Szerintetek ez az egész nem csak ámítás?
Tömören és röviden szeretném kifejezni magam. Természettudományokat tanulok hazánk legnagyobb egyetemén, és a másik leghíresebben meg gazdaság-szociológiát. Úgy érzem mind humán és reál "műveltségem" bőven megüti az átlagot, mindemellett sokat tanulmányoztam a Bibliát nem vallási, hanem kultúr-történeti érdeklődésem révén. Fentieket csak azért írom le, hogy alátámasszam, hogy évek tanulmányai alatt felgyülemlett véleményemet mondom el, 25 évesen.
Véleményem szerint a horoszkóp butaság. Érveimet gyorsan pontokba szedem:
1. A Földön 6 milliárd és még több ember él. Szerintem égtelen nagy egoizmusra vall, hogy a világegyetem úgy lett elrendezve, hogy az ember sorsát megmutassák.
2. A csillagokból való következtetés azt felételezi, hogy azon csillagokból olvasnak, amelyeket látnak. Pedig milliószor több olyan csillag van, amelyeket nem látunk. Akkor azok nem hatnak az életünkre? (És ha igen, hogyan tudnánk felérni a hatásukat, ha nem is látjuk őket?)
3. Az emberi psziché és attitűd rendkívül bonyolult dolog. Az ember személyiségfejlődését rengeteg dolog befolyásolja (nevelés, anyagi háttér, iskolázottság, betegség stb.), éppen ezért úgy vélem, hogy az innen millió kilométerre lévő égi objektumok egyszerűen nem hathatnak az ember életére.
4. Természettudósok a csillagok együtt álását is minimálisan kis hatásúnak vélik bolygónkra (mint forgási sebesség, ár-apály jelenségre való hatás). Ha ők (vagyis lassan mi) semmi érdemit nem tudunk kimutatni több évtizedes/évszázados kutatással, akkor miért hisznek olyanok szavának, akik a megismerés sokkal "alacsonyabb", bizonyíthatatlan fokán állnak.
5. Én igazából úgy gondolom, hogy a horoszkóp és csilagképek jövendölései önbeteljesítő jóslat. Ha az embernek azt mondják, hogy "ez meg az jó lesz a jövő pár napban/hétben, és más dolgok meg rosszabbak", akkor az ember meg fogja találni az életének, a vele történtek azon eseményeit, amivel önmagának alátámaszthatja a horoszkópok jóslatait.
6. Barátnőmmel (én mérleg vagyok, míg ő kos) több "szakértő" szerint sem vagyunk egymásnak valók a csillagképünk alapján. Ő túl heves, én túl nyugodt típus vagyok, szerintük (3 független szakértőhöz mentünk, én főként szkeptikus kíváncsiságból, barátnőm meg ismeretszerzés céllal volt a dologban), szóval valami képlet alapján mindannyian azt állították, hogy mi nem vagyunk egymásnak valók.
Ezen megmondom őszintén először felháborodtam, hogy "mégis mit képzelnek, 5 perce sem ismernek", de a végén összemosolyogtunk a barátnőmmel, akivel nagyon szeretjük egymást immár 3 éve.
Ha esetleg valami közbejönne, és szétmennénk (ennek nyoma sincs most) akkor sem lennék képes elhinni, hogy a csillagok miatt így rendeltetett. Pláne, ha nem megyünk szét.
Tényleg nagyon kíváncsi lennék, ha megosztanátok vele, hogy ti miért hisztek a horoszkópokban?
"Így van, ez van a könyvekben. Amit meg nem kutattál ki az nincs benne.
Alapjában véve én nem az asztrológusokat akarom védeni. Én csak azt mondom, hogy a tudósok,fizikusok,kutatók sok olyan dolgot dobnak szőnyeg alá, amit nem kellene vagy nem kellett volna." Uhhh.. na, mondj egy pár példát!
"Viszont ha használni akarom az autómat akkor benzint, gázolajat,gázt,hidrogént kell tankolnom holott már réges régen lenne lehetőség teljesen más üzemanyagra. Tehát itt nincs választásunk, szerintem inkább ez a szomorú, nem pedig a horoszkóp."
Menj gyalog, vagy biciklivel. DE ha mindenképp meg akarod vitatni ezt a dolgot, kérlek nyiss saját kérdést!
Első ránézésre akár jónak is tűnhetnek az érveid, de azért gondold át más nézőszemszögéből (mondjuk az enyémből :)) is a dolgokat.
1. Az asztrológia nem a sorsot mutatja meg, hanem azt hogy milyen jellegű erők hatnak rád ott ahol most ülsz és olvasod a válaszomat és ezt veti össze a te alaptermészeteddel (amit a születésed pillanatában ható erők határoznak meg). Az asztrológusok jósolni nem szoktak. Kivéve azokat akik jósok is :).
2. Alapvetően nem csillagokkal dolgozunk hanem bolygókkal. Kivétel persze a Nap. A Naprendszerben élünk így ez galaxisunk fő mozgatórugója. Persze a csillagok is hatnak ránk, de alapvetően a Nap, a Hold és a naprendszer bolygóinak energiái hatnak ránk meghatározóan. Ezen a kérdésen egyébként már én is gondolkodtam a választ nem tudom, de talán ha teljeskörűen ismernénk akkor azt is ki lehetne olvasni a radixból hogy mikor iszunk tejet, és mikor nézünk majd balra :). Viccet félretéve valami minél közelebb van és minél nagyobb energiájú annál jobban hat ránk, így a távoli csillagoknak nincs sok beleszólása a mi kis földi életünkbe.
3. Ezt írtad:
Az emberi psziché és attitűd rendkívül bonyolult dolog. Az ember személyiségfejlődését rengeteg dolog befolyásolja (nevelés, anyagi háttér, iskolázottság, betegség stb.
Eddig teljesen egyetértünk, ezek mindegyikére kitér az asztrológia. Bár a mondat másik fele nem következik az egyikből, hiszen ezt írtad:
éppen ezért úgy vélem, hogy az innen millió kilométerre lévő égi objektumok egyszerűen nem hathatnak az ember életére.
Miért ne hathatnának?
4. Itt szembeállítod az évtizedes/évszázados kutatást, egy több évezredes tudománnyal. A csillagok együttállásáról keveset tudok, bár mint tudjuk a Nap is egy csillag, de ezen kívül inkább a bolygók/kisbolygók/és a Hold hatásait nézzük. Ha másra nem a Hold hatására nem mondhatod azt hogy nincs bizonyítva. Tudod az ember is többnyire vízből áll, így ha óceánokat megmozgat ne hidd hogy Rád nincs hatással. Ja és ha már az első pont szerint véletlen párti vagy, akkor hogyan magyarázod hogy a statisztikák szerint teliholdkor több az erőszakos bűncselekmény, öngyilkosság stb... Véletlenül mindig akkor??? A napról nem is beszélve. Hány embernél okozott egészségi problémát a napkitörés? A te több évtizedes tudományod itt tart tud már néhány dolgot (mint a fenti példák) bizonytalanul szinte csak tapasztalatokra és megfigyelésekre támaszkodva körvonalazni. Na ezt az asztrológia ezt egy kicsit magasabb szinten műveli még ha a Te tudományod ezt még (jobb esetben) kétkedve fogadja. Bár hozzá tenném hogy hasonló hozzáállással ítélték halálra Galileit is.
5. Ez vitathatatlanul így van. Ezért nem jósolunk. A személyiségrajzodat kérd inkább legközelebb ha elmész. Meg fogsz lepődni :).
6. Ezen én is felháborodtam volna. Tudod én asztrológus vagyok de ilyet sosem mondanék, és szerencsére egyetlen más asztrológus ismerősöm sem. Sajnos nem te vagy az egyetlen aki erről számol be. A szinasztria két ember személyiségét hasonlítja össze. Ebben vannak hasonlóságot, vannak feszültségek, vannak korlátok az egyik részéről a másik felé és fordítva. Ez mindig így van, mint minden emberi kapcsolatban. Ezért szeretjük egymást, ill. az embereket. Ha te mindenben harmonizálnál velem akkor Te is Én lennél :). Mindenki találkozik valakivel valamiért. Egymást fejlesztjük csiszoljuk. Ami az egyik ember számára kibékíthetetlen ellentét az a másiknak inspiráló helyzet. Azt felejti el sok asztrológus hogy ne a saját szemszögéből vizsgálja a dolgokat hanem a kérdező szemszögéből. Hiszen lehet hogy ő a heves viták elől menekül, míg a horoszkóp tulajdonosának lételeme és igényli, jól érzi magát vita közben.
Szóval ezek az én szemszögeim :)
2.
Végre, amit látni szerettem volna! Köszönöm!
Szempontjaid egy komoly kérdést vetnek fel számomra: Hogyan?
Elismervén, sőt tudván a Nap és a Hold rendkívül komoly hatását a Földre, bioszférára, stb.-re, mégis felmerül bennem a kérdés, hogy hogyan?
Pontosan ki tudom számítani, hogy mekkora ár és apály jeleség lesz pl. 25 óra múlva az Atlanti óceánon, ki tudom számítani a napkitörések hatásait a sztratoszférára, mert sok sok idő alatt megfigyelték a hatások törvényszerűségeit.
De hogyan hathat a személyiségre?
Nem elzárkózom! Csak abszolút nem vagyok meggyőzve!
Ha el is fogadom, hogy hat rám minden külső tényező (káosz-elmélet), akkor is: Hogyan tudnak az ember személyiségére hatni a csillagok és bolygók? De ha hatnak is (amit alapvetően nem kétlek), honnan tudja bárki nekem levezetni a hatását? Ha a természet megismeréséhez évszázadok kellenek, szerintem a személyiség bonyolultsághoz ugyancsak!
Amt mindenhol olvasni, hallani: Mérleg jegyűek nyugodtak, megfontoltak.. ismerek mérleget, aki ilyen és olyat is, aki fejjel megy a falnak.
És ha már a hatásokról van szó: miért pont az égitestek hatásai? Miért nem a Föld mágneses terét, a természetes radioaktív sugárzásokat (amelyek szüntelenül és igen intenzíven érnek bennünket életünk minden pillanatában), szóval miért nem ezekkel kalkulálnak? Nem beszélve, hogy az egyes bolygók, csillagok, holdak, még csak ami a Naprendszerünkben is van, olyan töménytelen információt hordoz, hogy nem hiszem el, hogy ezeket fel tudnák dolgozni, és az egyes emberekre, azok mentalitására le lehetne bontani.
Ezt szeretném megérteni tulajdonképp! Hogyan?
"hanem azt hogy milyen jellegű erők hatnak rád ott ahol most ülsz és olvasod a válaszomat és ezt veti össze a te alaptermészeteddel (amit a születésed pillanatában ható erők határoznak meg). "
Ez véleményem szerint nem elfogadható. Akinek van testvére általában kevésbé önző, mint akinek nincs (Dr. Czeizel Endre). Nem a csillagok hatása.
Számos betegséggel és rendellenességgel születhetnének ma emberek, akik a genetika tudományának köszönhetően egészségesen jöhetnek a világra (Czeizel), akkor az ő létüket csak nem a csillagok befolyásolják.
- S milyen szerepet játszik egy családi életben a testvér?
- Mint orvos egyértelműen állíthatom - s ezt a szakirodalom is alátámasztja -, hogy az egyke hátrányos helyzetű gyermek. Az "egy" gyereket általában elkényeztetik, így már eleve önzőbb lesz. Másodsorban kevesen fogják fel azt, hogy a szülők mellett a testvéreknek mekkora szerepe van a gyerek felnőttek társadalmában való beilleszkedésébe. Mert ő a tesójával rendszeresen összeverekszik, de aztán ki is békül, és ez beépül az életstílusába. Na most az egykét nem veri meg otthon senki, mivel nincs testvére. Aztán bekerül a társadalomba, ott jól megverik, s egy életre sérül a lelke.
Vagy nézzük az önzőséget. Akinek testvére van, az tudja, hogy a csokoládét vagy bármit, ha kap a szülinapjára, azt megosztja a testvérével, mert annak is lesz szülinapja, s visszakapja. Kialakul tehát a közösségi érzés, ami az egykékre nem jellemző. (Czeizel)
Persze ez nem azt jelenti, hoy mindenki, akinek testvére van jótét lélek. De úgy érzem, hogy ebben több érv mutatkozik, mint a bolygók állásában.
Nem beszélve, hogy attól, hogy mi is javarészt vízből vagyunk és hatnak ránk a bolygók.... ez még nagyon messze van a személyiségtől.
"Na ezt az asztrológia ezt egy kicsit magasabb szinten műveli még ha a Te tudományod ezt még (jobb esetben) kétkedve fogadja. Bár hozzá tenném hogy hasonló hozzáállással ítélték halálra Galileit is. "
Nem Galileit olyanok ítélték halálra, akik a babonákban hittek. Én Galilei oldalán vagyok :).
Miért gondolod, hogy az asztrológia magasabb szinten műveli a tudományokat? Ki tanított? Honnan a tanítás?
Nem valószínű, hogy fogsz kapni kielégítő választ a kérdéseidre, ha mégis akkor újabb és újabb kérdések jönnek majd.
Mivel én nem vagyok annyira benne a témában, ezért nem is tudok vitatkozni rendesen.
Csak annyit tudok mondani, hogy pl. az én horoszkópom szerinti általános elemzés kb. 90%-ban igaz rám. Ez most függetlenül attól hogy hiszek-e benne vagy sem, vagy mondhatnánk azt hogy bemagyarázom magamnak és kifordítom az egészet úgy, hogy igaz legyen rám. De sajnos egyszer elolvastam és tényleg igaz.
Lehet, hogy hiányzik a mélyreható tudományos magyarázat az egész mögül, de mégis igaz, ha tetszik ha nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!