Kezdőoldal » Ezotéria » Egyéb kérdések » Az ezotériábam miért van...

Az ezotériábam miért van annyi áltudomány?

Figyelt kérdés

Én hajlok a spirituális dolgokra, de elriaszt engem az töménytelen mennyiségű áltudományos kijelentés, amit ezek a guruk tesznek. A horoszkóp például úgy tűnik, áltudomány, a bolygók nem befolyásolnak semmit. A manifesztálós guruk is áltudományos kijelentéseket tesznek. Az égvilágon semmi köze nincs a kvantummechanikához, aki elhiszi, hogy igen, az egyáltalán nem ért a fizikához, és nem tudja azt sem, hol tart a fizika.

Brian Cox, részecskefizika professzor, egyetemi tanár a "A kvantum világegyetem" című könyvében Jeff Fhorsaw-al többször kikelt az áltudományok ellen. A könyvet részben azért írta, hogy a kvantummechanikát demisztifikálja.

Szóval elképesztő ez az egész.

Én egy neoprotestáns keresztény közösséget hagytam ott, részben az áltudományos kijelentéseik miatt (tagadták az evolúciót). Erre azt látom, hogy az ezó is tele van áltudománnyal.

Miért nem lehet a spiritualitást mindenféle áltudományos kijelentés nélkül gyakorolni?

2022. ápr. 16. 09:52
1 2 3
 11/23 Grimfox ***** válasza:
100%
Jobbára könyvekben. Akik ilyesmivel foglalkoznak, nem nagyon hirdetik. Persze ez attól is függ, milyen irányzat érdekel. A hermit kiadó könyvei között elég sok jó, és hiteles fordítás van például. A corpus hermeticumot is onnan szereztem be, de egy-két távol-keleti ezoterikus könyvet is fordítottak/kiadtak, mint pl az aranyvirág fakadásának titkát.
2022. ápr. 16. 13:58
 12/23 SZücsöm ***** válasza:
79%
Nem a corpus hermeticumban jelenti ki az író hogy isten szemében a legnagyobb bűn ha nem nemzel utódot? :D
2022. ápr. 16. 15:27
 13/23 Grimfox ***** válasza:
100%
Szerintem van benne egy fejezet, ahol ezt kijelentik. És nem is alaptalan az állítás, főleg abban a korban nem, amikor ez a szöveg íródott. Az egész könyvet figyelembe véve, ez a kiemelt rész elég sok értelmet nyer. Az ember az isten szikrájának földi megtestesülése, nemzéssel adja tovább ezt a szikrát az utódainak, és ad esélyt egy újabb embernek, hogy megláthassa az igazságot. A hermetika szerint isten arra vár, hogy az ember rátaláljon. Illetve visszataláljon hozzá. Aki nem hagy hátra utódot, egy lelket akadályoz abban, hogy szert tehessen a tudásra, ami visszavezeti az istenhez. A szimbolikus szöveget érteni kell, ha a C.H-t olvasod.
2022. ápr. 16. 15:37
 14/23 anonim ***** válasza:
100%

Nos, kérdező ennek az legfőbb oka, hogy az ezotériát szinte teljesen eluralta a New Age (sajnos).

Például említetted a horoszkópot/asztrológiát. Persze, az amit pl. a nők lapja ezotéria magazinban olvasol az teljesen olyan amilyennek leírtad, lebutított, eltorzított, áltudományos.

Ha az eredeti tanok érdekelnek tudok ajánlani egy könyvet ami pont ebben a hónapban jelenik meg magyarul először:

[link]

2022. ápr. 16. 16:04
 15/23 SZücsöm ***** válasza:

Ennyi erővel a gyilkosság rosszabb. Akit megöltél az se fog megvilágosodni és gyerekeket se fog tudni nemzeni többet.

Kétlem hogy isten bármit is akar, elvár. Ha a lélek nem rendelkezik tudattal akkor dettó. Nekem sokkal inkább tűnik ez "Hermész" szubjektív világképének mint valamiféle bölcs igazságnak.

Az biztos hogy nekem nagyon ellenszenves vélemény volt amikor olvastam.Eléggé szembe megy a szabad akarat eszméjével.

2022. ápr. 16. 16:09
 16/23 Grimfox ***** válasza:
100%

Akit megöltél, esélyt kapott az életre. Aki meg sem születik, az nem. Én sem értek egyet mindennel, amit a hermetika tanít, de az álláspontjukat megértem.

Hermész valószínűleg a hermetikus tanok számos nagy alakja, mindegyikük írását Hermész neve alatt gyűjtötték össze. Ez egy elterjedt világkép volt a misztikus tanokat kutatók között. Emellett minden világkép szubjektív. Éppen ezért minimum hiányos. A teljes igazságot a hermetika sem fogja leírni, mert ez nem lehetséges. Aki a hermetikát választja a szellemi útjaként, annak magának kell törekednie arra, hogy a tanokban rejlő igazság által előrejusson. Ha ehhez ki kell szűrni a szubjektív véleményeket, azt is az egyénnek kell megtennie.

Nekem is voltak olyan részek a C.H.-ban, amivel nagyon nem értettem egyet, de emiatt nem vetem el az egész írást, mert rengeteg nagyon érdekes, és hasznos tartalom van benne. Ugyanez igaz bármely más valódi ezoterikus iratra. Mindegy melyiket nevezed meg.

2022. ápr. 16. 16:24
 17/23 anonim ***** válasza:
81%
Én az álomfejtést sem értem, hogy miért itt van, tudtommal Freudék kezdtek vele foglalkozni.
2022. ápr. 16. 21:22
 18/23 anonim ***** válasza:
Ja meg mert ha leírom mi van arra nem kíváncsi senki, mert a modern kamut akarja a nép, ennyi.
2022. ápr. 16. 21:23
 19/23 Grimfox ***** válasza:
100%

A Jung-féle álomfejtést szokták mostanában preferálni, mert az szélesebb palettán értelmezi az álomszimbólumokat. Freud nagyot lépett azzal, hogy elkezdte, de megakadt a szexuális frusztráció témánál. Jung sokkal nagyobb látókörrel rendelkezett.

Amúgy az álomfejtés azért van itt, mert sokan még a pszichológiát sem tartják tudománynak. Nem egy ilyennel beszéltem. Az álomelemzés pedig még a pszichológián belül is a képlékenyebb területekhez tartozik. Plusz az álomfejtésnek az ezotériában, és a babonák közt is elég nagy múltja van. Sok ezer éves múltja, tulajdonképpen.

2022. ápr. 16. 21:31
 20/23 anonim ***** válasza:
Aki szerint a pszichológia meg ilyenek hülyeség, az remélem ha majd szenved valami miatt, akkor sem akar semmi bogyót vagy terápiát, amúgy is az ilyenek szerint aki szenved, meg akar halni az hülye aki hülye meg haljon is meg elven vannak.
2022. ápr. 16. 21:48
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!