Lehetek eredendően gonosz?
Abból, amit leírtál, szerintem nem eredendően gonosz, hanem pesszimista vagy. Ez egy magyar népbetegség, nem jó, de semmi köze nincs ahhoz a baromsághoz, amit a 11:15-ös kommentelő ír.
Szerintem az nagyon jó, hogy a barátaiddal kedves vagy, viszont azt mindig furcsállom, amikor valaki az empátia legcsekélyebb jelét sem mutatja az "idegen" és a "más" felé. Zárkózott személyiség lehetsz, aki nehezen barátkozik. Persze ez nem baj.
Abból viszont, hogy mindenben a negatívat látod, lehet hogy később bajod lesz. Krónikus rosszkedv, sikertelenség, depresszió, öngyilkosság. Ez nyilván rossz lenne szeretett barátaidnak is. Ezért szerintem megéri, hogy megpróbálj változtatni.
Szerintem nem gonosz vagy, inkább realista. Sajnos a realizmus sokszor átmehet pesszimizmusba.
Amit tehetsz, hogy megpróbálod a szép és jó dolgokban a szépet és jót meglátni. Nem kell ez a "mindenhepi" maszlag, hogy örülsz, hogy dörög az ég és tetszik az eső, hanem ami VALÓBAN szép, azt lásd szépnek. De azt igen.
11,40 és 12,19 együtt, egyszerre a helyes. A világban nincs olyan, hogy csupa jó vagy csupa rossz, van ez is meg az is. A jónak és a szépnek örülni kell, a rosszat és a csúnyát meg kell próbálni jóvá és széppé tenni, vagy ha ez nem rajtunk múlik, egyszerűen csak tudomásul kell venni és elfogadni olyannak, amilyen.
Ősi kínai tanítás: Tanuld meg megváltoztatni azt, amin változtatni tudsz. Tanuld meg elfogadni, amin változtatni nem tudsz. Tanuld meg a kettőt nem összekeverni!
Carl Rogers a kedvenc pszichológusom, a kedvenc pszichológiai irányzatom megalapítója. Ő azt mondja, mindenkiben van energia a fejlődéshez, ahhoz, hogy "jobbá váljon". Ha megértésre, elfogadásra találsz, ez felszabadulhat. Mindenki eredendően jó, csak van olyan élethelyzet, ami valakit "elvadít".
(Annak az elvetemültnek, aki a szigorról, "nevelésről" írt: valószínűleg a gyerekeiddel nem ápolsz túl jó kapcsolatot, ha egyáltalán vannak. Ha nincsenek, de tervezel, akkor ezen a gondolkodáson változtatni kell. Az a gyerek, aki szeretetet, törődést kap, szocializált, kedves, megértő, együttérző lesz. Akit bántanak gyerekként, az felnőttként bántani fog. Akivel nem törődnek, az nem fog tudni mélyebb bizalomkapcsolatot kialakítani. Akivel szigorral bánnak, az szigort alkalmaz majd a kapcsolatai manipulálására. Akiből ki akarnak irtani valamit, ami benne van, annak identitáskrízise lesz tizenévesként. Ne írj könyvet gyermeknevelésről :D.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!