Kezdőoldal » Ezotéria » Egyéb kérdések » Miből lesz az akarat/vágy?...

Miből lesz az akarat/vágy? Hogyan alakul ki?

Figyelt kérdés

Magamtól addig jutottam csak hogy valamilyen hiányérzetből. De a hiányerzet miert es hogy alakul ki?

Hiszen nem minden dologgal kapcsolatban jeleik meg hogy ez kell. Valamiről hallunk es azonnal tudjuk hogy nekünk ilyen kell, egy másik dolog meg egyáltalán nem mozgat meg és semlegesek vagyunk.

Hogy működik ez?

2022. júl. 19. 16:57
1 2
 1/16 Grimfox ***** válasza:
82%
Az akarat, és a vágy nem azonos. Az akarat minden ember sajátja, aki tudatánál van. Ez nem egy érzelem, hanem az elme egy képessége. Egyfajta hajtóerő a cselekvéshez, legyen az bármi. A vágy az alapösztönökből ered. Az alapösztönök kielégítetlensége vágyként jelentkezik. Nem minden vágyat egyszerű visszakeresni a forrásösztönéig, de mindegyik onnan ered, és ágazik szét. Ha az alapösztönök kielégítése nem jár a vágy elhalásával, az már eltorzult állapot, abból fakadnak például a szenvedélybetegségek, függőségek.
2022. júl. 19. 17:06
 2/16 Tudi333 ***** válasza:
Miert akarsz valamit Grimfox? Mert vágysz valamire. Szerintem összekapcsolódik. A vágy a tudatalattiból fakad. Itt van minden berögződés, program, tapasztalat, stb elraktározva. Kb ez a kiindulási alap. Ha mondasz egy konkrét vágyat, akkor pár példát lehet írni, hogy miből fakadhat.
2022. júl. 20. 01:56
 3/16 A kérdező kommentje:

Szerintem vágy és akarat között talán az lehet a különbség, hogy akaratnál a hangsúly a cselekvésen van. Még ha nem is tudja megkapni valaki amit akar, mert pl.nem tud tenni érte, ha azt mondom 'akar', akkor is valamilyen cselekvest kötök hozzá.

A vágy passzív. A vágynál a hangsúly a hiányon van.

XY akar valamit. - Tudom, hogy vagy tesz érte, vagy tenni fog érte, amint a lehetőségei adottak. Lehet nem azt teszi ami kell, de valamit akkor is tesz, ha mást nem, bömböl mint a kisgyerek, ha nem kapja meg a szelet csokit, amit akar.

XY vágyik valamire. - Ebből arra gondolnék, hogy XY nem tud tenni erte, mert nem rajta múlik, vagy nem tesz azért ami kell neki, hanem sak várja, hogy majd hátha úgy alakulnak a dolgok.

Szerintem mindkettő valahogy a hianyban gyökerezik. Hogy valamim nincs meg, ami kell.

Ha a célra fókuszálok, ami nekem kell, és várom, hogy na hátha teni tudok valamit érte, amimt lesz lehetőség elveszem, akkor akarok.

Ha meg arra fókusálok, hogy most nincs, de "milyen jó lenne ha", passzívan, akkor meg vágyakozok.

De épp arra vagyok kíváncsi, hogy az a hiány ami kialakul, az hogyan alakul ki. Miért hianyzik valakinek valami, másnak meg nem? Csak a tudatalattiból, meg szemelyiségből adódik? A tudatalatti ráhangol, hogy amíg nincs meg az a valami, addig nem élet az élet, nem vagyok teljes?

Például: Ugyanolyan háttérrel rendelkező 2 ember meglát egy autót. Az egyik rögtön rájön, hogy na neki is feltétlenül kell ilyen. Onnantól kezdve ennek az árnyékában éli az életét, mert szeretné az autót, de nem lehet az övé (pl drága).

A másik pedig egy pillantásra se meltatja az autót, simán elmegy mellette. Őt más dolgok érdeklik.

Ha a példában mondjuk egy autóimádó szerepel, akkor érthető, de nem feltétlenül kell annak lennie, a fenti pelda - szerintem - anelkül is lehetséges.

Ha lehetne tudni, hogy hogyan és miért hiteti el velünk a tudatalatti, hogy valami nélkül nem élet az élet, akkor azt is lehetne tudni, hogy hogyan szüntessük meg.

Mert jelenleg erre nem látok esélyt. Már hogy a vágyaktól vagy akarattól meg lehetne szabadulni, anélkül, hogy kielégítené. Szerintem maximum győzködheti magát az ember, hogy jaj ami kell az igazából nem is. Aztán meg majd jól visszaüt.

Csak miért kell visszafele ennyire győzködni, mikor odafele meg prímán elhiszi az ember hogy neki az kell. Visszafele miért nem megy?

(Bocsi kicist hosszú lett...)

2022. júl. 20. 07:37
 4/16 Tudi333 ***** válasza:

Igen. Igazad van. Az akarás maga a cselekvés vagy ilyesmi. Bár a szohasználat is fontos, hogy ki hogyan hasznalja. Akarok egy ceruzát vagy vágyom egy ceruzára kb ugyanaz. Inkább az itt a lényeg, hogy kinek mit jelent a szó. De ha azt nézzük, ahogy irod, hogy az akarás a cselekves, azt a cselekvést is a vágy hajtja. Tehát azért akarsz valamit mert vágysz valamire.

Azért hiányzik mert van az illetőben egy program vagy atélt valsmi jót és azt ujra át akarja élni, de ezeket fentebb leírtam.

Az autós pelda az önértékelési témakör. Kevésnek erzi magát, mert nem lehet ilyen autoja, akkor lenne ő is "valaki", ha lenne. Ez fakadhat pl abból, hogy gyerekkorában szegény volt, nelkülözött, pl csúfolták is emiatt és lehet az is, hogy az ő szemében tudatalatt nem is ember aki szegény pl, ez olyan nagy sérelmet okozott a gyerekkori. Vagy ha drága, feltünő autó, akkor feltünési mánia. Ki akar tünni, stb.

A megszüntetéshez pont ezt kell feltárni magában az embernek. Feltárni, megérteni, hogy miért van az adott vágy és akkor megszüntethető. Ez a tudatositás vagy oldás. Felhozni a tudatalattiból, hogy a tudat "rálásson" és akkor lehet kezdeni vele.

2022. júl. 20. 10:40
 5/16 A kérdező kommentje:
Nem hiszem hogy a rálátás megoldaná. Maximum abban segít, hogy az ember észrevegye magát, mielőtt belekeveredik a málnásba/vagy lássa épp hogyan keveredik bele, visszakövesse, és megmagyarázza, hogy ezért van. De attól még nem fog megszűnni, max minden trigger-alkalommal végig van futtatva a program.
2022. júl. 20. 11:54
 6/16 Grimfox ***** válasza:
Nem csak akkor fejtesz ki akaratot, amikor vágysz valamire. Használod a vágyaid kielégítésére is, de ettől még az akarat független. A hétköznapokban jobbára a vágyaid, igényeid kielégítésére, és a feladataid elvégzésére használod, ezért tűnhet úgy, hogy közük van egymáshoz.
2022. júl. 20. 12:25
 7/16 Tudi333 ***** válasza:

Grimfox kérnék egy konkrét példát erre, mert én nem igy látom, de tévedésem jogát mindig fenttartom.

Kérdező! Ha igazán rálátsz a vágy okára, akkor eddigi tapasztalataim alapján lehet vele kezdeni valamit.

2022. júl. 20. 15:20
 8/16 Grimfox ***** válasza:
59%

Konkrét példa például a meditáció. Eleve a meditáció állapotának elérése. Akarat nélkül nem igazán lehetséges meditálni, viszont ha nem zárod ki a vágyaidat, akkor szintén nem igazán lehet meditálni.

De van hétköznapi életben is példa. Talán az szemléletesebb. Ezekben az esetekben az akarat pont a vágy ellen dolgozik. Meg kell tenned valamit, amit nagyon nem akarsz, mert semmi hasznod nem lesz belőle, és még sok munka is, de mégis meg kell tenned. Az akaraterőd teszi lehetővé, hogy a vágyaid ellenében elvégezd ezt a feladatot, holott a vágyaid visítoznak, hogy inkább olyat csinálj, amit akarsz, szeretsz, hasznos, vagy ne csinálj semmit, mert még az is kellemesebb. Az akaratnak inkább a célokhoz, mint a vágyakhoz van köze. Az, hogy a célok, és vágyak általában egybeesnek, nem jelenti, hogy az akarat is rokon a vágyakkal.

2022. júl. 20. 15:38
 9/16 A kérdező kommentje:

Én eddig még nem nagyon voltam olyan helyzetben, hogy csak azt tudtam volna megcsinálni amit akarok.

Rengetegszer kell/kellett olyat csinálnom ami a vágyaim és az akaratom ellen megy, magyarul nem akarom, de kell, mégis megcsinálom. (Szerintme nem csak en voltam így)

De nem azért mert akarom, hanem mert kényszer.

Lehet következmenyekkel fenyegetni, hogy de ha ezt csinálod, meg azt nem csinálod akkor ez lesz, és racionálisan az ember tudja is, hoyg ha nem akar sajat magával kitolni, akkor megcsinálja. De ezektől még nem fogja akarni, ez inkább belátása annak, hogy csinálja meg, ha nem akaratból, akkor kényszerből.

Nem igazán tudom így az akaratot meg a vágyat különszedni. Így nem értem, hogy mit kéne értenem. (#8)

2022. júl. 20. 16:29
 10/16 Tudi333 ***** válasza:

Grimfox! Igen, de mégsem. Meditálni akarsz. Rendben. Miért akarsz meditàlni? Hogy fejlődj mondjuk? Az egy vágy. Vágy a fejlődésre. Azért, hogy megoldj egy problémát? Azt az akarást mi hajtja? Egy vágy, hogy jobb legyen majd, ha megoldódott a probléma. Az ember érzelmi alapon működik. Nincs más lehetőség, ha mèlyen nézzük. Én erre gondoltam, hogy az akarás mögött is mindig egy vàgy áll. Mégpedig a miért.

A hétköznapi példa úgyszintén. Megcsinálod a valamit, mert a következmények elkerülésének vágya hajt. Tehát, hogy elkerüld a következményeket, ha nem csinálod meg. Igen, én a mélyebb okokat szoktam keresni.

Kedves kérdező! Kb válaszoltam neked is.

Amiről irsz az egy félelem és ha ugy vesszük vágy. Vágy a félelem tárgyának bekövetkeztétől.

Racionális döntés nincs. Csak érzelmi. Az ember érzelmi lény. A racionalitás egy nagyon nagy elfojtás. A racionalitás igazából félelem az érzelmi döntések következményétől. Az a döntés, hogy a racionalitást választja az ember, az egy érzelmi alapú döntés. De ezek persze mélyen vannak nézve. Nem tudom érthető-e nagyjaból ahogy leirtam.

2022. júl. 20. 18:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!