Kezdőoldal » Ezotéria » Asztrológia, horoszkóp » Szerintetek ez az egész nem...

Szerintetek ez az egész nem csak ámítás?

Figyelt kérdés

Tömören és röviden szeretném kifejezni magam. Természettudományokat tanulok hazánk legnagyobb egyetemén, és a másik leghíresebben meg gazdaság-szociológiát. Úgy érzem mind humán és reál "műveltségem" bőven megüti az átlagot, mindemellett sokat tanulmányoztam a Bibliát nem vallási, hanem kultúr-történeti érdeklődésem révén. Fentieket csak azért írom le, hogy alátámasszam, hogy évek tanulmányai alatt felgyülemlett véleményemet mondom el, 25 évesen.

Véleményem szerint a horoszkóp butaság. Érveimet gyorsan pontokba szedem:

1. A Földön 6 milliárd és még több ember él. Szerintem égtelen nagy egoizmusra vall, hogy a világegyetem úgy lett elrendezve, hogy az ember sorsát megmutassák.

2. A csillagokból való következtetés azt felételezi, hogy azon csillagokból olvasnak, amelyeket látnak. Pedig milliószor több olyan csillag van, amelyeket nem látunk. Akkor azok nem hatnak az életünkre? (És ha igen, hogyan tudnánk felérni a hatásukat, ha nem is látjuk őket?)

3. Az emberi psziché és attitűd rendkívül bonyolult dolog. Az ember személyiségfejlődését rengeteg dolog befolyásolja (nevelés, anyagi háttér, iskolázottság, betegség stb.), éppen ezért úgy vélem, hogy az innen millió kilométerre lévő égi objektumok egyszerűen nem hathatnak az ember életére.

4. Természettudósok a csillagok együtt álását is minimálisan kis hatásúnak vélik bolygónkra (mint forgási sebesség, ár-apály jelenségre való hatás). Ha ők (vagyis lassan mi) semmi érdemit nem tudunk kimutatni több évtizedes/évszázados kutatással, akkor miért hisznek olyanok szavának, akik a megismerés sokkal "alacsonyabb", bizonyíthatatlan fokán állnak.

5. Én igazából úgy gondolom, hogy a horoszkóp és csilagképek jövendölései önbeteljesítő jóslat. Ha az embernek azt mondják, hogy "ez meg az jó lesz a jövő pár napban/hétben, és más dolgok meg rosszabbak", akkor az ember meg fogja találni az életének, a vele történtek azon eseményeit, amivel önmagának alátámaszthatja a horoszkópok jóslatait.

6. Barátnőmmel (én mérleg vagyok, míg ő kos) több "szakértő" szerint sem vagyunk egymásnak valók a csillagképünk alapján. Ő túl heves, én túl nyugodt típus vagyok, szerintük (3 független szakértőhöz mentünk, én főként szkeptikus kíváncsiságból, barátnőm meg ismeretszerzés céllal volt a dologban), szóval valami képlet alapján mindannyian azt állították, hogy mi nem vagyunk egymásnak valók.

Ezen megmondom őszintén először felháborodtam, hogy "mégis mit képzelnek, 5 perce sem ismernek", de a végén összemosolyogtunk a barátnőmmel, akivel nagyon szeretjük egymást immár 3 éve.

Ha esetleg valami közbejönne, és szétmennénk (ennek nyoma sincs most) akkor sem lennék képes elhinni, hogy a csillagok miatt így rendeltetett. Pláne, ha nem megyünk szét.

Tényleg nagyon kíváncsi lennék, ha megosztanátok vele, hogy ti miért hisztek a horoszkópokban?

2010. máj. 7. 22:04
1 2 3 4
 11/40 anonim ***** válasza:

A horoszkóp, a jóslás meg az összes hasonló dolog csak csalás, szemfényvesztés. És sajnos rengetegen hisznek benne és még védik is, hogy az ő életüket jobbá tette vagy megmentette a kapcsolatukat.(az, hogy ők mit tettek azért, hogy változzon az életük meg észre se veszik és/vagy ráfogják a csodákra)

Persze, a mentalisták is igazi varázslók...

Persze az engem nem zavar, hogy miben hisznek. De azt, hogy szentül meg vannak róla győződve, hogy ez igaz az mindig kiborít. :)

A biblia a másik kedvencem. De most nem ez a kérdés... Nem tartom magam vallásosnak sem, az emberek között mászkáló földönkívüliekben se hiszem. (persze, azt hogy létezik-e a földön kívül bármilyen élet azt nem vitatom)

Nekem is marad a tudomány, ami szintén nem szentírás. Ez a jó benne.

Az emberek szeretnek hinni valamiben. Ezért vannak/voltak mindig bálványok, rituálék az ősi istenekhez. De minden vallás elér egyszer a végéhez. Vajon most mennyien hisznek az egyiptomi istenekben?

Én sem vagyok öreg, de megtanultam, hogy ne vitatkozz olyannal aki szentül megvan valamiről győződve. Ész érvekkel se lehet nála semmit elérni. Max kapsz egy migrént.

2010. máj. 7. 22:33
 12/40 anonim ***** válasza:

Hidd el nekem nagyon de nagyon sok dolgot nem tudnak a tudósok. Egyrészt mert nem akarják tudni/nem foglalkoznak vele. Vagy nem engedik nekik, hogy foglalkozzanak vele.

Bármennyire is hihetetlen, de a környező bolygóknak van hatása ránk. Nem csak az emberekre, de még a Földi időjárásra is.

Az viszont tény, hogy nem kapsz rá tudományos magyarázatot, egyrészt azért mert a fizikusok abból táplálkoznak amit a könyvekből megtanultak, másrészt aki megtalál egy logikus magyarázatot, de minden egyes részletét még ő maga sem tudja kifejteni mert nem érti. Akkor ezt az embert kiröhögik, és nem fogják komolyan venni.

2010. máj. 7. 22:34
 13/40 A kérdező kommentje:
Az még jobban felháborít, mikor szegény (sokszor beteg, egyedül élő) néniktől szedik el a pénzt tv-és horoszkóp műsorokkal.
2010. máj. 7. 22:35
 14/40 anonim ***** válasza:

nem tudom,de nekem is vannak fenntartásaim ezzel kapcsolatban,de mégis annyi minden bejön,és nem a heti jóslatokat tekintve(mert engem nem izgat,hogy mi lesz),hanem az ember személyiségét tekintve..néha beszélgetek valakivel 10 percet,és általában elsőre,vagy másodikra megmondom,mi a horoszkópja,mert annyira jellemző rá.Én vízöntőként pont olyan vagyok,mint a tipikus vízöntő leírás.Aztán vannak jegyek,akikkel kijövök,és pl az oroszlán pasikkal majdnem minddel gondom volt..mind egyformának tűnt.

Pedig más közös nem volt,csak a születésük,mégis hasonlóan vélekedtek mindenről,és hasonlóan is cselekedtek.Pedig korkülönbség is megvolt..érdekes dolgok ezek,s mivel nem hiszek a véletlenekbe,inkább hiszek egy még bizonyíthatatlan dologban.Én asztrológusnál sosem jártam,nem is megyek,mert nem izgat,de ezeket a jegyekre illő jellemzőket bizony pont így látom,tapasztalatból..de ez csak az én logikám,és ugye minden ember mást tapasztal,így mást is gondol az ilyesmiről..amúgy nem is veszem véresen komolyan ezt,csak feltűnt,hogy pl a mérleg pasikkal nagyon szép kapcsolat alakul ki,ezért inkább az ők társaságát kedvelem..

2010. máj. 7. 22:35
 15/40 A kérdező kommentje:

"Hidd el nekem nagyon de nagyon sok dolgot nem tudnak a tudósok. Egyrészt mert nem akarják tudni/nem foglalkoznak vele. Vagy nem engedik nekik, hogy foglalkozzanak vele. "

Ez nem csak butaság, de sértő is. Engem hajt, hogy megismerjem a dolgok lényegét. Nem zárkózom el semmitől. De mikor látom, hogy nevetséges képletek alapján "kalkulálnak" az egyszerűen szánalmas.

A kedves Válaszolónak meg, aki a mérlegekkel jön ki jól: vajon kijönnél-e olyan mérleg születésűvel is, aki egész más neveltetést kapott (vagy nem kapott). Nem mondom, hogy nincs semmi és nem is lehet ezekben a dolgokban. De abban biztos vagyok, hogy nem úgy van, ahogy tv, rádió, net asztrológusai mondják. Mert ha én 7 év tanulmány alatt nem tudok valamit (csillagászként), akkor róluk sem hiszem el.

2010. máj. 7. 22:44
 16/40 A kérdező kommentje:

"Az viszont tény, hogy nem kapsz rá tudományos magyarázatot, egyrészt azért mert a fizikusok abból táplálkoznak amit a könyvekből megtanultak, másrészt aki megtalál egy logikus magyarázatot, de minden egyes részletét még ő maga sem tudja kifejteni mert nem érti. Akkor ezt az embert kiröhögik, és nem fogják komolyan venni." ha ilyen lenne a világ... :D rossz lenne belegondolni.

És a könyvekben az van, amit kikutattunk.. :D kicsit zavaros, amiket írsz

2010. máj. 7. 22:48
 17/40 anonim ***** válasza:

Milyen bizonyítékok vannak arra, hogy a környező bolygóknak hatása van az itten élő emberek személyiségének kialakulásához?(mert erről szól a horoszkóp) Mondj példát kérlek, de ne belemagyarázást vagy valami hasonlót.

Bármilyen logikus magyarázat jöhet szerintem.

A fizikusok persze, hogy a könyvből táplálkoznak hiszen több szár, ezer év megfigyelései, kutatásai vannak leírva. Ezeket honnan szüljék?

De a tudomány halad előre, míg a horoszkóp, a jóslás már erősen a múlt, csak sokaknak kell egy biztos pont az életébe ami akármennyire nevetséges, hogy higgyenek benne.

Ahogy régen az egyik tanárom mondta, az egész csak intelligencia kérdése. Valaki a saját szemének se hisz, valaki pedig ragaszkodik a mesékhez...

2010. máj. 7. 22:53
 18/40 anonim ***** válasza:

Igazából mindenki annyira veszi komolyan ezt amennyire akarja.

Az hogy ebből pénzt is csinálnak az egy dolog, na de miből nem csinálnak pénzt ma már? Minden ami eladható abból pénzt csinálnak, ennyi.

Ha a tv-ben pénzért reklámozzák hogy telefonáljanak a horoszkópért, ott a nézőnek megvan a választása hogy igénybe veszi-e vagy sem. Ezért a szolgáltatásért nem kell sajnálni senkit sem, még az öreg nénit sem.

Viszont ha használni akarom az autómat akkor benzint, gázolajat,gázt,hidrogént kell tankolnom holott már réges régen lenne lehetőség teljesen más üzemanyagra. Tehát itt nincs választásunk, szerintem inkább ez a szomorú, nem pedig a horoszkóp.

2010. máj. 7. 22:55
 19/40 anonim ***** válasza:

"És a könyvekben az van, amit kikutattunk."

Így van, ez van a könyvekben. Amit meg nem kutattál ki az nincs benne.

Alapjában véve én nem az asztrológusokat akarom védeni. Én csak azt mondom, hogy a tudósok,fizikusok,kutatók sok olyan dolgot dobnak szőnyeg alá, amit nem kellene vagy nem kellett volna.

2010. máj. 7. 23:01
 20/40 A kérdező kommentje:
Jó, de interneten és egyetemen nevelkedett ifjú horoszkópéknak vidéki nénikéket kihasználni ilyen módon. Ha a törvény nem is tiltja, erkölcsileg az alja mindennek.
2010. máj. 7. 23:02
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!