Kezdőoldal » Ezotéria » Egyéb kérdések » Szkeptikusok hogy bizonyítanátok?

Szkeptikusok hogy bizonyítanátok?

Figyelt kérdés

Szóval hogy bizonyítanátok, azokat az eseteket, elméleteket, csodákat stb.? Mert valamelyik nem végezhető el tudományos laboratóriumokban.

A világ, csak egy icipici töredékét ismerjük, ismerhetjük, szóval ezek a jelenségek akár létezhetnek is, azt kijelenteni viszont, hogy "természetesen" nem léteznek, vagy azt jelenti, hogy mindent tudsz a világról, amelyben élsz, vagy azt, hogy egy személyeskedő, arrogáns bugris az illető.

Gondolok itt a

- halál utáni élményekre

- a kísértetekre, szellemekre, lélekre

- különleges képességekre

stb.

Bár a 3.-ikra csak csak léteznek mérések, gyakorlatok, kísérletek és volt is rá példa, csak nem derült ki teljesen egyértelműen.

Tehát itt ne ejtsünk szót Ufokrol, furcsa állatokról, mert azokat tudjuk hogy lehetne egyértelműen bizonyítani.

Tehát ami nem megfogható, tapintható és nem tartozik az anyagi világhoz. Ezeket hogy bizonyítsák a "hívők" és átélők? Milyen módszert alkalmaznátok Ti, ha a helyükbe lennétek?

2013. aug. 13. 20:14
1 2 3
 21/30 anonim ***** válasza:

"De oké, még 1 csrilliószor írjátok be, hogy nemazéndolgombizonyítani, ne hogy véletlenül leírja egy valaki, hogy hogyan bizonyítaná a jelenséget, milyen eszközökkel stb."

Bocsi, most kapcsoltam, eddig gyakorlatilag csak a válaszokra reagáltam, a kérdés lényege kimaradt. Nyilván nem lehet két dolgot egy kalap alá venni, és ugyanúgy bizonyítani, csak mert az ezotériába van besorolva. Szóval, írj olyan konkrét képességeket, amikre kíváncsi vagy, és írok példát, hogyan lehetne bizonyítani ilyen képességek létezését!

2013. aug. 14. 21:06
 22/30 A kérdező kommentje:

Imellel nem beszélek, mert fölösleges, más kérdéseknél már megmutatta mennyire korlátolt, lenéző és orrfennhordó ember.

Kedves Gaebrol.

A kérdés onnan fogalmazódott meg, mert sok kérdéshez beírták a szkeptikusok, hogy bizonyítsátok hívők, amiben hisznek, vagy átéltek. Ezzel nincs is semmi probléma. Erről jutott eszembe, hogy a vajon a szkeptikusok hogyan bizonyítanák őket, milyen módszerekkel, mérésekkel stb. ha a helyükbe lennének. De sajnos lekorlátolt emberek írtak és a kérdést sem értették meg 1-2 kivételtől eltekintve.

A különleges képességekre vonatkozó írásomat úgy értettem, hogy mittudomén ( nem emlékszem a pontos számra csak írok egy példát ) volt rá 10 kísérlet, de abból csak két embernél sikerült a teszt sikeresen, a többinél nem. Így tehát nem derült ki egyértelműen a dolog hogy létező-e a vagy sem, mert egyik oldalra sem billent a mérleg. Ezeket tesztelték az oroszok,amcsik, stb. számos nagyhatalom

Egyébként felőlem bármelyikről írhatsz, ami nem teljesen anyagi. Pl. ne írj ufóról, állatról, mert ezek fizikai entitások és mindenki tudja,hogy lehetne kellő képpen bizonyítani.

-írhatsz kísértet=szellemekről: a kísértet egyesek szerint egy halott ember lelke. Fizikailag nem megfogható,tapintható. Fotó és videó készült róla, de NEM bizonyíték erejű, mert azok hamisak is.

-orvosi intuíció,gyógyítás: bármiféle hozzáértés nélkül X személy meggyógyít egy beteget, mondjuk egy baleset helyszínén. Ne olyanra gondoljunk, hogy beköti a lábát, mert eltörött vagy ilyesmi, hanem bármilyen bonyolultabb orvosi eljárásra. Az X illetőnek spontán jönnek a dolgok, hogy mit csináljon, tehát nem akkor, amikor ő csak azt szeretné vagy amikor kedve tartja

-testen kívüli élmény. Szintén nem fizikai dolog, olyanról még nem hallottam, hogy valaki gépekkel letudta volna mérni.

-poltergeist jelenség: a.)kísértethez köthető és az mozgat, dobál, ide oda tárgyakat. Őt egyértelműen nem vihetjük be a laborba hogy na ott csinálja. Fotó és videó semmit nem ér, trükknek fogják nevezni. b.) a poltergesit nem kísértet, hanem egy személyhez köthető. Ha otthon vagy ebben a témában, akkor az derül ki hogy mindig stresszes embereknél fordul elő, tehát valamilyen kapcsolata van az emberhez és ennek következtében ennek külső, fizikai, akaratlan következményei vannak ( égők kidurrannak, tárgyak repkednek stb.)

Most csak négyet írtam ,de írj bármit amit csak szeretnél, rengeteg ilyen jelenség van.

2013. aug. 14. 21:51
 23/30 anonim ***** válasza:

Az, hogy besírtődsz mint egy kisbaba, és nem válaszolsz, az csak azt jelent, hogy képtelen vagy érvekkel alátámasztani amit mondasz. Beismered ezzel, hogy nekem van igazam. ezúttal is köszönöm ^^

Érdekes módon egy pár nappal ezelőtti kérdésednél teljesen normálisan válaszoltam, még a véleményed is érdekelt volna pár definíciómról. Te meg vissza sem tértél azóta a kérdésedhez, talán ott is porba tapostuk a téveszméidet?

" De sajnos lekorlátolt emberek írtak és a kérdést sem értették meg 1-2 kivételtől eltekintve."

Persze, aki nem olyan elmeháborodott, mint te az egyből korlátolt. Hogyne.

"volt rá 10 kísérlet, de abból csak két embernél sikerült a teszt sikeresen, a többinél nem. Így tehát nem derült ki egyértelműen a dolog hogy létező-e a vagy sem, mert egyik oldalra sem billent a mérleg."

Tehát, ha 10-ből 8-szor nem sikerül, akkor eldöntetlen; de 8-szor sikerült volna, véres kardként hordoznátok körbe. Ez az ostobaság, az önámítás.

2013. aug. 14. 22:16
 24/30 anonim ***** válasza:

Nos, egy jelenség valódiságát lehet bizonyítani úgy, hogy magát a jelenséget vizsgálod, amire ha többszöri vizsgálatra is ugyanazt az eredményt kapod, akkor már valószínű, hogy a jelenség létezik. Ezotérián belül viszont sokminden nem vizsgálható közvetlenül, ilyenkor az a megoldás marad, hogy a jelenség által keltett hatásokat vizsgáljuk.

Szellemek létezésének bizonyítása pl történhet szellemidézés vizsgálatával, hiszen rengetegen állítják, hogy ez lehetséges. Szellemidézéskor ugye állítólag lebeg az asztal, leesik a pohár, stb, a lényeg, hogy van valamilyen fizikai vonzata a dolognak. Meg kell oldani, hogy például az asztalt ne lehessen puszta fizikai erővel elmozdítani, felemelni, eltolni, stb, tehát ha végül a szóban forgó tárgy megmozdul majd, azt ne lehessen a körülötte ülők csalásaként felfogni, mindenképp kelljen hozzá valami külső erő hatása. Ha van olyan ember, aki rá tud bírni egy szellemet, hogy mondjuk felemelje az asztalt, akkor nincs más dolga, mint ezt néhányszor megismételni, esetleg váltott asztalokkal is. Ez már elég hiteles lenne.

Persze az érem másik oldala, hogy ha nem sikerül ilyen módon a bizonyítás, az nem bizonyítja a szellemek nemlétét, legfeljebb a szellemidézés tevékenységét cáfolja.

De el lehet gondolkodni, milyen más hatással vannak még a szellemek ránk, és ezek mérésére is biztos lehet találni módszereket.

Hallottam én is olyanokról, akik gyógyítóknak mondják magukat. Ilyesmi tesztelése elég nehéz, hisz a placebó hatás ismert jelenség (érdekesség, hogy placebó létezését többek között úgy bizonyították, hogy az egyazon betegségben szenvedők egyik felének igazi gyógyszert adtak, másik felének pedig csak ugyanolyan, de hatóanyagmentes tablettát, mégis ugyanúgy meggyógyultak, mint az igazi gyógyszert kapott emberek. Szóval az agy elképesztő dolgokat tud produkálni, ha az ember elhiszi valaminek a hatását).

Nos, én olyan módon tudnám elképzelni a bizonyítást, hogy összegyűjtenének pár tucat embert, akik hasonló betegségtől szenvednek, de amúgy vegyesen férfiak, nők, ateisták, hívők, ezósok, lényeges, hogy ne csak olyanok menjenek, akik hisznek is az ilyen gyógyításban, a placebó hatás kiszűrésére. A gyógyító ezután teszi a dolgát, és ha minden kezelt betegnél hasonló mértékű gyógyulást mutat a vizsgálat, az már bizonyító erejű lenne.

Testen kívüli élményt például úgy, hogy keresünk egy embert, aki képes kiszállni a testéből, lefektetjük egy szobába, míg más helységekbe kirakunk szövegeket, tárgyakat, bármit, amit az illetőnek látnia kell, és utána beszámolni arról, amit látott.

Bár nem tudom, pontosan milyen korlátai vannak egy ilyen utazásnak, de sokféleképp el lehet rendezni a dolgokat, a lényeg, hogy a vizsgált alany semmiképp ne láthassa a vizsgálandó objektumot a fizikai testével, csak ha tényleg kiszáll a testéből, és úgy megy oda.

Hogy őszinte legyek, a poltergeist jelenségről gyakorlatilag semmit sem tudok, így erről most nem is írnék, ha kicsit több időm lesz, majd utánajárok.

2013. aug. 14. 22:19
 25/30 feher.farkas@tihi ***** válasza:
0%

en valaszolok a kerdesre de egy picit halagassatok meg engem is igen...... tehet egyik sem okosabb es befejezi na mindeggy

1.szkeptikusok na tenyleg szuk latokuruek vagytok es a tudosok talpnyaloi

2."hivok" ti pedig mint a lovak csak a ti dolgotokat latjatok

3. en valaszolok a kerdesre. nem tudom valahogy ugy ertettem hogy mint csinalanek hat komunikalnek vele kerdeznek annal jobba semmit beken hagynam

2013. aug. 14. 22:42
 26/30 anonim válasza:
szkeptikusok miért lennének szűk látókörűek? azért mert nem hisznek el minden sz*rságot?.... és amúgy meg már leírták párszor elöttem szerintem de most komolyan... annak kéne bizonyítani aki állít valamit, vagy annak aki aztmondja hogy hülyeség...? ha aztmondjátok hogy annak kéne bizonyítani aki megkérdőjelezi azért,mert magyarázatot nem kapott rá, na akkor gondok vannak.(sajnos tudom hogy így van.)
2013. aug. 18. 18:13
 27/30 A kérdező kommentje:

26-os neked fogalom értési zavaraid vannak. ugyanúgy mint a többi hülyének. Tudom,hogy aki állít valamit annak kell először bizonyítania. De itt a kérdések között mindig jön valaki aki elmondja hogy "ezt még nem bizonyították kellőképpen". OKé. Épp ezért írtam, hogy a szkeptikus hogy bizonyítaná ha a másik helyébe lenne. Ha ezt nem tudod felfogni akkor nagyon sajnállak.

Gaberol megértette és NORMÁLISAN le is írta. Egyedül az övé a hasznos válasz, azaz a 24-es, mert ő a kérdésre válaszolt kifejtve. Ha olvassa, akkor köszönöm neki, jól összefoglalta!

2013. aug. 18. 20:02
 28/30 anonim válasza:
8%

istenem te milyen egy berögzült ember vagy...

de miért akarsz valamit állítani, amit nem tudsz megmagyarázni? erre válaszolsz, bocsánatot is fogok kérni tőled... nehogy azt írd hogy ez megint nem válasz volt a kérdésedre, mert most én kérdezek tőled, nagyívbe sz**ok a kérdésedre.. ja de hát ez hülye kérdés mert úgyis kitalálsz valamit, mert nem tudsz rá válaszolni..

2013. aug. 18. 20:12
 29/30 A kérdező kommentje:

Megint nem a kérdésemre válaszolsz :PPPP

Amúgy ha nagy ívbe teszel rá, miért vergődsz itt?

Csak saját magadat járatod le. Ezzel a kommentel tükrözöd milyen buta is vagy. Szerintem még a szkeptikusok is szégyellnek téged :DD De ha trollkodsz rossz kérdésnél jársz, mert ilyennel nem lehet felidegesíteni.

2013. aug. 19. 19:54
 30/30 anonim ***** válasza:

Más a szepticizmus és más a dogmatizmus. Én nem tartom magam szkeptikusnak, de azt vallom, jobb mindent egy kis fenntartással kezelni. Ma már bárki bármit leírhat, mégis mit tegyünk, fogadjunk el mindent csípőből?

Az általad említett jelenségek bár rendkívül érdekesek, de jellegükből adódik - ritkán megfigyelhető - hogy nehéz tudományosan mit kezdeni velük. Van azért előrelépés ezen a téren, pl. nem is olyan rég a gömbvillám jelensége is még az okkultizmus tárgykörébe tartozott, ma már a tudósok is elismerik a létét, holott igen ritka, laboratóriumban nem előállítható, és nem is tudják mi okozza.

Gond az ellenoldal fellépése is. pl. az asztrológia esetében, ha az ember tudományosan érdeklődik iránta, kritizálja, jön a személyeskedés, mellébeszélés stb. Ha valami működik, az előbb - utóbb kiderül. Az ilyen jelenségeket fel kell jegyezni, kutatatni, vizsgálni. Az nem megoldás, hogy mindent bemondásra elhiszünk.

A világ megismerésére a legjobb módszer a tudományos módszer, ezt mondják a szkeptikusok. Eddig bevált, csak nézzünk körül, meg nem utolsósorban az interneten diskurálunk ezekről.

Szerintem szoros értelemben véve nincs metafizikai - természetfeletti - jelenség, illetve az csak addig az, ameddig meg nem fejtjük a mibenlétét. Sok dolog, amit ma használunk, akár csak száz évvel ezelőtt csoda lett volna. Lehet, hogy egyszer létrejön egy elmélet, ami magyarázattal szolgál az összes ilyen paranormális jelenségre. Már amelyek valósak.

2013. aug. 22. 15:26
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!