Miért intenek óva a vendéglátóipari szakmától?
Igen, fárasztó, főleg, ha kényszerből csinálod. Ha kedvvel, akkor már nem ilyen veszélyes.Ezt mindenki döntse el maga.
Mielőtt szakmát választasz, próbálj bele kicsit , pl. menj el a Balatonra dolgozni 1-2 hónapra. Itt megtapasztalhatód a savát-borsát.Én vendéglátós vagyok, nem nagyon tudnék mást elképzelni magamnak, még ha néha tényleg nehéz is.De van ami nem az?
Az 5-ös mindent elmondott amit kell.
16 évesen kezdtem pultosként, 21 évesen hagytam abba mert kikészültem.
Én pultosként dolgoztam volt mikor 24 órát nyomtam le, azt hittem meghalok.
A lábaim folyamatosan begörcsöltek a talpalástól.
Most 29 évesen is viselem a következményeit, mert idegi alapon is kikészített pedig szerettem pultos lenni.
Készülj fel rá, hogy a legtöbb ember még csak köszönni se fog, rád se néz, úgy fogyasztja el a rendelését is.
Stressz az egyik fő velejárója, és amint már előttem elmondott az 5-ös, magánéletre nincs idő, nekem azt is tönkrevágta.
Azóta persze már van 2 gyerekem, de ha tehetem, kerülöm a vendéglátás, kereskedelmet, és azóta jobban tisztelem bármelyik benne dolgozót.
Azért nem eszik olyan forrón a kását.. Hová mennél ünnepelni, ha nem lennének vendéglátósok? Vagy fagyizni vasárnap délután séta közben? A vendéglátósnak is van szabadideje, csak nem biztos, hogy egybe esik a nem kereskedelemben dolgozókéval. Ez egy életforma,én akkor dolgozom, amikor te pihensz, te meg akkor, amikor én pihenek. És normális munkaadónál semmivel kell többet dolgozni, mint a szalagmunkásnak a szalag mellett állva, vagy a péknek a kemence előtt, a vasolvasztárnak a kohó előtt, vagy a fodrásznak a vendég haját túrva a szék mellett álldogálni, stb. Tény, hogy emberekkel kell foglalkozni, azok rigolyáit el kell viselni, de hol nem? az orvosnak nem? A boltosnak nem?
Szóval ha van készséged arra, hogy kiszolgálj, kéréseket teljesíts mosolyogva, akkor a vendég ezt értékeli, szeret, és visszajár hozzád, amit aztán a főnököd is értékel, majd ha ez néhány évig így megy, akkor lesz annyid, hogy a saját üzletedben is tudsz dolgozni. És ebből a szemszögből nézve már nem olyan veszélyes a vendéglátás. Vágj bele, ha ehhez lenne kedved.
"A vendéglátósnak is van szabadideje, csak nem biztos, hogy egybe esik a nem kereskedelemben dolgozókéval."
Semmi probléma azzal, ha én akkor dolgozom, amikor te nem és fordítva. A különbség csak annyi, hogy amíg te tudod, hogy fixen hétfőtől péntekig 8-4-ig dolgozol, és az ezen kívüli időszakban szabadon szervezhetsz programokat, addig a vendéglátós előző nap tudja meg, hogy másnap dolgozni fog-e vagy szabadnapja lesz, sőt, még a szabadnapján is kaphat egy telefont, hogy xy beteg lett és helyettesíteni kell, és ha nemet mond, akkor rögtön kereshet másik állást. Nem olyan könnyű ám így normális magánéletet fenntartani. Persze mondhatod, hogy vállalatigazgatóknál meg efféléknél is ugyanez megy, hogy akármikor kereshetik munkával kapcsolatban, csak azok nem minimálbérért güriznek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!