Miért nem találják a hiányzó láncszemet? Szerintetek beavatkozás történt?
Az evolúció egy biztos de nagyon lassú fejlődésnek tűnik. Nem tudom egyaltalan képes lett volna valaha kitermelni azt amik lettünk.
De szerintem nem.
Aki úgy képzeli el az evolúciót mint puszta véletlenek sorozata annak ott alapjaiban van elcsúszva a dolog. Az evolúcióban valóban van véletlen (csíravonal mutáció) na de a szelekció minden csak nem véletlen és ugyan olyan fontos.
Az első élőlényszerüségek létrejöttének pedig még mindig nincs köze az evolúcióhoz csak az abiogenezishez.
És hogy döntötte el az az egysejtű ,hogy évmilliárdok múlva okostelefont nyomkodó kétlábú lesz ? Úgy ahogy te döntöd el ,hogy hogy nézzen ki a saját leszármazottad mondjuk 10.000 év múlva. Sehogy. Az evolúció nem így működik.
Az evolúció folyamata bárki által tesztelhető baktériumokon valós időben.
Valóban maga a mutáció random, ahogy kvantummechanikailag értelmezhetőek a random események. Pl egy izotóp elbomlik-e vagy sem, vagy hová csapódik be egy ionizáló sugárzás.
...
Ezt követően maga az evolúció elve szelektál, ami egyszerű szabályokon alapuló kiválasztódás.
Es szimulálható számítógépekkel is, sőt használható optimalizálásra is.
Így készíthetünk önjáró robotot pl. Nem intelligencia tanítja a robotot, hanem randomizálunk 100 paramétert, pl a szervók mozgása... majd kiválasztjuk a 10 legmeszebb jutó robotot. Aztán ezeknek a kódját is randomizáljuk, majd újraszelektáljuk... generációról generációra kialakul egyre messzebb jutó robot.
És végül igen hatékony mozgást lesznek képesek kifejleszteni.
Ráadásul számtalan megközelítéd lehet nyerő. Ugyan azt a távolságot megteheti gyorsan kúszva, gurulva gömböt formálva, vagy klasszikus járással. Nincs "legjobb út".
"Miért nem találják a hiányzó láncszemet?"
Egy csomó evolúciós átmenet ismeretes a fosszilis rekordból. De persze egy csomó nem. Na, most gondolj bele egy pillanatra: jelenleg az ismert fajok száma kb. 1 millió. A tudósok úgy vélik, ennél kb egy nagyságrenddel több faj még nem ismert. Tehát egy időpillanatban kb 10 millió faj él. Egy becslés szerint a földi élet során a létezett fajok teljes száma milliárdos nagyságrendet is elérheti. Tudod, hogy mennyi fosszilis fajt ismerünk? kb. 250ezer. Azaz a valaha élt összes fajközül minden ezer-tízezrediket ismerjük legalább töredék szintjén. Arra az esély, hogy egy bizonyos evolúciós átmenetet meg tudunk figyelni a fosszilis rekordban az esély szinte 0. De van néhány amit viszont mégis megtaláltunk.
"Szerintetek beavatkozás történt?"
Nem
"Nem tudom egyaltalan képes lett volna valaha kitermelni azt amik lettünk."
Semmi baj, sokan vannak így ezzel.
72%-os ezeket most komolyan kérded vagy csak trollkodsz ?
Mi hajtja az evolúciót ? Hát a szaporodás és a mutációk (csíravonal mutációk; nem pedig a szomatikus/ testi mutációk mint a daganatok) a természetes kiválasztódás pedig “irányít”. Ha ezt a 3 feltételt teljesíti egy rendszer (szaporodás, variáció (mutáció), szelekció) akkor ott evolúció történik. Ha bármelyik hiányzik akkor nincs evolúció, ennyi.
Az átmeneteket se úgy kell elképzelni ,hogy deréktól felfele ember onnan lefele valami random állat. Nézd meg az Australopithecus-okat. Tökéletes majom-ember átmenetek. Utánuk az első Homo nemzetségiek se sokkal másabban csak egy kicsit emberesebbek. Előrehaladva az időben egyre emberszerűbb, visszafele egyre majomszerübb fosszíliákat találunk. Csak tudnám ,hogy honnan jött neked pont tengerimalac meg krokodill.
Aztán én nem azt írtam ,hogy úgy abszolút nincsenek “hiányzó láncszemek” hanem azt ,hogy az emberi evolúcióban nem nagyon vannak már. Persze az evolúció nem az emberről szól hanem minden élőlényről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!