Kezdőoldal » Ételek, italok » Vendéglátás, éttermek » Miért intenek óva a vendéglátó...

Miért intenek óva a vendéglátóipari szakmától?

Figyelt kérdés
Sokszor hallom, hogy ne kezdj bele mert borzasztóan nehéz, kimerítő etc.

2017. szept. 14. 18:50
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
90%
mert borzasztóan nehéz, kimerítő etc.
2017. szept. 14. 19:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/16 A kérdező kommentje:
Pontosabban?
2017. szept. 14. 19:42
 3/16 anonim ***** válasza:
100%

Igen, fárasztó, főleg, ha kényszerből csinálod. Ha kedvvel, akkor már nem ilyen veszélyes.Ezt mindenki döntse el maga.

Mielőtt szakmát választasz, próbálj bele kicsit , pl. menj el a Balatonra dolgozni 1-2 hónapra. Itt megtapasztalhatód a savát-borsát.Én vendéglátós vagyok, nem nagyon tudnék mást elképzelni magamnak, még ha néha tényleg nehéz is.De van ami nem az?

2017. szept. 14. 19:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/16 anonim ***** válasza:
100%
Este, hétvégén, ünnepnap is dolgozni kell, ez nem elég?
2017. szept. 14. 20:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/16 anonim ***** válasza:
85%
Ha szívesen csinálod, akkor biztos elviselhető, de nehéz elképzelnem, hogy bárkinek is az az életcélja, hogy egy életen át ilyen munkát végezzen. Nem véletlenül hagyják ott sokan ezeket a munkákat 1-2 hónap után. Megértem, hogy sokan óva intenek tőle. Nincs fix munkaidőd, sok helyen még csak rendszer sincs, hogy felváltva délelőtt és délután stb. hanem teljesen összevissza kell bejárnod dolgozni, és így nem tudsz semmi magánjellegű programot előre leszervezni magadnak, mert sose tudhatod, mikorra osztanak be és mikor leszel szabadnapos. A műszakok rohadt hosszúak, és nem egyórás szünet + óránként 5-10 perc jár, mint a 8-16-ig dolgozó irodai melósoknak, hanem csak max. fél óra egy 10-12 órás műszakban, ahol folyamatosan talpon kell lenni és sokszor nehéz cuccokat cipelni, tehát fizikailag is nagyon kimerít. Aztán ott van a sok ostoba, rosszindulatú és igénytelen vendég, akiknek muszáj jópofiznod, akármennyire is parasztok, úgyhogy a fizikai mellett még szellemileg is nagyon megterhelő. Rendszeresen kell gusztustalan dolgokat eltakarítanod, pl. félig megrágott kaját, hányást és egyéb vécétartalmat meg ilyesmit, bár ez helytől is függ, az utóbbi egy előkelő étteremben nyilván kevésbé gyakori, mint pl. egy kocsmában. Ünnepnapra és hétvégére nagyon kicsi eséllyel kapsz szabadságot, mert olyankor kell a legtöbb dolgozó a sok vendég miatt. Szinte mindenhol minimálbért adnak, bár ha tisztességesen elszámolják a ledolgozott órákat, akkor egész jó fizetést össze lehet hozni, csak épp nem heti 40, hanem akár 50-60 órát kell dolgozni ezért a pénzért. Ráadásul karrierépítés se nagyon van, hiába mondogatják, hogy x év múlva supervisor lehetsz, meg mit tudom én, ez mese habbal. Supervisorként is pontosan ugyanazt a munkát fogod végezni pontosan ugyanolyan körülmények között, csak pluszban még azt is neked kell megoldanod, amit a beosztottjaid elcsesznek, szóval legfeljebb annyi pozitívum van benne, hogy pár ezer forinttal többet kapsz érte, de minden supervisor ismerősöm azt mondja, hogy sokkal nagyobb szívás, ha előléptetnek, mint amikor még csak mezei dolgozó vagy.
2017. szept. 14. 22:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/16 anonim ***** válasza:
100%

Az 5-ös mindent elmondott amit kell.

16 évesen kezdtem pultosként, 21 évesen hagytam abba mert kikészültem.

Én pultosként dolgoztam volt mikor 24 órát nyomtam le, azt hittem meghalok.

A lábaim folyamatosan begörcsöltek a talpalástól.

Most 29 évesen is viselem a következményeit, mert idegi alapon is kikészített pedig szerettem pultos lenni.

Készülj fel rá, hogy a legtöbb ember még csak köszönni se fog, rád se néz, úgy fogyasztja el a rendelését is.

Stressz az egyik fő velejárója, és amint már előttem elmondott az 5-ös, magánéletre nincs idő, nekem azt is tönkrevágta.

Azóta persze már van 2 gyerekem, de ha tehetem, kerülöm a vendéglátás, kereskedelmet, és azóta jobban tisztelem bármelyik benne dolgozót.

2017. szept. 15. 02:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/16 anonim ***** válasza:
100%
Azt még kihagytam, hogy az erkölcsi része is nagyon durva. Kint az étterem előtt ott kéregetnek az éhes hajléktalanok, meg úgy alapból rengetegen éheznek a világban, miközben a dolgozóknak odabent ki kell dobniuk a maradék kaját. Rengeteg vizet is pazarolnak, folyamatosan nyitva vannak a csapok akkor is, ha épp senki nem használja őket. Nem is beszélve a feleslegesen elhasznált energiáról, mint pl. 6 sütő megy egyszerre olyankor is, amikor nincs egész nap egy vendég se, mindig mindenütt folyamatosan ég a villany, üvölt a zene, megy a tévé stb. Viszont a dolgozókkal meg filléreskednek. Eltörik egy tányér vagy 100Ft hiány van a kasszában, már vonják is lefele a béredből és kapod a beírást. A dolgozók között nem egyszer láttam olyat, aki beleevett, beleköpött vagy valami undorító dolgot belerakott a vendég ételébe, mielőtt felszolgálta. Nem hogy dolgozni, de még vendégként se mennék soha étterembe, amióta kipróbáltam a vendéglátói munkát.
2017. szept. 15. 10:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/16 anonim ***** válasza:
100%

Azért nem eszik olyan forrón a kását.. Hová mennél ünnepelni, ha nem lennének vendéglátósok? Vagy fagyizni vasárnap délután séta közben? A vendéglátósnak is van szabadideje, csak nem biztos, hogy egybe esik a nem kereskedelemben dolgozókéval. Ez egy életforma,én akkor dolgozom, amikor te pihensz, te meg akkor, amikor én pihenek. És normális munkaadónál semmivel kell többet dolgozni, mint a szalagmunkásnak a szalag mellett állva, vagy a péknek a kemence előtt, a vasolvasztárnak a kohó előtt, vagy a fodrásznak a vendég haját túrva a szék mellett álldogálni, stb. Tény, hogy emberekkel kell foglalkozni, azok rigolyáit el kell viselni, de hol nem? az orvosnak nem? A boltosnak nem?

Szóval ha van készséged arra, hogy kiszolgálj, kéréseket teljesíts mosolyogva, akkor a vendég ezt értékeli, szeret, és visszajár hozzád, amit aztán a főnököd is értékel, majd ha ez néhány évig így megy, akkor lesz annyid, hogy a saját üzletedben is tudsz dolgozni. És ebből a szemszögből nézve már nem olyan veszélyes a vendéglátás. Vágj bele, ha ehhez lenne kedved.

2017. szept. 17. 07:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/16 anonim ***** válasza:
100%

"A vendéglátósnak is van szabadideje, csak nem biztos, hogy egybe esik a nem kereskedelemben dolgozókéval."


Semmi probléma azzal, ha én akkor dolgozom, amikor te nem és fordítva. A különbség csak annyi, hogy amíg te tudod, hogy fixen hétfőtől péntekig 8-4-ig dolgozol, és az ezen kívüli időszakban szabadon szervezhetsz programokat, addig a vendéglátós előző nap tudja meg, hogy másnap dolgozni fog-e vagy szabadnapja lesz, sőt, még a szabadnapján is kaphat egy telefont, hogy xy beteg lett és helyettesíteni kell, és ha nemet mond, akkor rögtön kereshet másik állást. Nem olyan könnyű ám így normális magánéletet fenntartani. Persze mondhatod, hogy vállalatigazgatóknál meg efféléknél is ugyanez megy, hogy akármikor kereshetik munkával kapcsolatban, csak azok nem minimálbérért güriznek.

2017. szept. 17. 12:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/16 anonim ***** válasza:
Rossz munkaadót választottál. Előírás szerint min. egy hétre előre ki kell írni a munkatervet, pont azért, hogy te, mint munkavállaló tervezhess előre. Én, mint munkaadó szívhatok, ha te reggel váratlanul bejelented, hogy pl.köhögsz, és ma nem jössz be dolgozni. Ezért engem fognak szidni, mint munkaadót, mert kénytelen vagyok a te köhögésed miatt behívni másik munkavállalót soron kívül, mert ugye belátod, hogy valakinek el kell a munkát végezni. De ne vitázzunk, aki nem akar vagy nem tud plusz pénzért plusz munkát vállalni, az nem hogy a vendéglátásba, de máshová se menjen dolgozni. A segélyért nem kell csak sorba állni.
2017. szept. 17. 16:41
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!