A horoszkópban leírt állítások alapjait honnan merítik azok, akik irják ezeket?
Arra gondolok, hogy egy keresztény tud hivatkozni a Bibliára, egy muszlim a Koránra. Ott van feketén-fehéren, hogy mi I-n szava. De! Aki leírja, állitja, hogy -teszem azt a vízöntő szerencseszíne a smaragd, bejön neki a mérleg és jót tesz a karrierjének a Merkúr-Szaturnusz együttállas- ezeket honnan a búbanatos fszból szedik? Mert pl xy szerkesztő ír a Kiskegyedbe egy horoszkópot, de honnan veszi ezt? Van valami horoszkópbiblia, amit valami szektás irt az ókorban? Tehát, amikor egy horoszkóphívő csaj azt mondja, hogy a Nyilas ilyen-meg-olyan, akkor mire hivatkozik?
Igen, tudom, hogy van horoszkóp kategória, de ott biztos rámugranának a spiro-ezo-hívők, ezért ide írtam, itt talán kapok nem-áltudomanyos választ.
Lényegében azt mond, amit akar, hiszen a csillagjóslás csak kitaláció. Az elődök munkásságára hivatkozik, az ókor óta egyre csak gyűlő tapasztalatokra. Igaz, hogy ezek a tapasztalatok azt mutatják, hogy szélhámosság, de ha elég kretént talál, akkor még pénzt is kereshet.
Ha kellően zavaros, de közhelyes általánosságokat mond, akkor a birka örömmel beveszi és elhiszi, hogy ezt csak neki írta az univerzum.
Ez mind rendben van. Én is úgy velem, hogy áltudományos bullshit. Csak kiváncsi lettem volna, mi az egész eredete. Mint ahogy pl a mormonok tudnak hivatkozni Smith könyvére, a zsidók a Tórára, de még a buddhistáknak is ott van Buddha állitólag lejegyzett mondatai.
Szoval aki hasraüt és megirja a Füles Horoszkóp évkönyvet vagy aki jön olyan fszsgokkal, hogy a skorpió nem illik a mérleghez mert tűzjegy meg földjegy, azt honnan veszi. Van valami ab ovo horoszkóp-apokrif irat, amit Gilgames kőbevésett Ur városában?
Az ilyen szintű horoszkópot úgy írják, ahogy bármi más fikciót. De az is esélyes manapság, hogy beírnak egy sor, megadott kulcsszót egy számítógépes programba, és az generál köréjük egy szöveget. Összefoglalva:hasraütés.
A rendes horoszkópokat meg számolással, és képlet felrajzolással kezdik, majd az alapján végeznek elemzést, és ezt összegzik az egyén horoszkópjában.
A nyugati asztrológia a sumer csillagtudományból ered. A hét nagy égitestet(Nap, Hold Merkúr, Vénusz, Mars, Jupiter, Szaturnusz), és az állatövet ők határozták meg. A bolygók neveit, és szerintem a négy elemre osztást a görögökön keresztül a rómaiaknál kapta a rendszer, az állócsillagok egy részének nevével együtt. Azokhoz csapódott, vagy átnevezésre került néhány arab nevű csillag. A Szaturnuszon túli égitestek, és a kis égitestek nem szerepeltek benne, ezeket már a modern korban csapták hozzá, és nem egészen tudom, mi alapján írták le a bolygókat, mert hogy nem évezredes megfigyelés alapján, az biztos. Aztán az asztrológia is bekerült a popkultúrába, és amit látsz ma a blikkben, meg a kiskegyedben, az ennek az eredménye.
Összegző leírások szerintem nem maradtak fenn, legalább is eredetiben, hanem mindig átírták az adott kor és nép nyelvére. Mivel nem csak aztrológia, hanem asztronómia is volt egyben a csillagvizsgálat egészen az újkorig, amikor szétváltak, ezért az írásos művekben szétoszlott az eredeti anyag.
Érdekesség, hogy a sumer asztrológusok/papok alkották a 60 perces órát, a 360 fokos égfelosztást, és ők csökkentették az állatöv 14(vagy 14+) csillagjegyét szabvány 12-re. A jegyek uralkodását is ők szabványosították, mert asztronómiai szemszögből a különböző jegyek valójában különböző ideig "uralkodnak". Mindezek összefüggnek, a csillagok, és bolygók alapján alkották meg az időmérés rendszerét, és igazították össze a kettőt.
Persze ez csak azután derült ki, hogy megfejtették a sumer, és utódnépeik agyagtábláit. Addig öröklődő ismeret volt az egész, korszakról korszakra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!