A sötétségben való félelem csak olyan embereknél jöhet elő, akik hajlamosak hinni a természetfelettiben?
Figyelt kérdés
Nyilván, nem törvényszerű, hogy aki hisz a természetfelettiben, az féljen, viszont nála szerintem jobban előfordulhat. Aki viszont nem hisz abban, hogy létezhetnek pl. szellemek, és be van zárva az ajtó, annak nincs oka félni a sötétben. Vagy ő is félhet?2021. nov. 5. 00:46
1/9 anonim válasza:
A sötétben való félelem nem függ a természetfelettiben való hittől. Például gyerekkorban sokan félnek a sötétben még se mind hisz a természetfelettiben. Csak ez a félelem van amikor megmarad felnőttkorra is.
2/9 anonim válasza:
A sötétségtől eredendően félünk, mint a leeséstől meg a hüllőktől. A ragadozóknak sokkal jobban működnek az érzékszerveik sötétben mint nekünk.
3/9 anonim válasza:
Én gyerekkoromtól kezdve félek a sötétben, pedig akkor még nem tapasztaltam természetfeletti dolgokat, ill. nem emlékszem rá. Később igen. Ma már egyáltalán nem is merek sötétben aludni, valaminek égnie kell.
4/9 anonim válasza:
Nem, én a saját agyamtól félek a sötétben.
5/9 anonim válasza:
Ezek gyerekkorból erednek szerintem is, azon kívül meg sok esetben azért maradnak meg vagy jönnek elő néha-néha felnőtt korban is, mert egyszerűen a sötétben "korlátoltak" vagyunk, nem látunk mindent magunk körül, fantázia kérdése, hogy mik történhetnek meg velünk. Van aki csak attól aggódik, hogy nekimegy a fotel lábának, valaki meg attól, hogy megharapja a fotel alatt lapuló krokodil. :)))
Most már csak azt nem tudom, hogy éreznek azok, akik vakok?
6/9 anonim válasza:
Nálam ez relatív. Itthon nem félek a sötétben, de bizonyos helyeken igen. Például gyéren lakott településrészen, ahol rám támadhat egy kóbor kutya. Volt már rá eset hogy megugatott kóbor kutya. Vagy erdőben ahol rám támadhat egy vadállat. Nyilván ez nappal is megtörténhet, de sötétben nehezebb észlelni. Vagy olyan helyen ahol rossz arcú alakok élnek. Sötétben nagyobb eséllyel támadnak meg mint nappal. Ezek nyilván nem a sötétségtől való félelmet jelentik hanem valós félelmek
7/9 anonim válasza:
Szerintem nekik nem oszt nem szoroz a sötét. Végül is őnáluk ez az alap, míg nekünk a világosság.
8/9 Grimfox válasza:
A sötéttől való félelem egy ősi ösztönös jelenség, jóval azelőttről, hogy az ember spirituális gondolkodása kibontakozott volna. A legtöbb ragadozó, ami veszélyes az emberre, éjjel vadászott régen is, és sok közülük ma is. A ragadozó, ami nappal támad, nem olyan félelmetes, mert látod, és látod azt is, merre menekülhetsz. Mióta az ember nagy közösségekben, jól épített otthonokban él, a valós veszély sokat csökkent, de az ősöktől örökölt ösztönök még nem. Az ember fő érzékszerve a szeme, ez pedig majdnem használhatatlan sötétben. A fő érzék elvesztése bizonytalanná tesz, a bizonytalanság pedig félelmet szül. Ez a két ösztön teszi ki a sötéttől való elemi félelmet. Mivel már nem kell annyira félnünk a ragadozóktól, de a félelem a sötéttől nem szűnt meg, az elménk, kultúránk kitöltötte a sötétséget, az ájszakát olyan dolgokkal, amik legitimizálják ezt a félelmet. Aki ténylegesen foglalkozik spirituális kérdésekkel, az pontosan tudja, hogy nappal ugyanakkora esélye van szellemmel találkozni például, mint mondjuk éjjel. Az éjjeli találkozás lehetőségét a fentiek miatt azonban félelmetesebbnek tartja a többség.
9/9 anonim válasza:
Azért fél az ember a sötétben, mert a régi időkben, az ember őseinek szüksége volt a félelemre a sötétségben. A ragadozók lesben álltak a prédákra a bokrokban, sűrű növényzetben, és jobb félni, mint megijedni alapon ez ösztönösen bele van kódolva a mai emberbe is, még akkor is, ha ma már nincs veszély az emberre nézve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!