Mi a bizonyíték arra, hogy van szabad akarat?
Ha te azt hsized, hogy minden meg van előre írva, akkor minek kérdezed? Ez a hited, az Isten és az összes szentjei sem fognak ebben megingatni.
De pl. a szabad akaratra bizonyíték az, hogy létezel. A szüleid csak a testet adték a lelkednek, vagy ha úgy tetszik: továbbadták az az életet, amit maguk is kaptak az őseiktől. Csak Isten adhat életet, ember soha.
Vagy pl. ha öngyilkosségot követsz el, az szabad akarat. Magad döntöd el, hogy távozol, mikor és miért.
Az ember legnagyobb kincse épp a szabad akarata - ezért szeretik a zsarnokok megtörni, negálni, elfojtani, széttaposni - pl., olyan kényelmes, süket dumával, hogy "minden előre meg van írva". Marhaság. Ha nem mosol fogot, akkor elromlanak a fogaid. A te szabad akaratod az, hogy hagyod elromlani a fogaidat - nincs előre megírva.
És miért kell mindenre bizonyíték?
Attól függ, milyen szintről nézed. De egy bizonyos szint után értelmetlenné válik a kérdésed, mert ott már nincs "én", aminek szabad akarata lenne.
Az egós tudatállapotú ember azt hiszi, hogy szabad akaratából bántja a másik embert, a spirituális egójú ember pedig már felismerte, hogy az érzések, amik arra késztették, hogy bántsa a többi embert, csak programok, amiktől megszabadulhat. Az egótlan tudatállapotú ember pedig végleg megszabadult minden programtól, amelyek a tetteit irányították.
Viszont innentől kezdve a motiválatlanság teljesen hiánya lesz rá jellemző, mivel már nem lesz több program, ami alapján cselekedne, tehát nem fog tenni semmit "szabad akaratából". De ne értsd félre, ez nem egy öntudatlan állapot. Egyszerre végtelenül szabad állapot, és végtelenül korlátolt. Az elme szempontjából korlátolt, a valódi, halhatatlan lényed szempontjából pedig megszabadulás a programozottság béklyójából, tehát teljes felszabadulás, végtelen szabadság. Bár már nem fogják a programok irányítani a tetteit, az emberi létezés korlátain belül viszont hozhat szabad döntéseket.
A szabad akarat végső soron csak illúzió. Ahogy a születés és halál is. A lét előbb volt, mint a szabad akarat vagy a születés és halál. Ezeket a lét hozta létre.
Amúgy kösz a kérdést, majd belerakom a könyvembe.
Vegyél a kezedbe valamit. Most dönts arról, hogy lerakod-e.
Q.E.D.
Nincs bizonyíték arra, hogy nincs minden előre megírva. Sőt, ha van egy kis ismereted istenről, tudhatod, hogy minden előre meg van írva. Csak a pillanat létezik, amit istennek nevezünk, amin belül létezik a végtelen létezés. Avagy azon a szinten minden [van, volt, lesz] egyszerre.
(Ennek semmi köze a kérdésedhez még is azt írtad, hogy más szóval, mintha lenne.)
Tettem már érdekes megfigyeléseket a szabad akaratról. Évek óta naponta többször is pont akkor nézek az órára, amikor egy bizonyos számot mutat. Ez nem a tudattalan programokból ered, mert azokat már felszámoltam, és amikor ez megtörténik, tehát hogy ránézek az órára, akkor mindig mentes vagyok az egótól, tehát a jelenben vagyok. Néhány éve csak napi 1-2x láttam, mostanra viszont már akkora jelenlétet valósítottam meg, hogy akár napi 20x is. Itt válik érdekessé a szabad akarat kérdése, mert nem tudom megmagyarázni, miért nézek rá az órára pont akkor. Az összes tettemet vissza tudom vezetni valamilyen okra, ami valami tudattalan programból ered, de ezt nem.
Ahogy az ember egyre több programot lebont magában, úgy kerül egyre közelebb a valódi lényhez, és ezáltal úgy kap egyre több sugallatot Istentől, mert az végső soron ő maga.
5-nek írom:
a spiriegó sokkal veszélyesebb, mint a rendes egó.
Majd rájössz erre. Sokkal sokkal nagyobb dolog legyőzni azt, mint az egót.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!