Mi a véleményed erről a mondatról?
3 "Akkor miért bűn az öngyilkosság?"
Mert isten a lelket ide teremtette, hogy élj. Feladatod van. Ha megölöd a tested a lelked visszapasszolod az úrnak, akinek mivel nem kedves, mert bűnt követtél el ellene letosz a pokolba
Semmi sem a miénk és semmi sem istené. Nincs birtoklás.
Minden CSAK VAN. És ennyi.
A testünk felett valamilyen szintig van uralmunk.
Erre mondhatjuk, hpgy "miénk"
De a korunkra jellemző tudatossági szinten nagyrészt a testünk késztetései irányítanak. Mechanikusan.
Persze ebben is és főleg a lélekkel kapcsolatban az első kérdés az:Kit definiálunk az ÉN-ként akihez viszonyítunk.
A lélek nem az érzelmeket jelenti. Az érzelmek is testi élettani és tudati folyamatok alárendeltjei.
Én lélek alatt azt értem, ami felette áll a testi (agyi is) késztetéseknek. Ő vele a kapcsolat a tudat(oság)i szint fejlesztésével építhető, ill. kegyelemmel kapható.
Ahhoz hogy válaszolni lehessen erre, tudnunk kellene, mi a lélek,a tudat, ezek kapcsolata, hogy jön a test, az agy a képbe, stb stb.
Nehéz, mert ez a sötét korszak a technológiát tette az istenévé és csak abban hisz, amit a saját érzékszerveivel lát, megtapasztal, a korlátolt agyával felfog. Mivel iszonyú tompa a felfogoképessége és szórt a tudata a ma emberének, ezért aztán egyik hülyeséget a másik után gondolja. Nem hibáztatom persze, mert bizonyos körök tettek még pluszban arról hogy ideáig jusson szellemileg. Persze az egyéni felelősség ettől még részlegesen, de fennáll.
A kérdésedre a válasz:
A lelked nem istené, hanem istenI! Kevés nyelv tudja ezt szavakkal kifejezni, de pl az olasz az egyik: én olaszul Io.Isten: Dio. Az olasz persze nem csak úgy lett, hanem egy régi "szent" nyelv, a latin legfontosabb örököse. Vagyis Istenben ott vagy te is, mint kicsi én, de amíg ezt nem ismered fel, addig tulajdonviszonyokban fogsz gondolkodni, a kor embereként. "Ez az enyém, az a tied, ez istené, ez a királyé, ez a vállalati, az államé." stb stb. Egyébként némi módosítással a magyarban is ott van a nagy Istenben a kicsi 'én' isten. Csak nem 'Ist én'-t mondunk hanem ist en-t. Egyéb nyelveket ha megnézed, az oroszban az istennő szó végén van ott a "já", ami ugye én oroszul.
Szóval nincs ilyen hogy valakié valami. Ez egy lesüllyedt kor emberének gondolkodása. A tested meg végképp nem a tiéd, hiszen ha így lenne, akkor befolyásolni tudnád legalább valamennyire, mi történik vele: tudod befolyásolni hogy a következő pillanatban kapsz e agyvérzést, szivrohamot, bármilyen komolyabb egészségügyi problémát? Nem igazán. Tudod befolyásolni hogy előbb utóbb megöregszel és meghalsz? Ezt még inkább nem. Akkor hogy lehet mégis a tiéd valami, amiröl kevésbé döntesz mint a saját autódrol? Tudod befolyásolni mi történik veled csecsemő korban? Nem. Teljesen ki vagy szolgáltatva a szüleidnek,a külvilágnak. Akkor mégis mikor lesz a tested a tiéd? Amikor kamaszként eldöntöd, hogy onnantól kezdve piálhatsz, cigizhetsz, drogozhtsz és azzal fekszel le, akivel akarsz? Ez lenne a nagy "tulajdonolása" a testnek? Én valahogy nem hiszem. A halálban legkésőbb rájössz hogy semmi sem a tiéd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!