Kezdőoldal » Ezotéria » Egyéb kérdések » Mitől lehet egy szkeptikus...

Ozmium42 kérdése:

Mitől lehet egy szkeptikus válasz hozzáértő?

Figyelt kérdés
Sok kérdező és válaszadó azzal próbálja elhárítani a szkeptikus válaszokat, hogy "csak olyan írjon, aki ért hozzá". Ha én valamiről azt az álláspontot képviselem, hogy nem létezik, akkor ezt hogyan tudom "hozzáértő" módon előadni, hogy sem hozzá nem értő, sem troll ne legyek?
2015. jan. 13. 20:13
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%

Sehogy.

Mondd el/írd le az álláspontod,a te véleményed és ezzel el van rendezve.

Ha valakinek azt akarod majd bemagyarázni , hogy ez meg az nem létezik akkor az hiába.Mert te se lehetsz biztos abban , hogy létezik e vagy sem és más sem.

2015. jan. 13. 20:17
 2/13 anonim ***** válasza:
84%
Csak úgy, ha igazán utánajár a témának, nem csak úgy felszínesen olvas róla egy-két cikket mondjuk.
2015. jan. 13. 20:39
 3/13 anonim ***** válasza:
100%
Ez csak akkor lehetséges, ha mindkét "oldalon" tudsz érvelni, amihez logikusan mindkét oldalt ismerned kell. Tehát ha te csak az ezós dolgokban, vagy csak a tudományos témakörökben vagy otthon, akkor nem fogsz tudni valós, lényeges és értelmes választ adni a másik témában. Ezért hiteltelen, ha valaki, aki elfogult, próbálja megmagyarázni, hogy neki miért van igaza. Az igazság lehet szubjektív, de a nagy egészben meg kell állnia a helyét, különben csak egy vélemény lesz, igazolhatóság nélkül.
2015. jan. 13. 21:03
 4/13 t_GaRami_a ***** válasza:
93%

De az ilyen kérdés eleve hülyeség. Például: "létezik az ulánbátori menyétember? Csak olyan aki hisz ebben, szkeptikusok kíméljenek, hogy nem létezik."

Ez általában tényleg így szokott lenni, hogy megkérdezi, de nemleges válasz kizárva. Akkor minek kérdezed? Ez annyira fel tud idegesíteni.

2015. jan. 13. 22:40
 5/13 anonim ***** válasza:
100%

Igazából aki ilyen kérdéséket tesz fel, az feltételezi, hogy amiről kérdez létezik.

És tapasztalatokra kíváncsi, nem szkeptikusokra.

De az ilyen embernek ahhoz sincs esze, hogy megfogalmazza.

2015. jan. 13. 23:55
 6/13 Spilerke ***** válasza:
72%
Aki ilyen kérdéseket tesz fel az mese-világban él, és nem a te válaszodra kíváncsi, hogy nem létezik, hanem a létezésére, mert egyszerűen nem akarja, nem tudja elfogadni, hogy nem létezik. Az ilyen emberek általában el vannak a saját kis világukban, és eszükbe se jut az ellenkezője. Igazából a válaszod nem sokat ér, mivel süket fülekre talál, ami a kérdés feltevőjét illeti.
2015. jan. 14. 08:11
 7/13 anonim ***** válasza:
57%

Például: Valaki este felnéz az égre és lát egy fényes valamit, ami ide-oda cikázik az égen és azt gondolja, biztos földönkívüli eredetű. Aki szkeptikus, az sejti, hogy nyilván van rá valami ésszerű, racionális magyarázat és megpróbál valami értelmes lehetőséggel előhozakodni, vagy egyszerűen csak azt mondja, nem tudja, mi lehetett, de inkább evilágibb magyarázatot kellene rá keresni.

Azok a szkeptikus válaszok, miszerint "egy csillagot láttál", "álmodtad", "hülye vagy", "legközelebb azzal jössz, hogy elvittek és megdugtak", sem nem értelmesek, sem nem hozzáértőek. :)

2015. jan. 14. 09:39
 8/13 Spilerke ***** válasza:
#7 Akik azzal állnak elő, hogy hülye vagy meg álmodtad azok nem szkeptikusok, sem hozzáértők nem tudom minek nevezem őket, de biztos nem szkeptikusok. Én például mindig utána nézek annak, amire válaszolok csak aztán szólok hozzá.
2015. jan. 14. 10:45
 9/13 anonim ***** válasza:
95%

"hogyan tudom "hozzáértő" módon előadni, hogy sem hozzá nem értő, sem troll ne legyek"

Valójában szinte sehogy.

Az utánajárósdi nem egy járható út, több okból kifolyólag.

A legtöbb dolognak ugyanis nem, ill. hitelesen nem lehet utánajárni.

Csak egy pár példa:

Hogyan járjak utána annak, hogy van egy fix számú "lélek", ami "leszületik" (honnan???), és emberekbe bújik bele, majd halál után visszamegy oda ahonnan jött, és újabb tervezőmunkába fog.

Ami pedig nincs éppen leszületve, az tobzódik valahol.

Hogyan járjak utána annak, hogy szellemlények vannak a növényekben, a tárgyakban.

Hogyan járjak utána annak, hogy füstölgő, szivárvány színű szemű démonok figyelnek valakit éjjel a hálószobában.

Hogyan járjak utána annak, hogy a mágikus varázslat működik.

Hogyan járjak utána egy olyan fogalomnak, amit ők maguk sem tudnak megfogalmazni, hogy micsoda.

Nyilván vannak regények, mendemondák, hívők által íródott könyvek, és miegymás, de azt miért kellene elhinnie egy szkeptikusnak, amikor semmi valóságalapja nincs.

A varázslásra pl. lehet mondani, hogy márpedig ez működik, csak gyakorolni kell 30 évet. Ezt ki fogja megtenni? 30 év múlva válaszolhat a szkeptikus, hogy működik, vagy sem?.

"Tapasztald meg, utána beszélj!" - Hát én sokmindent "tapasztaltam" már, sokmindent hittem már, elég gázos dolgokról tudnék beszámolni. De idővel felnőttem, és rájöttem, hogy mind orbitális téves baromság.

Végül a leggyakoribb :) érv: Barátom Te, és még az emberiség 90%-a nincs azon a szinten, hogy láthasson dolgokat. Ez egyfajta felsőbbrendűség kinyilatkoztatása. Egy picit sértő, egy picit vicces.

Akkor minek ír ide a szkeptikus?

Azért, mert joga van a szabad vélemény-nyilvánításhoz.

Azért, mert talán segíteni szeretne egy idősnek, vagy fiatalnak, hogy ne dobáljon ki pénzt olyasmire, ami Gipsz Jakab könyve szerint működik; illetve ne rettegjen éjszaka a füstölgő démontól. Ha lehetséges, javuljon az életminősége. A félelem és a kudarc nem jó.

+ A válaszokat más is olvassa, nem csak a kérdező, tehát másnak aki éppen azon agonizál, hogy merre van az előre, annak segítségére lehet egy józan válasz.

Meg hol van az előírva, hogy mindenki legyen Bólogató János?.

A szkeptikus nem szent, hanem ember, aki olykor-olykor felpaprikázódik, és néha olyan hangnemben, vagy stílusban válaszol, ami trollkodásnak tűnhet.

(Ha nem halvérű, akkor idővel ez elkerülhetetlen, legalábbis magamon ezt tapasztaltam, de tisztelet a kivételnek!)

2015. jan. 14. 11:27
 10/13 anonim ***** válasza:
38%

"Hogyan járjak utána annak, hogy szellemlények vannak a növényekben, a tárgyakban."

Ilyenkor, ha olyan ellenállhatatlan kényszert érez az illető, hogy márpedig válaszoljon, mert az muszáj, maximum leírja, hogy: Szerintem ilyen nincs, én ebben nem hiszek.

Mondjuk nem igazán értem, miért olyan fontos ez egyeseknek, de még ez is érthető.

Az viszont egyáltalán nem, hogy valaki felhúzza magát valami hülye kérdésen.

Mert mit érdekel az engem, hogy Kispista Jedánból, akit soha nem is ismertem és valószínűleg a büdös életben közöm ne lesz hozzá, azt sem tudom, ki fia-borja, hisz-e a szellemekben, vagy a medvedisznóemberben, vagy akármiben?

Aki ezen "felpaprikázódik", az idegbeteg szerintem.

2015. jan. 14. 11:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!