Mit gondoltok erről?
Előre szólok, hogy nem nagyon vagyok otthon a témában, szóval lehet hülyeségeket írok, ha így van akkor, bocs. Mindössze egy cikket olvastam erről, amit talán kicsit félre értelmezek, de azért kíváncsi vagyok a véleményetekre..
Biztosan sokan ismeritek a "két rés kisérletet" és a "Schrödinger macskája" gondolat kísérletet! Ezek a kísérletek be mutatják, hogy a jelenlétünkel mekkora befolyással vagyunk a környezetünkre, csak a megfigyelésünkel megváltoztatjuk az anyag tulajdonságát.
Ugye a dobozban elzárt macskának 50% esélye van arra, hogy életben marad, amíg mi nem tudjuk, hogy túléli ezt addig mindkét állapotban létezik, tehát kapunk egy "élőhalott" cicust. Ugyan ez a helyzet a kettős rés kísérletnél, míg nincs ott megfigyelő, a foton mind a kettő résen át halad. De ha megnézzük, hogy hogy van a macska, valamint megmérjük a fotonok röppályáját akkor az anyag hullám természete összeomlik és így kapunk egy élő vagy halott macskát, a foton pedg csak az egyik résen haladt át.
Na szóval, ebből ugyebár az derül ki, hogy amikor sehol nincs megfigyelő ott az anyag minden lehetséges állapotában létezik. És az lenne a kérdésem, hogy nem lehet, hogy nem csak az anyag létezik minden egyes formában, hanem az idő is? Mármint úgy értem, hogy minden egyszerre történik, csak ez nekünk nem igazán tűnhet fel mert ahol nincs figyelő arról mi nem tudhatunk, hogy mivan, ha pedig ilyen helyre helyezi valaki a figyelmét akkor maga a tekintete "kitőlti" a teret és időt.
Másik kérdésem: Ez nem bizonyítja, hogy a tudat az anyagtól függetlenül létezik? És, hogy valamilyen szinten mind összevagyunk "kapcsolva", teszem azt mint valami kollektív tudat? Vagy is inkább tudattalan, mivel nem ismerjük.
Ezt azért gondolom mert, tegyük fel van egy személy, hívjuk "A"-nak. "A" megnézi a macskát, hogy túl élte-e, örömmel látja a cicus él és virul, utánna "A" elmegy anélkül, hogy bárkinek is mesélne arról, hogy túlélte a macska, de persze a cica marad a dobozban. És most jön a képbe "B", ő is megnézi, hogy hogy van a cica, és ő is azt tapasztalja ,hogy él. Jöhet akárhány ember a macska mindig életben van. De miért? Hiszen senki nem mondta el egymásnak, hogy a cicus életben van. Pedig a nagyszámok törvénye miatt párszor azt kellene tapasztalnunk, hogy a macska meghalt.
Itt van a cikk amiről az elején beszéltem: [link]
És itt egy nagyszerű videó, mely bemutatja a két rés kísérletet: http://www.youtube.com/watch?v=LbubPpizIwg
Kedves Kérdező. :)
Ne felejtsd el azt a szót, hogy "talán", ugyanis nem biztos, hogy máshogy vannak a dolgok, mint ahogyan sejted...nemsokára úgy is kiderül az igazság. :)
üdv
26/F
LastOne.Left
Tudom, oda is írtam.:D
Nekem nagyon szimpatikus ez a filozófia, mert elég sok mindent megmagyaráz. És nem is képtelenség, teljes racionális.
Ráadásul egyes keleti vallások évezredek óta ezt hangoztatják, és most a 2000-es években talán beigazolódik, hogy nem is akkora butaság.
Kiss Zoltán kvantumfizikus válasza
Azért kapunk interferenciát mert klasszikus mérésnek tesszük ki a fotonokat, előtte ugyanolyan ismeretlen számunkra a mérés kimenetele. Kvantum szinten a klaszikus kölcsönhatású mérés során lesz egy kvantumszám meghatározva. Ebből következik az első kérdésre a válasz is.
Mint mondtam az anyag nem változik csak a kvantumtulajdonsága. Ugyanaz az anyag lesz mérés után is, csak a kvantumszám lesz ismert. Ott a baj a gondolkodásodban hogy képzettársításokat adsz a kvantumszámokhoz. A spín az nem jelent forgást kvantumszinten csak a klasszikus fizikában. Az csak egy kvantumszám, nem rendelhető mellé forgás sem más klasszikus értelemben vett képzet.
Az elektronok nem teleportációt végeznek az atomban csupán egy elkent massza állapotban vannak, ez nem új keletű minden elemi elméleti fizika könyvben benne vannak csak most ki is mérték. Tehát nem lokaloizálódnak egy helyre hanem egy masszaszerű felhőként vannak jelen.
Nem létezik anyag teleportáció, csupán informális teleportáció van. Ezt valamelyik hozzászólásomban ki is fejtettem.
http://www.gyakorikerdesek.hu/ezoteria__ufo-eszlelesek__1788..
Kedves Zoltán. :)
Köszi a válaszodat, egy kérdésre még válaszolhatnál, ha lennél szíves.
Az anyag kvantumokból áll?
üdv
26/F
LastOne.Left
Nincs mit, örülök, hogy némiképp segíteni tudtam a tájékozódást, ebben a mai világban :) Eddig az anyag kvantumállapotairól beszéltünk. A kvantummechanika kereti között.
A kvantum az adgot jelent ellentétben a klasszikus kontímumm jelentésével. Igen. Az anyag adagos szerkezetű. És az agyunk teszi össze folytonossá. Úgy mint a TV-ben. Képkockák rövid ideig egymás után gyorsan váltakoznak, oly gyorsasággal hogy folytonos eseményt észlelünk
Igen értelek, és még egyszer köszi a választ ,de az agyunk is kvantumos, és a kérdésem ugyanaz, mint az elején. De ne érts félre, nem kötegszem, csak ez elég érdekes. :)
Tehát ha az anyag kvantumállapota minden értéket felvesz, és az agyunk az megérzékeli, ami szintén kvantumokból áll, vagyis annak a kvantumállapota minden értéket felvesz, kvantumtulajdonságai változnak(az anyag hiba nem), akkor miért kapok konkrét eseményt? Tudom, hogy van tapasztalat, tudom én, de miért? Hogyan lehet ez, ha nincsen valamiféle irányító, ami így "akarja" a "háttérben"? Mert ugye a logika azt diktálja, hogy egy nagy összevisszaságnak, pontosabban minden értéknek egyszerre kell jelen lennie, de mégis annak csak bizonyos részletét éljük meg, ráadásul rendszerben...hogyan?
ui.: bízom benne tényleg nem értesz félre., és válaszod előre is köszönöm.
üdv
26/F
LastOne.Left
Üdv kedves LastOne.Left Ne haragudj, hogy anno nem válaszoltam a kérdésedre, de elhagytam a fórumot az állandó veszekedések miatt és emiatt bannoltak is engem, így nem tudtam írni rá választ.
Most pótolom.
Az agyunkban a neuronokban levő kisülések ami egy gondolatnak felelnek meg a kisülésekkor keletkeznek ezek a redukált kvantumállapotok, azaz amikor a sok lehetséges lehetőség közül, ami az összes lehetséges kvantumállapotnak felel meg egyetlen keletkezik és éppen a gondolataink miatt a redukció folytán lesz az a kvantumállapot amire gondolunk, ezért fontos a pozitív gondolkozás.
Kérlek a youtubeon a "mi a csudát tudunk a világról"c. filmet nézd meg, mert abban nagyon szépen elmondja a kvantumfizikus.
Magyarúl még ezt ajánlom figyelmedbe [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!