Mi kerül egy teában 450 forintba?
Amikor én teáztam, különleges filtett hoztak, de inkább teafüvet főztek le forró vízzel.
Minden teához hoztak ki cukrot/édesítőt/többfajta mézet.
Úgy képzeld el, mint a kávénál, nem ugyanaz a levéltörmelék van minden filterben, ahogy a kávébabok is mások.
Gondolom nem egy lipton filtert kapsz, hanem valami extrábbat, és jár mellé ízesítő is, ha gyümölcstea.
Az olcsó teafilterekben zúzalék van, ág bogár vegyesen be van darálva, a jobbaknál a szebb levelek kerülnek be, amiket különlegesen gondozva termesztettek.
A mekiben sem liptont adnak, 250 egy tea, kaphatsz hozzá barnacukrot/ mezet/ citromlevet..
Egyébként a teavizet fel kell forralni, nem mindenhol adnak csapvizet, de azt is fel kell forralni, annak is van költsége, meg kell venni az edényt, amiben felszolgálják, el kell mosni, stb..
A pohár csapvíz mindenhol ingyen van, ha kifejezetten azt kérsz, még a drágább helyeken is. Ha nem mondod, hogy csapvizet kérsz, ásványvizet számolnak fel.
Egyébként a víznek is változó àra van, márkafüggő, ott is változik, honnan jön, milyen módszerrel nyerik ki, mivel dúsítják, hogy tárolják...
Nekem pl a mizse víz a kedvencem, olcsóbb, mint a teodóra, attól folyton hányingerem lesz, pedig drágább..
Egyébként a tealevelek nem teremnek meg akárhol, nem mindenhol bánnak velük szakszerűen, pláne sok idő, mire eljutnak egy másik földrészre, amíg pl a kólához használt színezék meg cukor vagy víz bárhol terem és nem igényel nagy körültekintést a beszerzése..
Jó teához jutni luxus, 450 csak egy sima jobb középkategóriás tea ára.
Bpn lefőznek neked pl 3 decit egy liptonos filterből 200 ftért cukorral és citrommal is az áprádhídnál, de annak a teának köze sincs pl a twinningshez, vagy valami jobb teához.
De ha neked ez probléma akkor ne menj ilyen helyre. Én nem szoktam sose ilyen helyeken semmit se inni. Nem is furcsállom ezeket.
De mint már írták, a bérleti díj és a többi adó, azt mind ki kell gazdálkodni.
Egy minőségi tea 85-100 ft-nál kezdődik/filter.
1 kg citrom kb. 600 Ft, ez mérettől függően 6-8 db, tehát ez is olyan 75-100 Ft/db.
A cukrot, mézet nem szokták felszámolni.
Tehát csak a citrom és a teafű 160-200 között mozog.
Erre jönnek a különböző költségek, bérleti díj, rezsi, bérköltségek.
A kólás kérdésed meg: míg egy csésze minőségi tea anyagára (mézzel, cukorral) 200 Ft körül/felett van, addig a Coca Cola literenkénti nagykereskedelmi ára 200 Ft alatt van. Tehát egy 2 dl-es pohárral 40 Ft.
Sorolom.
Maga a teafilter pénzbe kerül.
A víz is pénzbe kerül.
Fel kell forralni a vizet, ez energia, ami pénzbe kerül.
El kell mosogatni az edényt, amiben megkapod, ez szintén energia, ami szintén pénz.
Ki kell takarítani a helyiséget, ahol megkapod, ehhez takarítószert használnak, ami szintén pénzbe kerül.
A teázókban szokott lenni mellékhelyiség, aminek a használata fogyasztó vendégeknek ingyenes, viszont a fenntartása szintén pénzbe kerül, ez bele van kalkulálva az árakba.
A személy, aki elkészíti és felszolgálja a teádat, fizetésért dolgozik. Ha te teázóban dolgoznál, bizonyára elvárnád, hogy tisztességes fizetést kapj, ne éhbért.
Plusz rengeteg egyéb költség is van, kezdve az áruszállítással a szemétdíjon át az adóig, amit a teázó fizet a bögre teád után.
A fentiek tükrében gondolkodj el, mi van akkor, ha a teafiltert te viszed. Nem nagy különbség.
De mit gondoltál, egy TEÀZÔBAN csak a víz és filter árát fizeted? Van fogalmad róla mennyibe kerül fenttartani a helyet?
Ha csak a filtert akarod kifizetni, igyál otthon. A vendéglátó egységek nem jótékonysági intézmények. Magát a helyet, hangulatot, kiszolgálást is meg kell fizetni.
16-os kihagytad a padló kopását, az ülések porszívózását, a nyílászárók zsanérjainak megolajozását, az ötévenkénti csőtörést, a kéményseprést, az abrosztisztítást, a villámhárító rendberakását meg a rovarirtást. Ez mind PÉNZBE KERÜL! Ennek mind KÖLTSÉGE VAN! Húhú, már 10.000 forintnál jár az a tea! :D Emlékeztetsz arra az ingatlanügynökre, aki azért akarta felemelni a lakbért, mert a padlónak is fenntartási költsége van. Hagyjál már a hülyeségeiddel, nem vagyunk hülyegyerekek, értjük, hogy minden helynek van rezsije, meg fenntartási költsége. Ezt nem a teába építik bele, hanem mindenbe (meg a szervizdíjba meg a vécéhasználatba külsősként), ettől még a ropi érdekes módon nem 500 forint, az meg tud maradni 150-nek. A szódavíz is meg tud maradni 100 forint/decinek, a kóla is tud olcsó maradni, a kávé is tud olcsóbb lenni, mint a tea, pedig ahhoz is kell vizet forralni. Használható választ a 13-astól és a 15-östől kaptam.
Utolsónak meg üzenem, hogy ne pattogjon, mert nem tanácsot kértem, hogy mit csináljak vagy ne csináljak, hanem a tea áráról írtam ki kérdést. Nem kell elkezdeni házmesterkedni hogy "akkor ne menjél oda kisbarátom", mit zavar az titeket, hogy értetlenkedek valami miatt, ami szerintem túl van árazva? Nem kioktatást kértem, nem rajtam kell demózni, hogy ti, mintapolgárok bezzeg mennyire elégedettek vagytok mindennel. Hihetetlen, mennyi frusztrált gyökér van ezen az oldalon. Kiírod, hogy "miért nőtt meg az utóbbi időben ekkorára a forgalom a fővárosban?" és nem az a válasz, hogy a válság után boldog-boldogtalan használt kocsit vett Németországból és egy-egy ember ül az ötszemélyes autókban és ezek bénítják meg a várost, hanem hogy költözzél vidékre, mit zavar az téged, "én biciklivel járok, nem tudom, miről beszélsz", "lehet gyalogolni is, ha nem tetszik" és hasonlók. Az fel se merül, hogy esetleg jogos a felvetés, mert ha valaki panaszkodik, akkor mindenáron demonstrálni kell, hogy mi mennyivel különbek vagyunk.
Megkaptad a választ többször is, de nem a kommentelők pattognak, hanem te.
Tudod, kinek van kedve ilyen kötekedőnek válaszolni ezek után?
Okoskodhatsz, hogy padló kopása meg satöbbi... de igen, ezeket is hozzá kell adni, mert egy felújítást nem 2 hónap működés alatt kell kitermelni, hanem több év alatt!
A szódavíz is kijön kb 10 Ft-ra, te mégis azt írod, 150, és nem megy feljebb.
WC-zni meg én ingyen szoktam, és nahát, az is pénzbe kerül ilyen helyeken! Micsoda lehúzás, mi?
Szóval az a szóda is annyi LETT, nem alapból annyi volt! Évek alatt ment fel!
Menj el a sarki kisboltba, vegyél magadnak szódát, és akkor nem lesz drága! De nem is fogják kivinni, meg nem egy tiszta, igényes helyre ülsz be, hanem otthon neked kell kitakarítanod meg kimosni az asztalterítőt. És jó lenne, ha a pincér is idényes, tiszta ruhában hozná ki, amit kérsz, mert gondolom, az ilyen kis kötekedő hülyegyerek lenne az első, aki beszólna, ha zsírfoltos szakadt ing lenne rajta, meg izzadtságszabtól bűzlene. Ezeket sem akarod elfogadni, pedig otthon ezt kapod, otthonkás anyu csinál neked teát olcsóbban, de kapod hozzá a szájszagot is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!