Kezdőoldal » Ezotéria » Asztrológia, horoszkóp » Ezotériában hívők! Miért...

Ezotériában hívők! Miért veszitek be ezt a sok, nyílvánvaló marhaságot?

Figyelt kérdés
A kérdésem komoly. Mi az az ok, ami miatt ti hisztek ezekben? És pontosan mi is az amiben hisztek?

2013. aug. 27. 22:16
1 2 3 4 5
 41/48 Farkas András D. ***** válasza:
Igazad van, de a másik oldal sem téved mindenben, azért a spagettiszörny más, azt csak te állítod, míg a szellemekről és szellemvilágról a világ számos részén írtak. Attól, hogy neked nem sikerült, nem jelenti azt másnak nem sikerülhet, bármelyik hitre rá lehetne cáfolni, de én nem veszem el más hitét, így szerintem elvárható, hogy az enyémet se vegye el más, isten, egységes lélek, vagy a valóságba fektetett hitt, mind cáfolható. Én csak azt mondom, attól, hogy nagy része pénzéhes csaló, lehetnek igazi tehetségek is köztük. Nem értem egyáltalán miért tetted fel a kérdést, te már úgy érzed megalapozott a véleményed, és úgy tűnik nem áll szándékodban megváltoztatni, és szerintem a másik félnek sem áll szándékában, mindketten hozhatjuk a példákat, érveket, ellenérveket, de csak időpazarlás, én nem győzlek meg téged, te sem engem, akkor? Mintha egy keresztény és egy buddhista próbálnák meggyőzni egymást. De bárki is vagy nincs jogod ítélkezni más felett, elvenni a hitét, mert amikről beszél lehet, hogy épp ugyanakkora marhaságok, nem tudjuk, hogy hogy működik az univerzum, mi valós és mi nem, az emberiség gyerekcipőben jár, és amíg nem ismerünk minden, egyértelműen nem lehet kijelenteni, hogy valami nincs, de még az óceánok nagy részét sem ismerjük, nem hogy a valóságot amiben élünk. Szerintem ne próbáld "megtéríteni" az embereket, időpazarlás, mindenkinek joga van eldönteni miben hisz.
2013. aug. 28. 16:24
 42/48 anonim ***** válasza:
Szerintem abban hisznek amiben akarnak. Én személy szerint hihetetlenül szórakoztatónak találom az emberi hülyeséget szóval unatkoznék ezek nélkül.
2013. aug. 28. 16:42
 43/48 A kérdező kommentje:

És mivan ha nagyon sokan, a világ minden részéről kezdjük el állítani hogy létezik a spagettiszörny? Akkor már hiteles lész? Létezik a jeti? Nagyláb? Szaszkvaccs? Sok helyen látták már és sokan hisznek benne? Akkor ezek léteznek? Természetes nem. Éppen ezért az álltalad használ "sokan állítják", egy érvelési hiba.

Az a poén, hogy nem. Az ezoterikuson NEM tudnak érveket és ellenérveket felhozni.

Az hogy nem tudjuk hogy működik az univerzium... hát ez nagyon túlzó kijelentés. A tudomány valóban nemtud mindent, de folyamatosan fejlődik, egyre többet tudunk meg, egyre több hittétel omlik össze a tudományos felfedezések miatt.

Igen. Valóban. Mindenkinek joga van az ostobasághoz. Az egy sokkal könnyebb út. Hogy keletkezett a világ? Isten alkotta. Hát egy röhejesen egyszerű válasz, de leaglább érthető, és leaglább válasz.

Íme egy Bibliai idézet (csak hogy stílusos legyek :D )

"Boldogok a lelki szegények mert övék a mennyeknek országa."

Én a világ keletkezésére, megértésre és működésére sokkal reálisabb választ szoktam adni: Nem tudom.

:)

2013. aug. 28. 16:42
 44/48 Farkas András D. ***** válasza:
A tudomány nem tud mindent, de gyorsan fejlődik, ez igaz, sőt látványos eredményeket ér el, ne érts félre, én nem téged akarlak megcáfolni, sőt a tudomány oldalán állok, például a dinoszaurusz csontokkal állítólag isten tesz minket próbára, ezért ennek kicsit kamu szaga van, az is tény, hogy az új hitek rengeteg elemet más hitekből emelnek át. Az is tény, hogy laborban, tudományos körülmények közt nem történt szellem észlelés. A telekinézis létezik, de a leglátványosabb eredmény egy gyufásdoboz kis elmozdítása. Az évek során rengeteg "profiról" derült ki, hogy tényleg profi, csak a csalásban. Amiket írtál azok nagyban igazak, de lásd át amit én írtam, nem tudod meggyőzni őket, hiába van bizonyítékok tömkelege, ami alátámasztja a Nagy Bummot, nem hiszik el, hiába vannak fekete lyukak, féregjáratok, dimenziókapuk, gravitációs anomáliák, ezek mind valóságosak, de isten pár beszámíthatatlanon kívül nem sokan látták, én is tudnék könyvet írni valamiről, amit nem tudok bizonyítani, de elvárom, hogy higgyetek benne, de az csak egy kitalált dolog. Én azt mondom, hogy érdemes kivizsgálni ezeket a jelenségeket, telepátia, szellemek, reinkarnáció, bizonyos állatoknál nagy valószínűséggel van telepátia. Ellenben ami nagy valószínűséggel igaz, a sok téves hitből, azok az ufók, elhanyagolható az esélye annak, hogy nem járt más életforma a földön, akár istenek is lehettek a primitív emberek szemében, ha persze beavatkoztak, aminek bizonyítékául szolgálhatnak a piramisok, melyek számos kontinensen jelen vannak, annak ellenére, hogy a népek közt nem sok érintkezés volt. De az lehet, hogy véletlen. Én nem azt mondtam, hogy higgy a jetiben, szellemekben, csak azt, hogy érdemes megvizsgálni , mielőtt teljesen kijelentjük, hogy nincs. Azt nem tagadom, hogy a tudomány sok dolgod bizonyított és megmagyarázott, felfedezett és úgy tűnik sokat tudunk, de erre a múltban is sok példa volt, azt hitték sokat tudnak, majd ráeszméltek, hogy számos fontos dologról addig fogalmuk sem volt. Lehet, hogy úgy tűnik sokat tudunk, de ez nem jelenti azt, hogy tényleg sokat tudunk. Ezt ne vedd sértésnek, de szerintem ebben te tévedsz, a tudomány még messze nincs azon a szinten, hogy a dolgokat átfogóan megmagyarázza, vannak elméletek, de jó párat esély sincs bizonyítani, bár az is igaz, hogy berepülni egy fekete lyukba, hogy megtudjuk mi van ott, egyenlőre nem kivitelezhető. Amúgy az előző hozzászólóval merőben egyetértek, a szórakozás kategória helyett jobban megéri olvasgatni, az ezotériát, gyakran sokkal szórakoztatóbb. Az idézet tesztet, bár kicsit burkolt sértésnek tűnt :) , de nem akarlak megbántani, de szerintem félreértelmezted: "Boldogok a lelki szegények mert övék a mennyeknek országa." a lelki szegény és az értelmileg visszamaradott megszállottan hívő nem ugyanaz , attól, hogy sokat tudsz, lehet, hogy épp oly lelki szegény vagy mint mások. A lélek és a tudat merőben eltérő fogalmak, és az ezotéria bizonyos ágai állítólag elősegítik a lelki fejlődésünk. Persze bizonyítani nem tudják, hogy ha negyven évig tanulod, tegyük fel a meditációt, vizualizálást, csakrákat, attól a lelked valamennyit fejlődik, ha képes fejlődni egyáltalán. Tudomány és hit nem összemérhető, mint ahogy hinni valamit és tudni valamit, sem összemérhető, de pont emiatt más, a tudomány gyakran kézzelfogható és bizonyított eredményeket ad, míg a hit inkább kitartás és bizalom, pl.:bízok abban, hogy isten van, nem tudom, de hiszem. (nem saját magamból indultam ki) De a végső következtetésem az, hogy sokkal eredményezőbb lenne pszichológiát vagy fizikát tanulni, és a társadalom hasznára lenne, míg az Asztro tévések inkább fertőzik a társadalmat, a bomlasztó hülyeségeikkel.
2013. aug. 28. 17:41
 45/48 nagylzs ***** válasza:

> Egy tételt mondjuk amit először az ezotéria megkérdőjelezett, majd bebizonyította és elfogadta.

Erre tudok választ adni, de lehet hogy nem fog tetszeni. Az ezotéria nem egy személy, és nem egy nyilvános egységesített szervezet, ezért nem megszemélyesíthető, ilyen módon nem kérdőjelez meg semmit. Te magad vagy az, aki kérdőjelezel, amikor egy ezoterikus rendszernek megfelelően próbálsz gondolkodni, érezni és cselekedni. Az igazi ezotéria arra tanít hogy mindent vizsgálj meg, és csak azt fogadd el amiről tapasztalattal és tényekkel rendelkezel. A többi dologról pedig kialakíthatsz "munkahipotézist". Ami abban különbözik a hittől, hogy nem megkérdőjelezhetetlen. Sőt, folyamatosan figyelned kell a tapasztalható valósággal való összhangját, és ha ellentmondásra bukkansz akkor felül kell vizsgálnod. Ez ad lehetőséget a fejlődésre, és ez biztosítja azt hogy az ezotéria valóban hasznos segítőtársad legyen az életben, ami útba igazít amikor problémákba ütközöl. Ami az ellenőrizhető tényekkel szöges ellentétben áll, az nem ezoterikus, legfeljebb valaki azt állítja róla hogy az.

Nem az ezotéria az egyetlen út a fejlődésre. A fejlődés útja minden ember számára egyéni, és van akinek nem az ezotéria a legmegfelelőbb. Ezotérián belül is vannak különböző tudásrendszerek, amik különböző szinten tárgyalják az életet, a fizikai és más valóságokat. Ha konkrét "ezoterikus állításokra" vagy kíváncsi (abban az értelemben ahogy leírtam), akkor először választanod kell egy tudásrendszert. Az állítást mindig egy rendszeren belül kell megfogalmazni. Nem tudok neked írni ide egy konkrét mondatot, ami egy ilyen rendszerből kiragadva helyesen értelmezhető lenne. Egy ilyen tudásrendszer sokszor tartalmaz újszerű fogalmakat, ezeket definiálja, és pontosítja már meglevő hétköznapi fogalmak értelmezését is. A rendszer (a kontextus) ismerete nélkül egy kiragadott állítás nem értelmezhető megfelelően. Az ilyen tudásrendszerekben megfogalmazott állítások az adott rendszer korlátain belül értelmezhetők. A rendszert sokszor az őt tanulmányozó ember felfogó képessége korlátozza be minőségben és kiterjedésben is. Ezért megkérdőjelezés hatására bekövetkező "megdőlés" egy jól megkonstruált ezoterikus tudásrendszerben jellemzően nem olyan módon következik be, hogy rájössz az állítás hamisságára. Hanem olyan módon, hogy rájössz a helyére: fölfedezed, többet tudsz meg a korlátairól, megtalálod a helyét abban a dologban aminek ő a része, pontosítod az érvényességi körét, miközben bővíted a saját látóköröd szélességét. Ha valami nagy hiányosságot fedezel föl, akkor az lehet annak a jele hogy hirtelen szintet ugrottál a megértésben. De ilyenkor is megkülönbözteti az ezotériát a vallástól és a hittől az, hogy a tudatosságod szintjének ilyen hirtelen megemelkedése után nem tiltja meg senki hogy elkezdj máshogy gondolkozni - sőt, erre vagy biztatva, sőt ez a kijelölt feladatod! Az ezoterikában nincsenek dogmák, se tekintélyek. Mivel ezt a fórumot sok különböző ember olvassa, ezért ez egy másik ok ami miatt nem lehet olyan kiragadott állítást leírni, ami mindenki számára felismerést és áttörést hoz. Egész egyszerűen azért, mert az olvasók egy része már túl van azon a felismerésen, egy másik része még nem ért el odáig hogy fölfogja. Arról nem is beszélve, hogy a világot sokféle szempontból is meg lehet közelíteni, és ezek között a világnézetek között nincsen egyértelmű minőségi sorrend. Ahogy a tudás megszerzése során finomodik a világnézeted, úgy kerül egyre közelebb a valósághoz. De az utat te választod, és a te utad nem biztos hogy jobb vagy rosszabb mint egy másik ember útja. Az ezotéria nem azért "titkos" mert valaki eltitkolta, hanem azért mert neked kell fölfedezned.

Ha érdeklődsz akkor írj privátban, és próbálok neked küldeni anyagot ilyen tudásrendszerről. De ez tényleg egy rendszer amit egységben kell látni. Ez a gyakorlatban úgy működik, hogy amíg nem olvasod végig az elejétől a végéig (akár többször is), addig nem látod át. Mert a vége is kapcsolatban van az elejével és az eleje is a végével. Ha már valamennyire átlátod, akkor tudsz róla véleményt kialakítani. Valójában ez egy nehéz feladat nekem is, mert nem ismerek minden ilyen rendszert, plusz anélkül hogy ismernélek, nehéz kitalálnom hogy mi az ami számodra megfelelő lenne.

2013. aug. 28. 22:04
 46/48 nagylzs ***** válasza:
Ja és még annyit hogy amit leírtam az nem arra vonatkozik amit a mai embertömegek ezotériának neveznek - a megalapozott tények nélküli tenyérjóslás, szellemidézés, kártyavetés és társai szerintem is 99.99%-ban marhaságok. A marhaságuk nyilvánvalósága már más kérdés - embertől függ hogy kinek mennyire nyilvánvaló. Különbözőek vagyunk.
2013. aug. 28. 22:17
 47/48 anonim ***** válasza:
nekem ez leginkább úgy tűnik, hogy a kérdezőnek fogalma sincs az ezotériáról, meg a hozzátartozókról (nekem se nagyon, én is csak az agykontrollban vagyok otthon), viszont véleménye van róla. szóval, nekem ez pont ugyanúgy hiteltelen, mint neki az egész.arról nem isbeszélve, hogy az nem úgy fog működni, hogy "kipróbálom, elolvasom a horoszkópom, aztán nézzük mi jön be", ennél sokkal bonyolultabb, s hosszabb az út. amit ő sose fog elérni, mert alapból elutasít mindent.
2013. aug. 28. 22:43
 48/48 boszi.anita válasza:
Szia.én a wiccaban hiszek,az ezotéria bizonyos ágaiban én se.velem történt pár dolog Azért kezdtekezdtem el hinni.szerintem mindenki abban hisz amiben akar én tiszteletben tartom másik hitét,véleményét.. Nem vagyunk egyformák és így kerek a világ..:)
2013. szept. 3. 08:34
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!