Én vagyok az egyedüli létező mindenki más, csak a fantáziám szüleménye?
Lassan, de biztosan átveszem mindenkinek a helyét, most Zoli van soron. Bár még plazma fizikus még nem vagyok, de minden csak szépen sorjában. Róma sem egy nap alatt épült fel.
Amikor kis gyerek voltam észre vettem, hogy csak a saját valóságtudatom vagyok képes érzékelni. Nem tudom más szemszögéből szemlélni a világot csupán én léteznek, mert nem érzem más fájdalmát, nem látok más szemével, nem hallok más fülével. Más szóval rajtam kívül senki nem létezik. Én vagyok az Isten is, Sátán is, a jó és rossz is én vagyok. Lehet rajtam kívül nem létezik senki ? Mivel tudod be bizonyítani, hogy nem csupán én léteznek a világon ? Én vagyok minden, s mindenki, nélkülem nem létezne senki ! Hozzám imatkoztok, nekem építettetek templomot, én vagyok a felkelő és a lenyugvó nap! Mivel tudod bizonyítani, hogy rajtam kívül valaki más is létezik, ha csak én érzékelem a körülöttem lévő világot ? :D
Illetve fordítva :D wazzeg.
Zsírós kutya fül.
Üdv!
A gondolat, amit felvetettél, jogos. DE csak akkor igaz, ha hozzáteszed azt is, hogy NEKED. Mindez neked igaz, és csak neked. Létezik objektív valóság, amitől te el vagy szigetelve. Nem tudod összemérni a tudatod valóságát az objektív valósággal, mert az objektív valóságról nem tudhatsz semmit, és a szubjektív valóságod mindened, amid van. Azonban ne feledd, hogy a tudatod valóságát nem önkényesen hozod létre, hanem bemenő jelekből. A bemenő jeleket érzékszervek szolgáltatják. A becsapás éppen ebben van. Nem mindent fog fel az érzékszerv, ami objektíven létezik, és nem minden jut el a tudatodig, amit az érzékszerveid bemenő jelként továbbítanak. Az idegrendszer jelfeldolgozása sajátos, és a tudat valósága, amit kivetít, csupán egy sokszor feldolgozott, kivonatolt, módosított, torzított valóság, egy "hírek röviden", ha úgy tetszik. És ez is csak rekonstrukció, az agyad terméke, így ami tudatosul, valóban teljesen a saját kreálmányod. Viszont nem cáfolja, hogy létezik a hozzáférhetetlen objektív valóság is. Nem is bizonyítja. A helyzet az, hogy nem lehet tudni. Ezért találtuk ki a konvenciókat és az axiómákat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!