Mi lehetett ennek a hangnak a gazdája?
Van egy tanyánk, ahova ritkán ki szoktunk járni. Még az 1999-es év nyarán a nagymamám a tanya melletti földúton ment valahova, és ahogy elhaladt egy út melletti bozótos mellett, hallott egy mély, rekedtes morgást a bokorból, nagyon megijedt. Ezt az iszonyatos morgást attól a naptól kezdve, azon a nyáron szinte minden este, szürkület körül lehetett hallani, mindig ugyanarról a helyről.
Természetvédelemmel foglalkozom, ismerem az összes hazai vadon élő állatfajt, de nem tudom igazán beazonosítani ennek a hangnak a gazdáját, esetleg a borz (Meles meles) morgásához tudnám hasonlítani, viszont annak szaggatott a hangja, nem ilyen folytonos, és nem is ennyire mély. A háziállatok közül talán valamennyire a kutya-morgás hasonlít rá, de ez mégis szinte teljesen más volt. És az a megdöbbentő még, hogy (amint azt már írtam) mindig ugyanarról a helyről volt hallható, az állatokra pedig természetesen nagyon jellemző a helyváltoztatás, kölyök állat, ill. fiatal példány sem lehetett, semelyik fajból sem.
Később (talán a 2000-es év nyarán, vagy még azon év őszén) felkutattam azt a helyet, de semmi különöset nem találtam.
Ezek után már egyre valószínűbbnek tűnik számomra, hogy esetleg valami "ezoterikus volt a dologban".
Mi lehetett? Miért moroghatott?
Szinte egész nyáron, ugyanarról a pontról lehetett hallani, mint írtam.
Nem hasonlított igazán semelyik élőlény hangjához sem (pedig ismerem őket).
Örülnék neki, ha nem állna kapcsolatban az ezotériával.
Olvassátok el nagyon alaposan a kérdés szövegét is. :)
Lehet ott jártam.
Amúgy merrefelé volt ez?
Nem feltétlenül "ezotériás" a történés;
Farkasra tippelnék normál esetben. De megeshet még az is, hogy vérfarkas, akkor pedig nagyanyád mázlista. :'o Azért meg meg lehet különböztetni ha kutya, vagy farkas adja ki a hangot.
Ha nem vagy jártas bennük, akkor itt van a hangpélda: http://www.youtube.com/watch?v=ZeWGSo17BAc&feature=related
Mellesleg ha valóban természetvédelemmel foglalkozol, ezt a lehetőséget is meg kellett volna úgymond "vizsgálnod", bár ténylegesen földrajztól függ itthon.
Volkh
Békés megyében történt, így szinte kizárt, hogy farkas volt. A legnagyobb/legkeményebb teleken fordul elő esetleg, hogy egy-két példány lemerészkedik a viszonylag közeli Bihar-hegységből. A farkas hangjában (amint az a videón is hallható) vannak a morgáson kívül hirtelen "felcsattanások, felmordulások", és ez egyáltalán nem volt jellemző arra a "valamire". Ezen kívül mindig egy helyről volt hallható (az esetleges helyváltoztatás maximum 3-4 méter lehetett).
Egyelőre még nem hivatásosan foglalkozom természetvédelemmel.
Történt több haláleset is.
Volt régen egy másik tanya is, néhány (kb. 10-15) méterre a bokrostól, aminek már a romja sincs meg.
Abban a tanyában állítólag lakott egy gonosz, rosszindulatú nő is, aki megcsalta a férjét több, idegen emberrel is. (Van erre egy csúnya szó is.) Ezen kívül, (mint már írtam), kifejezetten gonosz volt a természete. Már régen meghalt ő, és a férje is. Voltak gyerekeik, akik elköltöztek onnan különböző falvakba.
Ezt a nagyszüleimtől hallottam.
A mi (1820-1830 körül épült, azóta felújított) tanyánkban is történt szintén néhány haláleset a "történelem során".
Elkerülni sajnos nem tudom, mert ott van néhány méterre a tanyánk mellett, ráadásul nyáron viszonylag gyakran járok ki a nagyszüleimmel együtt, segítek nekik a különböző munkákban.
Egyébként az a gonosz nő talán még a 80-as években halt meg, ha nem hamarabb. Miért pont 1999 nyarán történtek ezen "események"? Egyáltalán köze van hozzá?
Továbbá a húgom a 2002-es év környékén beszámolt egy kerek fejről, amely az ajtófélfa mellett lebegett egyhelyben. Nagy, hegyes fogai és hegyes fülei voltak elmondása szerint, az egész fejet "macskaszerűnek" írta le. Ez a tanyánkban történt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!