Létezik a szabad akarat vagy előre meg van írva minden?
Túlértékelt.
Ha azt mondod, hogy nincs szabad akarat akkor azt állítod, hogy létezik isten. Nem valami objektív a látásmódod... és nem is átgondolt.
Ha azt mondom, hogy igen, akkor az szabad akarat, vagy előre megírt?? Ha azt mondom, hogy nem??
Minden esetre szerintem igen. Néha vannak olyan döntéseim, amik se egy isten, se egy fejlettebb civlizáció érdekeit nem szolgálnák.
Aki szerint nincs, az egy nyomorult birka.
Semmi sincs előre elrendeltetve, az b***** be, ha így lenne
Túlértékelt. A szavak amiket használsz nagyon nihilisták. Ha nagyon akarom megtudom magamnak magyarázni, hogy a döntés, hogyan érthető előre megírt programnak.
Az, hogy az ember milyenné válik befolyásolja pl az, hogy melyik országba születik, milyen nyelven beszél, milyen a családja, mit tanul, milyen érzésekkel azonosul, mi a munkálya, milyen emberek veszik körül kik a barátai stb... Na most ez lehet egy program. De ezeket a “programokat” döntések írták meg.
Pl.: te voltál az aki a középsulibaninkább bent maradtál amíg a többiek cigiztek :D vagy te voltál az aki inkább kiment a cigisekhez mert azokkal jobban megértette magát :D Ezáltal megválasztottál magadnak egy közösséget. A véleményedet és látásmódodat ezzel a közösséggel osztottad meg ahogy ők is veled.
Ez csak egy nagyon egyszerű példája volt annak, hogy hogyan befolyásolhatjuk a sorsot.
A döntés szabad sőt helyes is lehet ha valaki ismeri az ént. Látja, hogy hogyan épült fel a gyermekkor óta és bölcsességre tesz szert.
Túlértékelt sajnálom, hogy én is csak egy kis porszem vagyok. Talán ha én lennék az építőmester töbet tudnék neked mondani. A sors megvan írva mert a karma él. Ha éppen beteljesül egy rossz karmád. Egy nagyon szélsőséges pélát mondok: Megölik azt akit szeretsz. Az, hogy te hogyan reagálsz erre és mit teszel az a te döntésed. Nem az élet írja a sorsot hanem a gondolataink, beszédünk és cselekedeteink. A karma jelentése szándékos tett. Azért írtam az énképről mert az énünk határozza meg a döntést. Mivel az én illúzió nincs szabad akarat valóban. De aki nem csak tudja hanem látja, hogy az én miért illúzió az szabad döntést tud hozni és szabad akarata lesz. Minden befolyástól mentesen.
Így hát tessék ez az én véleményem: A sors megvan írva de létezik szabad akarat. Ezt nem csak olvastam hanem buddhista tanítóként 6 éve gyakorlom.
A rendszer pedig itt van:
1. (Nem tudás)
2. (Késztetés)
3. (Tudatosság)
4. (Név és forma)
5. (A hat érzékszerv)
6. (Kapcsolódás)
7. (Érzés)
8. (Sóvárgás)
9. (Ragaszkodás)
10. (Létesülés)
11. (Születés)
12. (Öregkor/halál)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!