Az ezoterikus emberek között mennyi ateista van?
Az ezoterikus gondolkodásban ha jól tudom, az Univerzumot is szokták Istennek nevezni. De most nem ilyen spirituális formában kell érteni Istent, hanem úgy mint személy.
Mennyire hisznek/nem hisznek az ezoterikus emberek egy személyes Istenben, aki olyasmi, mint például a kereszténység istene?
Én magam amúgy agnosztikus ateista vagyok, és nyitott vagyok az ezoteriára is. Nem mondom, hogy hiszek az ezó szakértőknek, sőt a Hihetetlen magazinban foglaltakat is kétségbe vonom. De azt gondolom, hogy több ez a világ annál, mint amit látunk.
Vona Gábor az egyik videójában úgy fogalmazott, ha jól emlékszem, hogy az ezoterikus könyveknek a 90%-a nem ér semmit.
Ezt én is így gondolom. De abban a maradék 10%-ban van valami.
Ezt mond meg a druida ősmagyaroknak akik a kereszténységről sem hallottak xd
Mekkora egy bohóc vagy.
“Ha valaki hisz a mágiában, jóslásban, szellemekben, de nem hisz istenben/istenekben az ateista, de nem materialista. Az ilyen ember szerintem már ezoterikusnak mondható.”
De ilyenek csak a new age-esek között vannak.
Ellenben ha megnézzük az ismertebb okkultistákat, ezoterikusokat, misztikusokat, én nem tudok olyat, aki ateista volt közülük. Cornelius Agrippa, Paracelsus, Albertus Magnus, Aleister Crowley, John Dee, Edward Kelley, Nicolas Flamel, Nostradamus, Johann Weyer, Jabir ibn Hayyan, és még sorolhatnám. Egyetlen egy sem volt közülük ateista.
Szóval ha valaki nem new age, akkor mi van?
Én nem hiszek istenben, de szellemekben igen.
Legyél olyan szíves mond már el, hogy az ősemberek is hittek a lélekben, de istenben nem, akkor te vagy a new age?
Szerintem igazából a lényeg már elhangzott, de árnyalnám a képet azzal, hogy az ateizmus szót kölönbözó emberek másképp használják(attól függetlenül hogy ez helyes-e vagy sem) és van pl aki szerint ebbe a kategóriába azok tartoznak,akik istenhit nélküliek,míg nások gyakorlatilag arra használják hogy nem vallásosok és egyáltalán nem foglalkoznak spirituális kérdésekkel,mig megint mások szerint igazából materialistát jelent.
Természetesen vannak olyan spirituális emberek,akik nem istenhívők,arányt én nem tudok mondani,de szerintem az ezósok többségének van valamilyen nagyon leredukált Istenképe.(ezt csak az ismerőseim és egy ilyen előadás alapján mondom)
Nem pontozok és sosem a pontozástól függ valakinek az igaza.
Plusz a #13-as kommentednek nincs semmi köze ahhoz a problémához, amit felvetettem.
Ennek mi köze van az ősemberekhez?
Mert itt közben belekeverted a "new age" kifejezést, ami semmivel sem különb, mint a sima ezo.
#19 Nem tudom mit nem lehet ezen érteni. Te nem hiszel Istenben, hiszel a szellemekben, akkor te ateista vagy, de nem vagy materialista.
Az ősemberek hittek a lélekben, igen, egészen biztosan nem voltak materialisták ők sem.
Ettől még sem te, sem az ősemberek nem lesznek “ezoterikusok”. De ők hasonlóan éltek mint a mai bennszülöttek, ha úgy vesszük egy törzsi sámán ezoterikusnak tekinthető, de nem az egész törzs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!