Hogyan bizonyítanátok, hogy nem létezik lélek, túlvilág, Isten?
Mi lenne a tudományos bizonyítékotok, rá?
Ne gyertek anekdotákkal, hogy nem nektek kell bizonyítani, hogy nincsen, hanem annak aki hiszek benne, hogy van. Meg ilyen filozófia mellébeszéléssel...
Ennyi erővel én hiszek abban, hogy a derékszögű háromszögnek a befogóink négyzeteinek összege nem mindig egyenlő az átfogó négyzetével, azt tudjátok bizonyítani tudományosan, hogy ez nem igaz! (Pitagorasz-tétel)
Köszi!
Az a baj, hogy a kérdező úgy tette fel a kérdést, hogy eleve kikötötte, hogy a helyes válasszal ne zargassuk. A 12. válaszoló jól összefoglalta a lényeget, le is pontozták. Van a kérdezőnek egy hamis prekoncepciója, miszerint ha valamit a szkeptikusok nem tudnak cáfolni, akkor az bizonyíték a létezése mellett. Persze nem, de ez pont az a válasz, ami előre ki van zárva. Nem tudom én sem jobban megfogalmazni ezt, mint a 12. válaszoló. Ha nem csak az utolsó mondatán rugóznál, mint ahogy teszed, illetve nem direkt azzal a szándékkal olvasod, hogy hol tudsz belekötni, akkor megérthetted volna a lényeget.
Mondok egy harmadik, kevésbé elegáns bizonyítási módszert.
Azt állítjuk, hogy létezik valami, amiről senkinek semmi tudomása nem lehet, mert teljesen kívül helyezkedik a megismerés határain. Akkor viszont felmerül a kérdés, hogy honnan jön az ötlet? Ha sikerül az állítás mögötti gondolatmenetben érvelési hibát találni, az nem bizonyítja konkrétan, hogy az állítás nem igaz, de azért kellőképpen hiteltelenítheti. Például alapból kiesnek az álmok, a hallucinációk. Ezek nem megbízható és megismételhető módjai a megismerésnek. Aztán a racionális, de logikai hiba miatt kisiklott érveléssel kikövetkeztetett dolgokat is ki tudjuk zárni. Végül csak a szélhámosság és a fantázia marad. Előbbit hitelteleníti az elkövető aljas szándéka, utóbbinál pedig oda lyukadunk ki, hogy a szellemi szerzőnek kell megmagyaráznia a saját gondolatmenetét, és abban lehet esetleg gyenge pontokat keresni.
Mert ugye, ha valami definitíve vizsgálhatatlan, azt nem csak a cáfolatnál nem tudjuk vizsgálni, hanem a bizonyításnál sem, és akkor elég gyanús, ha valaki mégis gazdagon jellemzi, beszélget vele, látja, tapasztalja stb.
"Az a baj, hogy a kérdező úgy tette fel a kérdést, hogy eleve kikötötte, hogy a helyes válasszal ne zargassuk. "
Pont ellenkezőleg! A helyes válaszra várnék! ha lenne...
Azzal betudod bizonyítani nekem, hogy nem létezik olyan háromszög aminek a belső szögeinek összege több mint 180 fok, hogy felírod a megfelelő matematika elméleteket.
"A 12. válaszoló jól összefoglalta a lényeget, le is pontozták. Van a kérdezőnek egy hamis prekoncepciója, miszerint ha valamit a szkeptikusok nem tudnak cáfolni, akkor az bizonyíték a létezése mellett. "
Neked vannak hamis prekoncepcióid! Honnan veszed, hogy ezt én bizonyítéknak tartom?!
" Ha nem csak az utolsó mondatán rugóznál, mint ahogy teszed, illetve nem direkt azzal a szándékkal olvasod, hogy hol tudsz belekötni, akkor megérthetted volna a lényeget. "
Nem azzal a szándékkal írtam! csupán az utolsó mondata elég volt az összefoglaláshoz! Jah és nem én pontoztam le!!!
"
Azt állítjuk, hogy létezik valami, amiről senkinek semmi tudomása nem lehet, mert teljesen kívül helyezkedik a megismerés határain. Akkor viszont felmerül a kérdés, hogy honnan jön az ötlet? Ha sikerül az állítás mögötti gondolatmenetben érvelési hibát találni, az nem bizonyítja konkrétan, hogy az állítás nem igaz, de azért kellőképpen hiteltelenítheti. Például alapból kiesnek az álmok, a hallucinációk. Ezek nem megbízható és megismételhető módjai a megismerésnek. Aztán a racionális, de logikai hiba miatt kisiklott érveléssel kikövetkeztetett dolgokat is ki tudjuk zárni. Végül csak a szélhámosság és a fantázia marad. Előbbit hitelteleníti az elkövető aljas szándéka, utóbbinál pedig oda lyukadunk ki, hogy a szellemi szerzőnek kell megmagyaráznia a saját gondolatmenetét, és abban lehet esetleg gyenge pontokat keresni."
Ne haragudj, de ez nekem mellé beszélésnek tűnik, lásd a háromszöges példámat. Arról betudod bizonyítani, hogy nincsen, erről meg hogy akarod? Ez csak filozófia fejtegetés, nincs, semmi konkrétumot nem írtál! Ez valami vallásellenes kritikai izé.
Szóval még mindig ott tartunk ahol az előbb...
Nincs bizonyíték ellene.
"Azzal betudod bizonyítani nekem, hogy nem létezik olyan háromszög aminek a belső szögeinek összege több mint 180 fok, hogy felírod a megfelelő matematika elméleteket."
Az a baj, amit fentebb is leírtam, konkrétan. A Pitagorasz tétel egy olyan objektumot jellemez, aminek a létezéséhez nem igen fér kétség. Vehetünk konkrét háromszögeket, hogy a tétel érvényességét megvizsgáljuk, de nem vethetjük vizsgálat alá a túlvilágot, a lelket és isteneket. Vagy ha igen, akkor tárd elénk, mert ateista oldalon a vizsgálhatatlanság a legnagyobb dilemma. Ki és milyen módon vizsgálhatta a túlvilágot, vagy a lelket, vagy isteneket, hogy olyan következtetésre jutott, amilyenre?
De mellette sincs bizonyíték.
Olyan ez, mint a kreacionistáknál a dínók s emberek együttélése.
Ők azt mondják, hogy együtt lettek teremtve, így Ádám a paradicsomban simán simogathatta egy T-rex fejecskéjét. Egy baj van ezzel: seohol sem találtak egymás mellett emberi meg dínócsontokat. Ha lennének, akkor bizonyítva lenne ez az ökörség, de az ellenkezőjét hogy bizonyítod? Körölírással, 1000 meg egy dologgal, de kb. semmi olyan látványos bizonyítékkal, mint ami az előbb leírt lenne.
Először is nem egy objektuomot jellemez, hanem objektumokat amelyek léteznek, illetve a tétel kizárja a létezését objektumoknak...
Na már most egy fizikai törvénynek vannak bizonyos következményei! És itt a lényeg! Nem kell vizsgálat alá vetnem az adott objektumot elég csupán a törvényt figyelembe venni.
Most tegyük fel lenne egy olyan fizikai törvény, amiből olyan elméletet lehetne gyártani, hogy a téridő a SEMMIBŐL keletkezett, és nem lehetséges a téridőn kívül való létezés ==> Akkor Isten Nem létezhet a téridőn kívül ==> ha létezik legfeljebb egyidős a világ egyetemmel. Így egy objektumról amit nem tudok vizsgálni már tudok kikötést létrehozni.
Jönne még valami, ami kimondaná, hogy a világegyetemben minden csupán anyagból és engergiából áll ==> Isten nem mindenható, mivel megállapítsuk, hogy Ő is anyag-energiából épül fel. ==> érvényesek rá a fizika törvényei. És így tovább , ellehetne jutni oda hogy nincsen.
"Ki és milyen módon vizsgálhatta a túlvilágot, vagy a lelket, vagy isteneket, hogy olyan következtetésre jutott, amilyenre?"
Vannak ezzel kapcsolatban kutatások. Pl. Halálközeli élmények, illetve biozentralizmus vagy nem tudom mi a neve. Küldök videót. Csak egy pillant.
De igazából értelmetlen mivel úgy is a másik oldal véleményét fogod képviselni, akik szerint áltudomány, illetve hallucináció a halálközeli élmény.
https://www.youtube.com/watch?v=UN2igUQjIs8
szerintem-e mögött komoly kutatás áll.
Én nem mondom hogy elhinném, de nem tűnik áltudománynak!
Agnosztikus vagyok (jelenleg) az ilyenekkel kapcsolatban.
Úgy vélem ez a lehető legjobb néző pont. Mind a vallás, mind a materializmus veszélyes előítélet.
Ezért tettem fel a kérdést, hogy lássam mennyire van igazam. Mennyire helytállóak a nézeteim!
Még mindig nem született olyan válasz amely megváltoztatná a világ képemet... Szóval egyenlőre maradok ez.
Viszont azt elismerem, hogy a vallásnak vannak nagyon pozitív hatásai is. Gondoljunk csak a hegyi beszédre, vagy a buddhista vipasszána meditációra (az utóbbit én magam is gyakorlom). Mindenképp ha nem csap át szélsőségesen fanatizmussá a vallás, nagyon pozitív lelki állapot. Ezt nem szabad elvenni egy emberi lénytől, úgy vélem...
Neked először azt kéne megértened, hogy mit jelent az, hogy nincs bizonyíték se ellene, se mellette. Ez egy olyan dolog, hogy te kitalálsz valamit, amit nem lehet se bizonyítani, se megcáfolni, és azt várod el, hogy megmagyarázzunk egy olyan nem létező dolgot, ami ellen és mellette nincs semmi. Ezeket leszámítva nem azt kell bizonyítani, hogy valami nem létezik, hanem azt, hogy létezik
"Ezt megint csak hiszed. Miért ne keletkezhetne
csak úgy valami hirtelen, úgy hogy nincs idő?
Csupán azért mert az emberi agy keresi az
okokat? Mert így lett beprogramozva. Miért kéne
mindennek, hogy oka legyen?"
Ezt nem hiszem, mert ez egy tény. Ha nincs semmi abból csak semmi keletkezhet. Ha azt feltételezzük, hogy Isten valamikor megteremtette a világegyetemet, akkor mindig felmerül a kérdés, hogy Istent ki teremtette? Mert, ha van most akkor lennie kell kezdetnek is, mert mindenek van kezdete. Ezeket a dolgokat kéne magadban tudatosítanod. Bennem nincs hit, csak elméleteim vannak, amelyeket valószínűsítek.
"Vannak ezzel kapcsolatban kutatások. Pl.
Halálközeli élmények, illetve biozentralizmus vagy
nem tudom mi a neve."
Aha, szóval a halál közeli élmények a bizonyítékok Isten létezésére? Szóval az a bizonyíték, aminek hatására nem tudok hinni Istenben? A halál közeli élmény, ami annyit jelent, hogy a szív megszűnik verni nem pumpája tovább a vért, ami szállítja az oxigént, emiatt az agyban egy oxigénhiányos alapot jön létére és tovább kémiai reakciók hatására az ember fényeket és fura dolgokat hallucinál, ez lenne az a komoly bizonyíték? Még tovább is írhatnék, de nem látom értelmét, mert hiába mondja a magáét az ember süket fülekre talál :P
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!