Megszólít a sötétség. Történt már veletek hasonló?
Éjszaka ébredtél már arra, hogy a sötétben a már nem élő rokonod hangján szólított valaki becézve a keresztneveden? Volt lidércnyomásod?
Levált egy darab a sötétségből, ami alakot öltött?
Vagy esetleg támadott már meg egy élethű álomnak/látomásnak tűnő jelenség közepette egy ijesztő külsejű lény?
Mert velem, főleg még gyerekként, de ezek mind előfordultak.
Ilyen árny lényt tapasztaltam már, de nem öltött alakot, csak kúszott a földön.
Nem is akarok több olyannal találkozni, elhiheted.
És erről a zenéről mi a véleményed?
Nem tudom, hogy viccből írtad- e ki a kérdést, mindenesetre a válaszokból nekem úgy tűnik, de válaszolok rá.
Nekünk cigányoknak erre a jelenségre amit leirtál van is egy szavunk. noapte (aki ért románul az is érti) konkrétan éjszakát jelent.
Szoktuk mondani éjfélkor ne
legyél az utcán, mert elvisz a noapte. (Elvisz az éjszaka elvisz a sötétség)
Régi öregek történetei szerint ártó lelkek.
Általában valaki frissen elhúnyt hozzá tartozó, hangján hív "csalogat" ki az udvarra éjszaka, a nevedet kiabálva. Öregeim történeteik szerint, akik hallgatnak és kimennek éjszaka, ezekre a csalogató hangokra, mindig valami testi fogyatékosság történik velük. Általában szélütést kapnak, elferdül a szájuk stb stb.
A hozzászólásomat teljes komolysággal írtam, ezek a mi cigány hiedelmeink között vannak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!