Kezdőoldal » Ezotéria » Egyéb kérdések » Szerintetek mi a tudat és hol...

Szerintetek mi a tudat és hol foglal helyet az emberben?

Figyelt kérdés

2015. jan. 19. 13:21
1 2 3 4
 31/33 anonim ***** válasza:

29-es, ne haragudj, de nem bírtam megállni... (26-os vagyok)

"van-e olyan a mesterséges intelligenciában, amit nem éntudattal rendelkező EMBER vitt be valamilyen formában (akár úgy, hogy az utána önfejlesztő módon működjék?)?"

Igen van. Ajánlom tanulmányozásra az adaptív rendszerek és a gépi tanulás témaköreit. Mindkét témakör a modellek önfejlesztő képességeit vizsgálja, persze kell matematika a megértésükhöz. Emellett további kitekintés lehet még az önszervező struktúrák témaköre is.

"Tudati eredetű minden létező."

Ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom.

""nem mondjuk a polipra, hogy tudattal rendelkezik"26

a fentiek miatt, de igen, kő tudatállapot, polip tudatállapot stb)"

Kő tudatállapot? Erről szeretnék még hallani..

Mellesleg etológusok tényleg nem mondják a polipra, hogy tudatos lény, csak valamilyen szintig intelligens. Egy etológus publikációját valamivel "kézenfoghatóbbnak" tartom, mint a "kő és polip tudatállapot" gondolatát.

"Az ember az emberré levést az embertől tanulja.

Nem tanulna meg beszélni SZAVAKKAL, ha éntudattal rendelkező embertől nem tanulna beszélni. (maugli:irodalom)"

A siketnémák ezek szerint nem tanulnak meg "emberré lenni"? Szerintem nekik is van tudatuk..

Még egy kérdés: akkor hogy tanult meg beszélni a legelső beszélő ember? Ez nem olyan fekete-fehér, mint amilyennek Ön sejteti. Sokkal árnyaltabb folyamat az intelligencia kialakulása, mint ami ezoterikus berkekben elterjedt...

"Figyeljék meg -akik még nem tették, hogy tanul a kisgyerek beszélni. pl Hogy egyszer csak tudja: zöld. pl Egy zöld autón megtanulta, utána viszont mindenhol tudja: zöld a szőlő, a cipő, a fű -a zöld "ideája " van meg ilyenkor - INTUITÍVE."

Ezt az agyban neuronok közötti asszocicációs kapcsolat kiépülésének köszönhető. A rögzített mintázat a párhuzamos architektúrának köszönhetően szinte bármikor felismerhető és más területen alkalmazható.. (E témakörben ajánlanám az gépi tanuláson belül az osztályozás témakörét)

"(milyen nehéz később - mert már sajnos ez az intuitiv tanulás elhomályosul- megtanulni egy nyelvet)"

Pontosan. A gyerekek agyfelépítése ugyanis eltér az idősebb korosztálytól, mivel idővel átalakul.

Első időben szinte bármit képes memorizálni és mintákat kialakítani. Ezt követően már jóval kevesebbet memorizál, és inkább mintázatokat ismer fel. (benne van az általam hivatkozott dokumentumfilmekben)

"A szóval való beszéd: nem utánzás, reflex, jelzés eredetileg, mint az állatoknál, hanem teremtő erő."

Az állatok nevében kikérem. A delfinek éneke mióta utánzás vagy reflex? Minden delfinnek egyedi neve van és más hangtónussal hívják őket szüleik. Elnézést, de a "teremtő erő"-t nem igazán tudom hova tenni...

Az embereknél a memorizálási folyamatnak köszönhetően kezdetben CSAK utánzás és reflex van jelen, majd mikor elegendő minta gyűlt össze az agyban (azaz kialakultak a megfelelő neurális kapcsolatok), a meglevő mintázatok bárhogyan kombinálhatók (beszéd, nyelv kreativitás, versek stb.)

"Többek közt ezért sem gondolhatjuk, hogy az állatok verset énekelnek, bár megrendítően szép sok énekesmadár éneke."

Ez sem igaz. Épp csak annyira gondolhatjuk hogy az álatok verselnek, mint amennyire az emberek teszik. A különbség az, hogy az ő verseik másmilyenek, az ember számára gyakran nem érthető. (hisz az állatok sem értik az emberek verseit, miért lenne szükségszerű, hogy az ember felismerhesse az állatokét?)

Az énekesmadarak is "nyelvet beszélnek", csak az ember fejében (sőt más madárfajok fejében) sincs meg az a tanult mintázat, amivel a nyelv ábécéje feloldható lenne..

2015. jan. 20. 17:47
 32/33 anonim ***** válasza:

#31-es (és #26-os) vagyok

Elnézést, előbbi posztomat nem #29-nek, hanem #30-nak szántam...

2015. jan. 20. 18:01
 33/33 anonim ***** válasza:

#29-es vagyok:) Na azért:)

Egyébként azt amit írt előtted szóló,hogy

"Figyeljék meg -akik még nem tették, hogy tanul a kisgyerek beszélni. pl Hogy egyszer csak tudja: zöld. pl Egy zöld autón megtanulta, utána viszont mindenhol tudja: zöld a szőlő, a cipő, a fű -a zöld "ideája " van meg ilyenkor - INTUITÍVE. "

Ez pont,hogy nem intuíció,hanem asszociáció. Az asszociáció az,amikor képesek vagyunk egy új dologot egy régihez kapcsolni. Pl tudjuk,hogy a szék az,aminek jellemzően négy lába van és olyan magas,mint az ember alsó lábszára stb..,de ha ettől eltér kicsit,akkor nem esünk kétségbe, de ez a legtöbb esetben van csak így,hiszen agyunk becsapható az asszociáció révén.

Az intuíció az a testünk mondjuk úgy vegetatív vagy inkább nem tudatos működése során adott válaszreakció vagy valami hasonló,ami a tudatos szintig nem jut el igazán.

Tehát,mikor pl félrerántod a kezed,de nem is tudod miért,egy megérzés miatt,akkor attól még a szervezeted nagyon is tudta ,hogy miért kell,csak nem terhelt vele téged,mint agyban csücsülő tudat főnököt.

2015. jan. 20. 18:38
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!