Mi a bizonyíték arra, hogy van szabad akarat?
Nem nehezebb, mivel nincs is különbség a kettő között. Valójában ugyanaz a kettő, csak az azonosulás tárgya más.
Egyébként az egót nem lehet legyőzni, mivel minél jobban harcolsz ellene, annál jobban azzá válsz. Legyőzni nem lehet, hanem hagyni lehet létezni anélkül, hogy azonosulnál vele. Ennyi az egész megvilágosodás. Semmivel sem törődni. Az egóval se.
Egy útra számos módon léphetsz, gondolom...
Vagy mikor üres; vagy ha messze vannak? vagy ha közel is épp elhalad előtted mielőtt odaérnél...vagy éppen átérsz; de lehetsz kemény is 'mit nekem autó!'... s el is csaphat... használhatsz zebrát is, lámpát is, ha piros és mennek, ha piros és még, vagy már állnak, sőt a zöldön is ráléphetsz...
A te döntésed, melyiket használod, senki másé. ÉS ez egy szaros út két oldalt járdával...
Az életedben ki hoz döntéseket, kinek az akarata teljesül?
Visszafejtve láthatjuk a sors szerűséget...de ott abban a pillanatnyi döntéshelyzetben minden rajtad áll...
A te 'szabad akaratodból' döntöd el, kinek mit hiszel el...
Még senki sem tudta bizonyítani, hogy létezik szabad akarat - de azt sem, hogy nem.
A véletlen az biztos, hogy nem a szabad akarat része.
A szabad akaratara az a bizonyíték, hogy leírtad a hozzászólásod.
#14:
butaságokat én is tudnék mondani, ehhez nem kell szabad akarat. Elég egy egyszerű programozás, mint a birkáknál.
Nézhetjük úgy is, hogy minden tettünk és döntésünk előre megírt program...ami látszólag megadja a 'szabad akarat' illúzióját...amiben lehet valami...
e tekintetben egy videojáték az egész, több befejezéssel, a játékos döntéseitől függ melyik ending valósul meg. Vagy sakk számos módon nyerhetsz-veszthetsz. Ha minden előre meg van írva, akkor minden jóslat teljesülne, de ez nem mindig jön össze. a élet nem egy egyenes út kanyarokkal és hullám völgyekkel. Számos elágazás kereszteződés található...
Még indulás előtt eldönthetted, hogy hova akarsz elmenni, s kaptál egy térképet s egy iránytűt...és uccu neki, szerintem ilyen az élet.
Te döntesz mit, merre s hogyan, letérhetsz, eltévedhetsz, s fennakadhatsz dolgokon életed során, vissza nézheted merről indultál, hol tartasz s milyen irányba haladsz. Onnantól hogy megszülettél, elindultál, a döntés a te kezedben van, hogy milyen utat jársz be, tiéd a volán, követhetnek-követhetsz, az utazó társak, 'őrangyalok' csak tanáccsal láthatnak el, hiszen a kormány a te kezedben van....
Oké, tudom, lehet furcsán és hülyén hangzik...
viszont szerintem maga az élet a bizonyosság a szabad akaratról. Vannak véletlenek, sorsszerű pillanatok, deja vu-k, de mindet egy-egy döntés hozta létre. Ha mindenki az előre kijelölt útvonalán haladna, szerintem csak deja vu élménye lenne, megbánások, meglepetések nélkül, élné az életét, de az élet?
Szóval mi a bizonyíték arra, hogy nincs szabad akarat és minden meg van írva?
"szerintem maga az élet a bizonyosság"
Ez így butaság, és olyan bizonyíték nem létezik, amelyikben a "szerintem" szó szerepel.
Ez sem bizonyíték.
Én nem hinni akarok ebben vagy abban, hanem bizonyíték szeretnék.
"egy elektron lehet anyag és hullám egyszerre, és attól függ hogy melyik hogy mit akarsz látni."
Nem, itt valamit nagyon félreértettél!
Mondok egy hasonlatot, az talán segít:
- a víz az lehet tó is, meg folyó is, és 𝐧𝐞𝐦 attól függ, hogy mit szeretnél látni, hanem attól, hogy milyen körülmények közé kényszeríted.
Ezek után szerinted a víznek szabad akarata van?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!