Mi a bizonyíték arra, hogy van szabad akarat?
#17, köszi, ez esetben. Az élet maga a bizonyíték, arra hogy van szabad akarat!
Kérdező, te miért nem vagy biztos benne?
#21, miért lenne ez bizonyíték?
Segítek: bizonyíték az, ami bizonyító erejű.
Ha az élet bizonyíték lenne a szabad akaratra, akkor azt minden ép eszű ember azonnal megértené.
Amúgy még azt sem tudta senki megmondani idáig, hogy pontosan mit is jelent a 𝐬𝐳𝐚𝐛𝐚𝐝 akarat?
Mi különbözteti meg pl. a 𝐧𝐞𝐦 szabad akarattól? Merthogy olyan is van: lásd pl. az ösztön.
Ha létezik szavad akarat, akkor nem létezhet hiteles jóslat (mert a véletlenség nem szülhet teljes bizonyossággal programozott eredményt), márpedig az a vallás, ami a szabad akaratot hirdeti (azzal a nyilvánvaló céllal, hogy az emberekben bűntudatot és félelmet ébresszen), tartalmaz a "szent" könyvében hitelesként beállított jóslatokat.
Mindemellett úgy állítja be, hogy a szabad akarat egy olyan erő, ami egy mindenható mindentudását is felülmúlhatja.
Döntsd el, hogy mi igaz ebből, mert mindkét oldal nem lehet egyszerre igaz.
#22 Remélem szeretsz csuklani...
voltak saját döntéseid, ötleteid?
A kérdésre kérdéssel, mit jelent a szabad, s mit jelent az akarat?
Nekem a szabad akarat, jelentése, a döntés és a cselekvés...Ki irányítja az életed? Ki felel a tetteidért?
Szóval számomra alap, hogy van szabad akarat. Én döntök és az én felelősségem és ugyan ez igaz rád is. Vannak szabályok, törvények és társadalmi normák. E kereteken belül azt teszek amit akarsz, sőt ezeket is megszegheted, a te döntésed.
#23 Igen, Ha létezik a szabad akarat, nem igen van hiteles jóslat...erre egész jó bizonyítékok vannak (2012). Viszont esélyes, hogy egy-kettő bejön, pl. Eljön egy újabb, világháború, éhínség tör ki és járványok fognak pusztítani a 21.században (még 80 év +-8 hónap vissza van) de az is lehet kitör a világ béke...
lehet vulgáris de:
Ismétlem, miért ne lenne?
üdv.:
#12;16
"Nekem a szabad akarat, jelentése, a döntés és a cselekvés...Ki irányítja az életed? Ki felel a tetteidért?"
Szerintem nem érted a problémát.
A döntés, cselekvés az 𝐧𝐞𝐦 biztos, hogy szabad. Egy ösztön pl. 100%-ban kötött és 0%-ban szabad.
Az életed ki irányítja?
Attól függ.
Egy autonóm robot cselekedeteit ki irányítja?
Az, aki beprogramozta.
Te ugyanúgy programozott vagy - csak az a kérdés, hogy 𝐞𝐦𝐞𝐥𝐥𝐞𝐭𝐭 még van-e szabadságod is?
Ezt kellene kideríteni.
Tudom, hogy nem egyszerű feladat, de ha csak vezényszavakat óbégatunk, abból nem lesz megoldás.
A tetteidért ki felel?
Amíg kicsi vagy, a szüleid.
Pedig már akkor van szabad akaratod, nem?
Utána pedig AZÉRT felelsz te a tetteidért, mert a társadalmunk ezt így határozta meg.
Nem azért, mert 100%-ban mindig és csak te magad döntenél szabadon a tetteidről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!