditációra is.
De ez már magasabb fok.:)
Tehát vissza térve, ott is majd ugyanazt kell csinálnod mintha relaxálnál, de egyre "mélyebbre" és "mélyebbre" kell menned.
Ha rendesen megy a relaxálás, akkor tudni fogod hogy miről beszélek.:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!