Ezotéria hívők! Sorolnátok azt a rengeteg dolgot amire a tudomány nem tudja a választ?
Jó,én is tudom hol tartunk,de a rengeteg jelző túlzás.Kezdem,csak hogy ne keljen annyit gépelnetek:
-Ősrobbanás,vagy tágabban az univerzum keletkezése
-Élet keletkezése
-elektronok viselkedése még nincs egészen feltérképezve
-a gravitációt közvetítő részecske léte
-a kezdeti univerzum anyag,antianyag arányi miértje
-a sötét anyag,sötét energia kérdése
-más univerzumok léte
-féreglyukak léte
-feketelyukak némely tulajdonsága
-az idő tulajdonságai
-az univerzum halála
Én a fejemet törve ennyire jutottam amire tényleg azt mondhatjuk:semmit,vagy csak nagyon keveset tudunk róla
De ezen vitatkoztok állandóan?Erre mondjátok állandóan hogy "semmit nem is tud a tudomány"?
Ennél minimum 7X több dolgot tudnék felsorolni amit tudunk,és még szűkszavú voltam.
És csak zárójelben:(tudomány nélkül ezek mellett a kérdések mellett szerepelne hogy:
-milyen alakú a Föld
-miért vannak napfoltok
-miért van indukció
...)
Szóval a tudománnyal vagyunk képesek még leggyorsabban haladni.Valahogy arra hasonlít ez mint hogy hogyan akarsz eljutni Pestről Debrecenbe?Kerékpárral vagy gyalog?Kerékpárral se rövid az út,de sokkal gyorsabb mint gyalog
(analógiában a kerékpár a tudomány,az összes többi meg a gyaloglás)
Szóval?Tudtok írni még "rengeteg" nem ismert dolgot?Lehetőleg új pontokat,ne az eddigieket finomítgassátok,egészítgessétek ki.
Mi az élet értelme?
Van-e különbség ember és ember életének az értelme között?
Ha igen:
Mi az én életem értelme?
Mi a családom tagjainak az életének értelme?
Mi a barátaim életének az értelme?
Van-e összefüggés ezek között?
Ha igen:
Hogyan függ össze ez velem?
Én, hogyan függök össze velük?
Van-e.... stb.
A tudomány választ tud adni a (általában) a "hogyanra?"
a vallás, ezoterika, bizonyos filozófia iskolák a "miértre?"
Bocs,de olyanokat írj amik a tudomány hatáskörébe tartoznának,de még nem jött rá.
Mint ahogy arra se fog rájönni hogy miért szeretem jobban a barackot a körténél.Ez nem a tudomány hibája,mert nem foglalkozik semelyik tudományág se azzal hogy ki milyen gyümölcsöt szeret.
Ezzel az önismeret foglalkozik,amiben te foglalkjozol önmagad megismerésével.Ha nem tudod az életed értelmét,akkor nem a tudomány a választ nem tudó,hanem te.Erre magadnak kell rájönnöd,ugyanis ha mondjuk kiadnák publikálva az élet értelmét,akkor garantálom hogy te azt nem fogadnád el.Ez így viszont már nem tudomány.
Érted?
"Erre magadnak kell rájönnöd,ugyanis ha mondjuk kiadnák publikálva az élet értelmét,akkor garantálom hogy te azt nem fogadnád el."
Ez attól is függ mi írnak bele!
A memetikában abban a formában amiben tálalják nem hiszek, de a lélekvándorlós evolúcióban (ugyan az mint az evolúció csak a lélekfejlődés van a mutációk, természetes szelekció mögött) igen. Pedig nincs olyan sokkal több bizonyíték egyikre sem.
Csak az egyik naturalista agymosás "tudomány" címszóval (pedig ezoterika, nincs bizonyítva...), a másik nem (és nem erőltetik rá az emberre)... Ez inkább filozófia hozzá állás, mint bigottság.
Hogy a kérdésre is válaszoljak:
Schöringer macskája miért nincs makroszkopikus szinten?
(Lehet van az univerzumon kívül egy megfigyelő, akit úgy hívunk "Isten"?)
Mi a gömbvillám? Hogyan keletkezik?
Miért erőlködnek a halálközeli élményekkel a tudósok még mindig, hogy materialista magyarázatot adjanak?
És most lehet utálkozni, mert le áltudományoztam Dawkins egyik főművét! :D
Zoltán Kvantumfizikus válasza :
Fehér folt mint a tenger barátom :D
Mi alkotja a világegyetem 90%-át? Mi ez a sötét anyag, mi alkotja. Összefoglalva : Halvány fogalmunk sincsen mi alkotja a világ 90%-át :LOL
Mi a gravitáció ?
*
Ha ezek nem elegek, akkor csak kapásból néhány probléma : Krantumgravitáció, graviton részecske, gravitációs hullámok vannak-e?
Kvantumfizika paradoxonjainak magyarázata. Maga a kvantum-klasszikus határ hol van? A kvantumfizika milyen elvekből gyökerezik ? Mi az oka, hogy egy olyan indokolatlan művelet,mint a renormálás valós fizikai értékekhez vezet ? A vákuumban megjelenő részecske-antirészecske párok miért jellennek meg? Ha az elektromágneses vákuum energiasűrűség értéke végtelen, miért tapasztalunk véges értéket. Szerinted ez mennyi ?
A Casimir effektus miért vezet olyan mérnöki találmányokhoz, mely "látszólag" sértik az energiamegmaradás elvét?
egyáltalán igazak-e az energiamegmaradás, impulzus, impulzusmomentum magmaradása és miért? A Bielefeld-Brown-effektus igazolja-e az antigravitációt ?A gömbvillámból miért távozik fizikai anyag és miért tűnik el benne, hogyan keletkezik? Miért látunk titkos antigravitációs berendezéseken idő anomáliákat ?
Miért egyirányú az entrópia? Miért ekkora a fizikai állandóink ? Miért sokkal gyengébb a gravitáció az elektromágneses kölcsönhatásnál? Mi a mágneses mező forrása? Létezik-e mágneses monopólus?
Vannak-e párhuzamos univerzumok ? Alternatív univerzumok? Ősrobbanás magyarázata? Szingularitás? A Kerr-féle forgó fekete lyuk összehajtogatott változata miért adja ki az időutazás lehetőségét? Miért lineáris az idő, miért így érezzük? Miért nem visszafelé is irányúl? Van-e időutazás?
A részecskefizikai problémákat nem is említem és itt megállok, mert ezt sem olvassa el senkisem. DE EZEK CSEPPEK A TENGERNYI FEHÉR FOLTBÓL !!
Bónusz : Miért hisz mindenki az ősrobbanásban,ha a statikus univerzummodell sokkal többmindent leír és magyaráz?
Média :xD.
Ha beletartoznak az általad felsoroltakba, akkor elnézést:
-pszichokinézis
-gondolatátvitel
-teleportáció
-clairvoyance
-hidegfúzió
A tudomány sokat tud, de van neki néhány olyan alappillére, amely nincs minden kétséget kizáróan bebizonyítva. Így én azt mondom, hogy csak azt "hisszük", hogy tudjuk, amit tudunk. :)
Mage:
Ha a filozófiát tudománynak tekintjük, akkor sem értelmes az "élet értelme" kérdés. Erről itt van egy nagyon jó kis cikk:
A halálközeli élményekre azért adnak materialista magyarázatot, mert az magyarázza meg. Most mondhatnám azt is, hogy azért esik le a toll ha elengedem mert a manók lehúzzák, de ha a gravitáció egyszer jobb modell, mi a francot lehet csinálni?
A memetika nagyon sokak szerint a pseudoscience kategóriába tartozik, asszem a wikipédia is ott hozza példának.
"Lehet van az univerzumon kívül egy megfigyelő, akit úgy hívunk "Isten"?) "
Lehet. De az is lehet, hogy az ő univerzumán kívül is van egy megfigyelő, amit mi Nagyistennek hívhatunk. Aztán őt figyeli a Nagyonnagyisten, őt a Szupernagyisten, utána jön a Hatalmasnagyisten és így tovább. Lehet az értelmetlen metafizikát húzni a végtelenségig, kérdem én, mi a francért kéne egy ilyen végtelen oksági láncot feltételezni?
"A gömbvillám"
Elég csak wikire felnézni, ott is van kismillió magyarázat, a fekete lyukaktól kezdve az antianyagig. Lehet válogatni.
@22:47
Ezek nagy része nem tartozik a tudomány témakörébe. Mivel semmiféle jelenségünk nincs, ami miatt fel kéne tételezni ezek nagy részének a létezését, így egyelőre nem is tesszük. A teleportáció megvalósítása meg inkább scifi mint paraizé, de attól is nagyon messze vagyunk még.
Ettől függetlenül Möbi, ez a kérdés rettentően felesleges volt. Mindannyian tudjuk, hogy a tudomány mint olyan rengeteg mindenre nem ad választ, legalábbis még. A kérdés itt inkább az, hogy az ezósok közül azok, akik a tudományt támadják, mégis milyen alapon teszik? A tudományban sok fehér volt van, de az ezotéria maga egy nagy fekete folt, nagyobb még egy szupermasszív fekete lyuknál is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!