Kezdőoldal » Ezotéria » Egyéb kérdések » Az OCD (kényszerbetegségem)...

Az OCD (kényszerbetegségem) és a babonák összekapcsolódnak. Kiborított só babona. Mit tegyek? Kezdek megőrülni

Figyelt kérdés

Nos... Kényszerbetegként minden buta gondolatot bebeszélek magamnak. Ha például nem nyúlok hozzá az asztalhoz akkor valami fog velem történni. Vagy például ha eszek és valamiért mielőtt befejezem még egyett bele kell harapnom mert amúgy azt érzem, hogy történne valami a családommal stb.

Naa ma kiborítottam a sót és a só kiborítása balszerencsét hoz a babona szerint. Ahogy kiborítottam a sót eszembe jutott az agyamnak egy olyan gondolat, hogyha nem vitázok direkt a barátnőmmel akkor a barátnőmnek a legjobb fiú haveromba fog beleszeretni...

Nyilván nem fogok ok nélkül össze veszni, de ez az OCD-s kényszergondolatom ez megőrit. Van bármi féle babona a sóval kapcsolatban ami ilyen vonzódáshoz, szerelemhez vagy hasonló dologhoz köthető? Remélem, hogy nem néztek nagyon hülyének...:D

2023. jan. 20. 21:59
1 2 3
 1/27 Grimfox ***** válasza:
82%
Romantikus töltetű babonáról nem hallottam még a sóval kapcsolatban. Ugyanakkor a só a legtöbb kultúrában a tisztaságot, megtisztítást jelképezi, sok esetben konkrét tisztító erőt tulajdonítanak neki.(a gonosztól, rossztól tisztít) Például a szenteltvíz készítése először sószenteléssel keződik, amit aztán kereszt alakban hintenek a szentelni kívánt vízbe. Kelet-Ázsiában, például Japánban a gonosz szellemek által szórt átkok ellen szoktak kihelyezni sót. Gondolom abból származik a babona, hogy ha a sót felborítod, rossz dolgoknak adsz utat(valójában nem, de ezt a gondolatmenetet valamennyire lehet érteni). Gyűjtsd össze a kiborított sót, és tedd vissza a helyére, vagy egy kis edényben rakd félre egy ajtó, vagy ablak közelébe. Azt a babonát, hogy dobd át a vállad felett a sótartót, hogy elkerüld a balszerencsét, nem tudom honnan ered. Talán a "hagyd magad mögött a balszerencsét" eszmefuttatásból? Passz. Minden esetre szerelmi összefüggésekről sosem hallottam só témában.
2023. jan. 20. 22:15
 2/27 A kérdező kommentje:
És bármilyen más témában van szerelmi, romantika szerű babona?
2023. jan. 20. 22:20
 3/27 A kérdező kommentje:
És egyébként köszönöm a választ.:)
2023. jan. 20. 22:20
 4/27 Grimfox ***** válasza:
75%
Azok általában olyan babonák, amik egyfajta szerelmi varázslást igényelnek. Elég gusztustalanok, ezért nem részletezném, de vannak kevésbé elborult dolgok. Csak gondolj az esküvői csokor eldobására, és elkapására. Vagy arra, hogy akit körülsöpörnek, nem megy férjhez abban az évben, vagy más helyeken hét évig. A csokros dolog logikája kicsit olyan, mint a stafétabot. A menyasszony, miután kimondta az igent, átadja a stafétát, az lesz a következő, aki elkapja. A söprős dolognak nem értem a logikáját.
2023. jan. 20. 22:25
 5/27 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszaidat + hogy nem szóltál le és emberként kezeltél:D A fura betegségem ellenére is. Köszi mégegyszer!
2023. jan. 20. 22:27
 6/27 Grimfox ***** válasza:
83%
OCD esetén a hasonló kényszerképzetek nem ritkák, és roppant zavaróak. Nem lehet könnyű ilyen gondolatokkal élni, annak semmi értelme, ha ezt még leszólással is tetézi valaki. Aki ezzel trollkodik, azzal valami nincs rendben.
2023. jan. 20. 22:33
 7/27 anonim ***** válasza:
100%

azt hittem h aki ilyesmikben szened az tájékozottabb a témában. nagyon kevés az ismert babona. na, ha meg is tudnád az összes babonát...nem értem h aki tudja magáról h ilyen beteg, az akkor miért keres még több babonát. vagy hogyhogy nem ismeri még a legismertebb babonákat sem.

Amúgy én úgy tudom h nem kell az egész sótartót a vállunk felett hátra dobni. csak kb. 3 csipetnyit. jobb kézben a bal vállon át. nekem annó egy öregnő azt mondta h azért szór hátra 3csipet sót, hogy a balszerencse nehogy a vállára vagy a hátára akaszkodjon. én csak viccből szoktam, mert egy Chip & Dale rajzfilmben volt.

2023. jan. 20. 22:52
 8/27 Grimfox ***** válasza:
75%
Az öreg nő verziója valószínűleg egy eredeti változata a babonának. Én a teljes sótartóval ismertem, de a csipet sós verzióban, a só szimbolikáját tekintve még logikát is látok. Amolyan mini öntisztító szertartás balszerencse ellen.
2023. jan. 20. 23:04
 9/27 anonim ***** válasza:
hát nem mindenkinek van plusszba pici sótartója. nekünk sohase volt. csak egy műanyag közepes tetős doboz. benne olyan műanyag kanál vagy csak bele csípünk. a sótartó legtöbb helyen, mint pl. munkahelyemen üvegből van. na ha azt eldobnám...
2023. jan. 20. 23:19
 10/27 Grimfox ***** válasza:
75%
Azt kell a babona szerint eldobni, amit kiborítottál. Szerintem amikor ez a babona megfogant az emberek agyában, még nem igazán voltak műanyag, meg üveg sótartók. Inkább fa dobozkák, vagy tálak. Tippre a csipet sós verzió régebbi, mint az egész tartós, mert több benne a logika. A babonák annál fiatalabbak, minél kevésbé vezethetők vissza a "mágikus gondolkodás" logikai menetére.
2023. jan. 20. 23:42
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!