Kezdőoldal » Ezotéria » Asztrológia, horoszkóp » Az asztrológia "tudományát"...

Az asztrológia "tudományát" művelőkhöz lenne kérdésem. Milyen hatásmechanizmuson alapul az asztrológia?

Figyelt kérdés

Nem vagyok alapvetően szkeptikus, elméleti szinten, feltételezésként mégoly' fantasztikus dolgokról is szeretek beszélgetni, kedvelem a sci - fit is. De haragszom a népbutításra.

És a kérdéseim:

1. Megmondaná egy asztrológus milyen alapvető hatásra alapul a tudománya?

2. A távoli jövőben egy űrhajó száguld a csillagközi térben. Ezen az űrhajón születik egy kisgyerek. Annak lehet - e horoszkópot készíteni és hogyan. Ha az asztrológia tudomány, erre tud adni egy hozzávetőleges választ. (vigyázat, itt nincs állatöv, aszcendens, horizont, Nap, vagy központi csillag, nincs Hold stb. Valamint kell, hogy szerepe legyen az - adott esetben - óriási haladási sebességnek is)

3. Mi lesz, ha nagyon sokára, megváltozván a Naprendszer pozíciója a Tejúton belül, megváltoznak a csillagképek is. Például már nem tizenkét(ugye ez már ma is tizenhárom), hanem kilenc, vagy épp huszonöt állatövi csillagkép lesz. Ekkor az asztrológusok átdolgozzák a rendszerüket majd? Ha igen ma miért nem számolnak ezzel?

Egyéni példákkal nem nagyon tudok mit kezdeni, pl. a horoszkóp megjósolta a nagymamám betegségét, inkább tudományos megközelítéseket várok. Ha ez tudomány, akkor el lehet laikusnak is átfogóan magyarázni.

2013. jún. 19. 07:44
1 2 3 4
 1/38 anonim ***** válasza:
80%

A horoszkóp lényege, hogy nagyon általánosít, kevés konkrétumot mond.

Varázslatos az az emberi tulajdonság, hogy amint valami valóra válik belőle, rögtön "hinni" kezdünk, holott máskor évekig haszontalan.

A tudományt mögötte pszichológiának hívják, érdemes megemlíteni a Forer-hatást és a Barnum effektust, ezeknek nézz bátran utána.

Én képviseltem a szkeptikus oldalt, jöhetnek a fikázások...

ui: Ha horoszkópot olvasol mindig tedd fel a kérdést: mennyire szól ez kimondottan hozzám, mennyi konkrétum van benne?

2013. jún. 19. 09:34
 2/38 anonim ***** válasza:

Bár én nem vagyok asztrológus, mégis azt hiszem egy igen egyszerü elv alapján működik az egész.

Alapvető elv az, hogy a fizikai világ egy "illúzió". Mondjuk úgy, hogy az egész azon alapul, hogy van egy "teremtő" "hang". A hang hatására alakulnak ki a fizikai formák. Az idő, mint olyan nem létezik, nem egy különálló létező, csupán tapasztalat. Amit te időként érzékelsz, az a formák változása. A formák a "teremtés" alapján öltenek pillanatnyi alakot. Amikor te megszületsz, akkor a te úgynevezett "személyiséged", ami nem maga a tudatosságot, fizikai formát ölt. Mivel, az akkor, abban az időben ugyan arra a teremtő "szóra" öltött formát, mint amelyikre az aktuális égbolton látható fizikai formák, ezért egyszerüen ennyi az összefüggés. Az összefüggés a dolgok közt nem fizikai jellegü, nincs hatásmechanizmus fizikailag. Ha máshol vagy, mint a föld akkor máshogy kell tudnod meghatározni a születésed pillanatát, hogy amikor elkészíted a magadra vonatkozó dolgokat, tudd, hogy aktuálisan milyen formát öltött az univerzum.

Mivel számunkra a leginkább megfigyelhető, emberi beavatkozástól mentes, nagy léptékü és mintáju fizikai forma maga az égbolt, és "időrendi" tájékozodásra a legalkalmasabb, ezért használják a csillagokat.

2013. jún. 19. 10:46
 3/38 anonim ***** válasza:
Ezen felül régen az általános nézet az volt, hogy az idő ciklikus jellegü, nem pedig egy folyamatosan haladó egyenes vonal. Éppen ezért, egy alapjaiban ugyan azon ciklus első formájának x-pillanata, és a második formájának ugyan azon x pillanata közt összefüggés van. Nagyjából ezen alapul.
2013. jún. 19. 10:49
 4/38 anonim ***** válasza:

Az általános nézet az, hogy a Nap kivetíti a sugarakat, amit a többi planéta reflektál.

Szóval igen, lehet az űrben horoszkópot készíteni, csak bonyolult kiszámolni.

Néhányan vannak, akik nem használnak programot, hanem számolgatnak, figyelik az állásokat.

Régi időkben az asztronómia (csillagok objektív figyelése - mai csillagászat) nem volt túlságosan elkülönítve az asztromantikától, tehát a csillagok, bolygók, planéták (stb.) Földre gyakorolt hatásától.

2013. jún. 19. 11:58
 5/38 A kérdező kommentje:

Rendben. Köszönöm és értem. Elméleti síkon feltelezhetünk bármit. De az asztrológia hívei tényként beszélnek ezekről a hatásokról. De ezeket még mindig nem ismerjük. Sugárzások. Milyen jellegű? Ha a napsugárzás (látható fény, röntgen, stb?) visszaverődését vizsgáljuk a bolygókról, miért nem veszik figyelembe azok távolságát? A fizikai hatások esetén döntő a távolság kérdése.

És ismétlem a csillagközi térben nem beszélhetünk a bolygókról visszaverődő fényről. Akkor a nap csak egy a milliárdnyi csillag közül, ad absurdum nem is látszik, ha elég távolra megyünk. Nincs állatöv, nincs aszcendens, csak rengeteg csillag. Akkor az űrhajón születőnek mi a jegye?

2013. jún. 19. 14:13
 6/38 anonim ***** válasza:
Ha lenne rá bizonyíték mindenki ezt csinálná, nem? Miért kérsz olyan dolgot, ami egyértelmüen lehetetlen perpillanat? Nincs értelme! Gondolkodjatok már el azért úgy néha...
2013. jún. 19. 14:23
 7/38 anonim ***** válasza:

Úgy tartják, hogy a napfény nem csak a látható fényt tartalmazza, hanem azt hiszem 2 másik anyagot is, a pránát, és a kundalini-energiát. Szerintem több is van. A csakrák színei nem véletlenül hasonlóak a szivárvány színeihez, ilyen sorrendben. Úgy gondolom, néhány sugárzásnál nem annyira döntő a távolság, mivel erősebb, stb. Persze több dolgot figyelembe is vesznek, ezért bizonyos planétáknak nagyobb erőt tulajdonítanak (Nap, Hold, Merkúr).

Aszcendens van, csak az adott állapothoz mérten. A horoszkóp nem az állatövi jegyekből áll, egyébként újakat akkor hozzá lehetne társítani, az adott helyzethez mérten, kb. úgy, mintha a Föld mozogna. A horizont szintén az adott térbeli helyzettől függ, a központ pedig ott is az ember, ahogy itt. A Föld egyfajta "távlati pont", mivel meghatározott helyzetben van az ember (a gravitációs mező miatt, stb stb.) Az emberhez mérik többnyire a horoszkópot, nem a Földhöz.

A Kérdező inkább egy asztronómiai, mint asztromantikai kérdést tett fel.

A 4-es voltam.

2013. jún. 19. 15:38
 8/38 A kérdező kommentje:

Nem az a gond, hogy csakrákról meg miegyébről beszélünk. A világ csodálatos, rengeteg minden vár felfedezésre, De ha mindezeket meg szeretnénk ismerni, akkor egy - a félreértéseket, tévedéseket kizáró - megismerési rendszerre, a tudományos gondolkodásra kell hagyatkoznunk. Vannak persze korlátai, sokszor vaskalapos az akadémikus tudomány, de legtöbbünk ha megbetegszik mégiscsak egy orvoshoz szalad, és nem egy sámánhoz.

Tudnunk kell mi a hipotézis, mi az axióma, mi a bizonyított tétel. Az asztrológiai tételei nem bizonyítottak. Nosza, senki nem akadályozza meg őket. Még arra az egyszerű kérdésre sem tudnak válaszolni, mi az alapvető hatásmechanizmusa, alapelve, megfigyelési szempontja a tudományuknak.

2013. jún. 19. 15:46
 9/38 anonim ***** válasza:
Minden mindennel összefügg. Ezt mondják, amúgy én sem tudom csak hallottam
2013. jún. 19. 17:00
 10/38 anonim ***** válasza:
Ki bizonyította, hogy létezik a lélek? Mégis érezzük, hogy van. A mai tudomány gyerekcipőben jár. Régen a sámánoknak volt orvosi tudásuk, abból is fejlődött ki. A mágus tudó volt, és bölcs, nem varázsló. Nem tudta sokszor az okát bizonyos dolgoknak, de használta, mert megtanulta használni. Te se tudod (gondolom) részletről részletre, hogy hogyan működik pl. a számítógép, de tudod használni.
2013. jún. 19. 23:06
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!