Kezdőoldal » Ezotéria » Asztrológia, horoszkóp » Az asztrológia "tudományát"...

Az asztrológia "tudományát" művelőkhöz lenne kérdésem. Milyen hatásmechanizmuson alapul az asztrológia?

Figyelt kérdés

Nem vagyok alapvetően szkeptikus, elméleti szinten, feltételezésként mégoly' fantasztikus dolgokról is szeretek beszélgetni, kedvelem a sci - fit is. De haragszom a népbutításra.

És a kérdéseim:

1. Megmondaná egy asztrológus milyen alapvető hatásra alapul a tudománya?

2. A távoli jövőben egy űrhajó száguld a csillagközi térben. Ezen az űrhajón születik egy kisgyerek. Annak lehet - e horoszkópot készíteni és hogyan. Ha az asztrológia tudomány, erre tud adni egy hozzávetőleges választ. (vigyázat, itt nincs állatöv, aszcendens, horizont, Nap, vagy központi csillag, nincs Hold stb. Valamint kell, hogy szerepe legyen az - adott esetben - óriási haladási sebességnek is)

3. Mi lesz, ha nagyon sokára, megváltozván a Naprendszer pozíciója a Tejúton belül, megváltoznak a csillagképek is. Például már nem tizenkét(ugye ez már ma is tizenhárom), hanem kilenc, vagy épp huszonöt állatövi csillagkép lesz. Ekkor az asztrológusok átdolgozzák a rendszerüket majd? Ha igen ma miért nem számolnak ezzel?

Egyéni példákkal nem nagyon tudok mit kezdeni, pl. a horoszkóp megjósolta a nagymamám betegségét, inkább tudományos megközelítéseket várok. Ha ez tudomány, akkor el lehet laikusnak is átfogóan magyarázni.

2013. jún. 19. 07:44
1 2 3 4
 21/38 anonim ***** válasza:

Az a baj, hogy szánt szándékkal elbeszélsz melettem, vagy pedig annyira elvakított a fizikai illúzió, hogy már nem vagy képes arra sem, hogy megértsd, mit akarnak neked mondani.

Érzékelése valaminek teljesen más, mint azt tudni, hogy csinál valamit.

Ez olyan, mintha azt mondom, hogy ÉRZÉKELEK, SZELLEMILEG valamilyen hatást. Fizikai nyomát nem látom. Csak és kizárólag mentális hatást érzékelek, fizikai lenyomat sehol.

Akkor tudok-e műszert készíteni annak a valaminek a felfedezésére, aminek nincs fizikai lenyomata? Nem.

A sötét anyagnak pedig pl. van fizikai lenyomata.

Alapvetően az a baj, hogy te nem értettél meg valamit. Nem csak a fizikai világ létezik

2013. jún. 22. 08:30
 22/38 Five Star ***** válasza:

Kérdező, szereted anyukádat?

Bizonyítsd be! Tudományosan, képletekkel, mérhető adatokkal.

2013. jún. 24. 10:42
 23/38 A kérdező kommentje:

Kérlek, mi sem egyszerűbb, alap logika.

Állítás:

1. Az emberek - túlnyomó többségben - szeretik az anyjukat.

2. Én ember vagyok.

Konklúzió: Szeretem az anyámat.

2013. jún. 24. 11:37
 24/38 anonim ***** válasza:

Halvány lila dunsztom sincs,de ha arra gondolunk,hogy a Nap által fejődik a természet és,a Hold is milyen hatással van a Földre,vízre (apály-dagály),lehet benne valami.

Szóval szerintem sokkal több,mint hinnénk.

Egyébként az asztrológai efemerida egy nagy baromság,beléptem a Magyar Csillagászati Egyesületbe és semelyik bolygó nem abban a csillagképben halad,mint az efemeridájuk mutatja,pedig az MCSE-ben Magyarországra van készítve.

Ez az asztrológiai efemerida is egy olyan dolog lehet,hogy valaki elkészítette anno,fix számítással,ami nem is jó és a sok "okos" meg átvette.

2013. aug. 19. 12:38
 25/38 Bagóné Obrusánszki válasza:
79%

Kedves Kérdező!

Először is engedje meg, hogy gratuláljak a kérdésekhez, mert valódi érdeklődést látok belőlük, és ezzel nagyon ritkán találkozom.

Tehát az asztrológia az időminőség művészete-tudománya. Valahogy úgy kell elképzelni, hogy minden, és mindenki egy időminőség energiamintájával születik. Az időnek (bármilyen faramuci dolog ez is....) mi a mennyiségét mérjük (bár az idő önmagában is fikció) naptárral, órával stb. Ezt ismerjük mindannyian. Az időnek van egy másik "tulajdonsága" ez pedig a minősége, vagyis, hogy mire alkalmas az idő. Ezt is megtapasztalja mindenki, aki bármilyen vissza-visszatérő cselekvést, - munkát, sportot - végez, akkor amikor egyszer nagyon könnyen megy, máskor azonos eredményért is többszörös energiát kell befektetni. Az első esetben az idő támogató, második esetben gátló minőségét tapasztaljuk meg. Minden ember a saját mintájának szűrőjén keresztül éli meg az időt támogatónak, vagy gátlónak. Ez pedig olyan valami, mint amikor a fényképészek színszűrőt használnak, és akkor a szűrő fajtájától függően a mindenki által érzékelt kép, a szűrő fajtájától függően más más színképet mutat.

Azért nagyon nehéz átfogó képet alkotni magáról az asztrológiáról, mert amíg az egyes emberek mindegyike különböző, addig a tudományos vizsgálat a korlátlan megismételhetőség kritériumával lép fel, ami lássuk be az emberek szintjén értelmezhetetlen.

Az idő minőségének elemzése sok ezer éve zajlik, különböző címszavak alatt, de ennek individuális felhasználásához nagyon sok előtanulmány szükséges, pl. a különböző szakmák ismerete, ha szakmai előjelzést akarunk adni, egészségügyi ismeretek, ha orvosi asztrológiával foglalkozik valaki, pszichológiai alapismeretek, ha lelki tanácsadásra adja valaki a fejét, stb. Én elsődlegesen herbálasztrológiával (orvosi asztrológia, és gyógynövény ismeret kombináció) foglalkozom, de 27 éve folyamatosan tanulok, hogy ha valaki hozzám fordul, akkor minden problémájára tudjam értelmezni a jeleket a képletében. Hiába tanulják meg manapság a bolygók, házak, fényszögek stb. alapjelentését sokan, ha nem tudnak sok szakmát, társtudományt, ugyanúgy nem tudják értelmezni, mintha az asztrológiával nem lennének tisztában.

Az állatövi jegyek egyébként szimbolikus jelentőséggel bírnak és egy-egy állatövi jel bizonyos energiamintát jelképez. Olyan ez, mint az óralap beosztása, és a mutatók. Teljesen mindegy, hogy milyen mintát festenek az óralapra, attól még az analóg órát ismerők fölismerik a mutatók állásából azt, hogy hány óra van.

Második kérdésére válaszul egy kérdés mekkora különbséget lát egy űrhajó és a jelenlegi útieszközünk, a föld között? Szerintem ez csak méretbeli különbség, úgyhogy a radix (gyökér, vagy születési ) képlet felállítása nem okozhat különösebb problémát, csak az alapok kidolgozása jelenthet némi problémát, ill. a viszonyítási alapokat, (Nap, Hold, ascendens, Mc. stb. által jelzett erők képviselőit ) kell meghatározni. Mivel a születési képlet pillanatfelvétel, ezért az éppen aktuális környezet energiamintáinak föltérképezése tekintetében sokkal nagyobb hangsúlyt kaphatnak az állócsillagok, mint már ismert energiaminták.

Azt hiszem ugyanez vonatkozik arra az esetre, amikor is változik a Föld környezete az idők során.

Szívélyes üdvözlettel.... Bagóné Obrusánszki Monika

2013. aug. 19. 15:36
 26/38 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ, különösen annak fényében, hogy az asztrológiai hívei nemegyszer rosszindulatúnak tartják a hasonló kérdéseket. Örülök, hogy nem így látod, s továbbra sem a kötekedés a célom.

Ettől függetlenül még vitatkozom. Biztos az a baj, hogy valamikor mérnöknek tanultam, s túl merev a felfogásom. Mióta ezt a kérdést írtam, és korábban is, folyamatosan tájékozódom az asztrológiáról, nem csak a Gyakori Kérdések oldalain.

Energiát említesz. Ha energiáról esik szó, nekem az ugrik be, hogy az energia munkavégző képesség. Ha valami energiával rendelkezik az mérhető. Értem én, hogy itt más értelemben van szó energiáról, de akkor mit jelent? Ha ez egy objektív értelemben vett fizikai energia, akkor mérhető, ha csak egy lelki dolog, egy szubjektív érzet, akkor a dolog pszichológiai jellegű.

Az állatövi jegyek már rég nem azonosak a csillagképekkel (amik maguk is fiktívek), tehát a valóságban nem léteznek, akkor ezekből hogyan következtethetünk bármire is? Értem én, hogy ez szimbolika, a "minden egy" elve, de földhözragadt elmém nem fogja fel, hogyan lehet bármilyen ok - okozati összefüggést találni egy konstelláció és bármilyen földi esemény között. Leszámítva azon közeli égitestek Nap, Hold valódi hatásait, amik persze mérhetőek is.

Az is észrevehető, hogy nagyon Föld - központú a szemlélete az asztrológiának. Tavaszi jegyekről beszélnek, most nyár végén erre - arra utalnak, mivel rövidülnek a nappalok. De hát Ausztráliában pont fordítva van! Sőt, a Földön sok helyütt nincs is négy évszak. Tehát a földrajzi hely is számít, vagy nem? És hol a határ? Én pl nyilas vagyok, meddig kell elutaznom, hogy rám már más megállapítások legyenek érvényesek? Ma itt ülök Budapesten, ha holnap teszem azt elrepülök Új - Zélandra, mikor és hol lépem át azt a vonalat, ahol már más megítélés alá esik egy nyilas?

Problémának érzem a születéshez való hozzárendelés kérdését.Ma ott tartunk, hogy az orvos befolyásolhatja a baba pontos születésének idejét, előre hozhatja, késleltetheti, császármetszést hajt végre. Akkor ő beleszólhat ezen a módon a születendő ember sorsába? Miért nem a fogantatás számít?

Bármilyen nyitott is igyekszem lenni, nem értem az ok - okozati összefüggést. Ott fent van valami és...Ebből hogyan következik itt lent valami?

Mi különbséget látok egy űrhajó és a Föld között? Alapvetőeket. Egy csillagközi térben haladó jármű esetén nincs Nap vagy központi csillag. Nincs állatöv, horizont, aszcendens sem. Csak milliárdnyi apró csillag a távolban. De érdekes, mindezek a Föld esetében sem fix, örökké létezők, csak a mi életünkben tűnik annak. A Föld a Nap körül kering, és ezt a tudomány megpróbálja leírni, meghatározni a mozgását, többé - kevésbé rendszer szerűen látni. Erre van az égi koordináta rendszer, az ekliptika, és társai. Mi találtuk ki, hogy tájékozódni tudjunk. Csakúgy a csillagképeket is. Ha akarnánk felépíthetnénk egész más beosztást is, voltak ilyen próbálkozások, lehetne tíz hónap, 30 órás nap, tőlünk függ.

Az égitestek sem örökkévalók, bolygók születhetnek, csillagok hunyhatnak ki. Miért következik bármi is abból, hogy a Nap látszólag éppen mondjuk az Oroszlán csillagképben (ami a csillagjeggyel nem is azonos már) van, amely képzeletbeli alakzat csillagai egymástól sok fényévre vannak, s történetesen eme alakzat egy roppant távoli bolygó egy élőlényéről, az oroszlánról kapta a nevét?

2013. aug. 19. 17:24
 27/38 anonim ***** válasza:
Csillagászként végeztem az ELTE-n, és az első félév tankönyve/szakkönyve -melyet az egyetem legnagyobb csillagász professzorai írtak- úgy kezdődött a legelső oldalán, hogy az asztrológia áltudomány, és hogy ma már egyértelműen ki lehet mutatni, hogy semmi köze sincsen a valósághoz, és hogy csak az excentrikus lelki beállítottságú embereknek "köszönhetően" maradt fent máig az ókori népek csillagászati elmélkedésének eme misztikus zsákutcája, s olyanokban él máig is eme misztikus "hagyomány" akik máig mit sem értenek a csillagászathoz. Ez nagyjából olyan szintű végzettség, mint bármelyik mágus, kártyajós, és hasonló -magát spirituális foglalkozásúnak beállított- elmebeteg. Nekem sajnos van asztrológus ismerősöm is még a gimiből, látom hogy hogyan "dolgozik", milyen módszerekkel és számítógépes programokkal, elég megmosolyogtató, hogy mennyire primitív módszereken alapul ez az áltudomány, jóformán nem ért sem a fizikához, sem matematikához vagy a csillagászathoz semmit, van neki egy kamu diplomája is valamilyen Baktay Ervin Asztrológiai Intézetből, amin máig csodálkozom, hogy nem büntették még meg azt intézményt emiatt, ugyanis utánanézve láttam, hogy az csak egy egyesület (ahogy a többi ilyen is mind alapítvány vagy magánvállalkozás), semmi több, nem akkreditált engedéllyel működő intézmény, így nem állíthat ki semmiféle diplomát, nincsen hozzá joga, de ami rémisztő, az az, hogy ijesztően hasonlítanak ezek a mai asztrológusi kamu diplomák a mai csillagász diplomákhoz. Már gondolkodtam azon is, hogy feljelentést teszek, mert azért ez elég felháborító.
2014. aug. 26. 14:32
 28/38 anonim ***** válasza:
Ezt csak a JóIsten tudja fiam !
2015. márc. 21. 17:15
 29/38 anonim ***** válasza:

"Nem vagyok alapvetően szkeptikus" - de, szkeptikus vagy, ilyen a normális, egészséges szkepszis. Ezt a fogalmat is újradefiniálták a nagyokosok, ma azt hívják "szkeptikusnak", aki élből tagad mindent, amit nem tud megmagyarázni.

1. Az asztrológia egy empirikus tudomány. Megfigyeléseken alapul, az elméleti háttere nem egységes, ködös, a tudományosság követelményeinek nem megfelelő találgatás, ötletelés, bonyolult ezoterikus okfejtésekkel az étertestről, stb. Olyan ez, mint a gravitáció. A tudomány elismeri a létét, mert megfigyelhető, de nincs rá magyarázat, hogyan működik, csak pszeudotudományos fantazmagóriák gravitonokról, téridőtorzulásokról, szuperhúrokról.

2. Attól, hogy a világűrben vagyunk, a Nap, a Hold, stb. még létezik, és az űrhajóhoz viszonyítva valamilyen irányban vannak. Ha nagyon messze vagyunk a Naprendszertől, akkor nyilván egy kupacban. Nem hiszem ugyanakkor, hogy egy Naprendszeren kívül született gyereknek lenne érvényes, földi értelemben vett horoszkópja. Tudni kell, hogy elméletileg a 12 csillagjegy pl. csak egy speciális helyi kivetülése 12 univerzális, kozmikus minőségnek, amelyek mindenhol jelen vannak és hatnak, de mindenütt máshogyan. Szerintem ez a kérdés marad teljesen megválaszolhatatlan, amíg nem születik egyetlen ember akárcsak egy Föld körül keringő űrállomáson.

3. Ha megnézed a csillagképeket, pl. a Vízöntő nagyon nem úgy néz ki, mint egy vizet öntő emberalak, a "kínaiként" ismert rendszerben ráadásul majomnak hívják. Tehát attól, hogy a csillagok egy kicsit arrébb másznak és a csillagkép deformálódik, alapvetően nem változik semmi. Nem is biztos, hogy maguknak a csillagoknak közük van az adott hatásmechanizmushoz (hiszen nem tudunk erről a hatásról semmit, ha egyáltalán beszélhetünk hatásról, hiszen van egy szinkronisztikai megközelítés is). Tehát kb. olyan ez, mintha azt kérdeznéd, hogy ha évmilliók alatt az Antarktisz arrébb vándorol, akkor merre fog mutatni az irányítű déli pólusa.

Az ekliptikán nem pedig 13, hanem 14 nagy csillagkép van, és nem "már", ezek évmilliók óta ugyanott vannak.

2015. márc. 22. 17:33
 30/38 anonim ***** válasza:
Kifejeltettem az előzőből, hogy a bolygók "hatása" is teljesen bizonytalan, hogy összefügg-e egyáltalán a fizikai helyzetükkel. Az asztrológia használ olyan "bolygókat" is, amik fizikailag nem is léteznek (holdcsomópontok).
2015. márc. 22. 17:34
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!