Mi kerül egy teában 450 forintba?
Két értékelhető választ kaptam, amiben egyáltalán előkerül, hogy minek mi a nagyker ára. A többi meg üres okoskodás arról, hogy bizonybizony még a vizet is fel kell forralni és az is pénzbe kerül meg kéretlen tanács, hogy maradjak otthon. A szódáról egyébként azt írtam, hogy 100 forint, de még azzal is túloztam, a legtöbb helyen 50-ért megkapod, vagy még annyiért se. A pluszköltségekkel meg nem én okoskodok, hanem ti jöttök mindenféle baromsággal, miközben a TEÁRÓL volt szó, és nem másról. Nem a rezsi meg a tisztítószerek miatt van az, hogy egy tea 500 forint, hanem fingom nincs, miért, de mindenesetre a többi terméknél nem alkalmaznak háromszoros szorzót. Egy húszfilteres tea 400-600 forint, egy darab filter meg egy pohár forró víz nem lesz 500 forint, akárhogy számolom is, hogy micsoda brutális költségeket kell beépíteni a forralás meg a pincér munkadíja miatt.
Egyébként még a limonádé ilyen, ami hasonlóan röhejesen drága mindenhol (6-700-tól kezdődik), de azt legalább érteni vélem, mivel abba tényleg háromféle gyümölcs kell alaphangon, plusz édesítőszer. A teát továbbra is **vára nem értem, mert egy darab filter, ami kb. 30 forint meg egy pohár víz, de biztos csak nem számoltam bele a padlósúrolási költségeket meg a felújítást. Komolyan, ennyi erővel akkor legyen a rántott hús 10.000 forint, mivel a pincérnek bizony munkadíja van. Igen, értjük. A helyet meg ki kell bérelni, ezt is értjük. Ezzel együtt sincs semmi értelme annak, hogy a kóla vagy a szörp olcsóbb a teánál.
Te komolyan nem érted, vagy csak örömödet leled az okoskodásban?
Mert továbbra is te csinálod, nem más.
Igen, a többi költséggel jövünk, mert fogd már fel, hogy TEA néven árulják, de attól még bele van építve a padlófelmosó ára is!
Muszáj!
Máshonnan miből teremtené elő a vállalkozó?
Ezek járulékos költségek, de nem lesznek az itallapon felsorolva, szerintem ezt már tényleg csak szándékosan nem akarja érteni, aki nem érti.
400-600 Ft, ezt is leírták, nagyon el vagy tévedve.
Egy normális teázóban nem a Pickwick-et kapod, hanem komolyabb dolgokat.
Nem 2, hanem sok értelmes és értékelhető választ kaptál. Csak te nem vagy képes értelmezni, mert nem akarod.
Nagyon sokan leírták, hogy mi a helyzet, ha nem fogadod el, a te dolgod, csak ha nem értesz hozzá, és el sem hiszed, hogy így megy, akkor mi a fenének írsz ki egyáltalán kérdést?
Te nem érted, hogy a rezsi meg a pincérek munkadíja MINDIG, MINDENBEN benne van. Ezzel jönni olyan, mintha azt írnád le, hogy képzeljem el, még a vizet is meg kell szűrni, mielőtt a csapba kerül. Tényleg? No shit Sherlock!
ÉRTEM, hogy minden ki***ott helynek van fenntartási költsége. Nem azt kérdeztem, hogy miért nem bolti áron adnak mindent egy kávézóban. Azt kérdeztem, hogy egy bizonyos terméket, a TEÁT, ami de, nagyon sokszor a tescós gagyi, miért áraznak sokkal többre, mint minden mást.
Mi a jó istent nem lehet ezen felfogni?
Azért kerül annyiba, amit te is leírtál, meg sokan mások is!
Dolgozd már fel, hogy ez az oka!
Akkor is, ha neked nem tetszik!
Képzeld, a kilós cukor sem 229 ft valójában, hiszen a cukornád ingyen is megterem, lehet a valódi cukor kijönne 10 forintból, de ki kell fizetned, hogy valakik felépítettek hatalmas feldolgozóüzemeket, meg többtízmilliós traktort vettek, meg napszámosokat tartanak, meg fuvarozókat, sőt még a vezetőség BMW-jét is ki kell termelni, meg a Maldív-szigeteki utat.
EZT fizeted meg minden termékben, ezt komolyan már csak egy fogyatékos nem érti.
De eg ygyakorlati példa, ha ennyire hülye vagy:
nyiss egy teázót.
Vegyél egy doboz Liptont, kb 400 Ft, van benne 20 filter.
Az darabonként 30 forint.
Ha bemegy a vendég, kér egy teát, te add neki 20 forintért.
Ne tegyél rá semmit, a helyet béreld a megtakarításodból, a berendezést szintén abból vedd meg, az alkalmazottak bérére kérjél kölcsön anyutól, a villanyszámlát be se fizesd, mer minek azt... Adót se fizess, ne is reklámozz, ja meg ne adj a teához se vizet, se cukrot, se citromot. Végül is csak teát kért az a nyomorult. Há megkapta, nem? Mit akar még? A sggét ne nyaljuk ki? Még víz is kéne? Pofátlanok ezek a mai vendégek.
Na, megcsinálod?
A kihagyhatatlan üzleti tervért nem számítok fel neked semmit, mer kúva jó fej vagyok.
Az a baj, hogy hiába írták le neked többször, hogy miért 450 ft, nem bírod felfogni.
Nyiss akkor egy vendéglátó egységet és add anyagáron az ételeket, italokat..
Ti meg azt vagytok képtelenek felfogni, hogy a többi dolog nincs ennyire túlárazva. Még mindig nem azt kérdeztem, hogy miért kerül egy kávézóban bármi többe, mint a boltban, ti idióták. Értem, hogy a hangulatot, a hely árát, a pincérek fizetését stb. beleteszik a termékek árába és nem beszeráron adnak semmit se, de egy sör, egy deci bor, egy kávé vagy egy kóla nem kerül a bolti értékének a tízszeresébe, ellentétben a teával, aminek egy filtere 40-60 forint.
De rohadtul elegem van ebből a cselédperpatvarból, ezért inkább linkelek ide egy komplett itallapot, hogy a 80 IQ alattiak is megértsék:
Vizsgáljuk meg az árakat:
- kávék: 400-700 közötti sávban mozognak. Ezt nem vitatom. Kávébabot venni kell, a gépet üzemeltetni kell, stb. Reális árnak tartom
- forró csoki: 650, ezen se csodálkozok, a forró csoki szintén nem olcsó, megnéztem, egy 100 gramos csomag 1250, és ugyanúgy le kell főzni, mint a kávét, plusz tejszínhabot is szoktak belerakni
- soft drinks: ezek ugye kb. mind a Coca Cola termékei, annak a bolti árát ha megnézem, akkor a 450 teljesen rendben van
- borokból egy példa: Nyakas Irsai Olivér. Bolti ára 1300-1600 között mozog, az ugye 7 deci. Az itteni ára kicsit több mint kétszeres, de ezen se akadok fenn
- és akkor lássuk végül a teát: az összes 500 forint. Na, nézzük meg, hogy alakul a bolti áruk, nem feledve azt, hogy összesen egy filtert kapunk:
Earl Grey: itt az egységára 40 forint/filter
megnéztem máshol is, nehogy belekössön valaki: [link]
Itt meg 300 forint, de abban száz filter van. Tehát ha ennyiért lehet hozzájutni, akkor az 500 forintos teába kerülő filter 30, illetve negyven forint.
Egy kg citrom a Tescóban 500-100 között van, attól függ, milyet veszünk. Legyen átlagban 750. Ebben van 5-6 citrom. Mi egy negyedet kapunk,, tehát 6-tal számolva egy kiló 1/24-ét, tehát 32 forint elvileg a citrom. Ezt hozzáadva a filter árához, ami 40 forint, 70 forintnál járunk (A cukrot azt mondtuk korábban, hogy nem számoljuk bele.)
Tehát, annak, aki nem értené, min akadok ki: bérletet, dolgozók munkadíját, padlókefélést, anyámkínját beleszámolva (IGEN, ÉRTJÜK, HOGY MEG KELL FIZETNI A TULAJ KÖLTSÉGEIT, ÉS NEM BOLTBAN VETTÜK, AMIT ISZUNK) összességében egy bor esetén kerekítve 2x-es árat fizetünk, tehát a hely + 100%-ot számol fel. Tea esetén: 500 forint úgy, hogy tokkal-vonóval még mindig száz forint alatt vagyunk. Több mint 7x-es árat fizetünk ahhoz képest, hogy a bornál csak kétszereset (ne gyertek nekem a víz melegítésével, mert ez megint bullshit. A bort meg tárolni kell valahol, ahhoz meg elektromosság kell, ugyanott vagyunk). De felhozhatnám a kólát is, ahol a bolti ár 0,25 l-ért 200 forint, a kávézóban 450, tehát itt is egy 2,25 - szörös szorzót alkalmaz a hely, a teával szemben, ahol 7-8-szorosat. És a többi tea se drágább, mielőtt valaki ezt vetné ellen, a barack & rebarbara pl. 60 forintba fáj bolti áron (1200 ft/20 filter), ehhez hozzávéve a citromot még mindig 100 forint alatt vagyunk, megintcsak több mint ötszörös szorzó ellentétben a borral, kólával vagy bármi mással.
Tehát módosítom a kérdést, hogy ne kössetek bele még egyszer: miért pont a teán keresnek extra hasznot a kávézók más termékekhez képest?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!