MIért üresek szinte mindig a vidéki fine dining éttermek?
Fine dining étterembe elmegy az ember egyszer, mert kíváncsi rá, kipróbálja. Mert ugye nem vágyunk mindig arra, hogy 8 fogást végig együnk. Meg általában van 2-3 fajta menüsor és kész. Ez inkább egy program. Nem csak az evésről szól.
Utána már nem nagyon megy vissza valaki. Már nem lesz érdekes, vonzó. Akkor sem, ha egyébként ízlett az étel.
Egy kisebb városban, nyilván kevesebb az ember, állandóbb a lakosság. Egy nagyvárosban (nem magyarországi mércével nagy) sokkal többen élnek, így sokkal több ember fordulhat meg egy adott étteremben, és a turisták száma is sokkal nagyobb.
Kisvárosban leegyszerűsítve hamar elfogy azoknak a száma, akik elmennének egy ilyen étterembe, és aki elmegy, az sem ott fog enni minden héten.
Nincs rá igény szerintem. Nézz körül a gyakorin, miből főznek az emberek?
Margarin, leveskocka, üveges szószok, 1,5 százalékos tej, Hulala, mirelit pizza és más szemetek. 1,5 óra alatt elkészített húsleves csirkéből. Édesítőszeres sütemények...
Aki odahaza ilyet eszik, annak fölösleges a fine dining. A kifőzdében jobbat kap, mint odahaza.
Szintén vannak, akik a méret a lényeg alapon akarna enni. Mindegy, mit, csak sok legyen és lehetőleg rántott. A rántott gumisajt tartárral sokaknak a gasztronómia csúcsa. A különleges étel a rántott camembert áfonyalekvárral és úgynevezett vegyes körettel (sültkrumpli + rizs). Illetve a gordonblú.
Szóval ilyen népeknek tényleg nem kell a fine dining. Ahhoz edukálni kellene gasztronómiailag is a tömegeket, de ez nem történik meg. Odahaza, lássuk be, az anyukák és apukák, de a nagymamák is nagyrészt vacakul főznek. Sokan nem is mernek drágább, különlegesebb alapanyagokat kipróbálni, mert mi lesz, ha nem sikerül? Mi lesz, ha elront egy bélszínt vagy egy libamájat?
Jóllakni meg lehet egyszerűbb kajákkal is.
#7: te nagyon összekeversz valamit.
A Józsi bácsi is tud jól főzni és ezek is lehetnek finomak. Nem zárja ki egymást a kettő.
Én ettem hasonló étteremben és szívesebben és jobb ízűen tudok enni Józsi bácsinál két falu között a csárdában. Kövezz meg! De a háztáji tartású baromfi jobban ízlik, mint a hegyi vízesésben fogott vad lazac.
Messziről nem vagyunk first world szinten, hogy fine diningba járjunk.
12-es szó szerint.
Edukálni kéne a tömegeket gasztronómialiag...:D
Ezért köszi, jót röhögtem, de igaz.
Nagyképűségtől nem látó- ótva a háza, életében nem volt külföldön és 11 éves autója van, de alánya minden pénzt elvisz tőlük 33 éves és két gyereket nevel, de nem dolgozott életében egy napot sem típusú emberek- két-három napig babalevest esznek.
Nos, a babaleves- jó f+ngató..., meg a krumplistészta- se íze, sem tápanyagtartalma, se nem jó, csak megtölti az ember gyomrát, mint a disznóét, pörkölt-én személy szerint világ életemben utáltam!! magyarként is- ilyen gasztronomia mellett mit leeht várni az országban?
Ráadásul olyan szegények az emberek vidéken mint a templom egere...
Nem szeretem a nagyon laktató, erős fűszerezésű, nehéz, vitamintól mentes magyar konyhát.
Sem a palacsintát, sem a tavi halakat- ordas pocsoja íze van, sem a lángost, sem a fingató bablevest, a mácsik" és egyéb proletár társait meg pláne nem.
De valóban a magyar családoknak nem nagyon van havi 250-300.000 forintjuk, bélszínre, laposhal-ra- Metróban van 7000/kiló, rákra, szűzpecsenyére, stb mindig ugyanazt a gan..ét eszik.
Utálom a fasírtot- az ember böfögi fel a vöröshagymát fúj, a főzelékeket.
Egy jó görög saláta, egy sült hús petrezselymes újkrumplival egy könnyű ebéd, ettél is meg nem is.
De még mindig a 3 kilós nagy fehér kenyér dívik az asztalon, mert ez a megszokás...
BAB mellett, ha már homár:
"Tápanyagtartalma
A fejtett bab jó forrása a niacinnak, tiaminnak (B1-vitamin) folsavnak, riboflavinnak (B2-vitamin), pantoténsavnak, vasnak, foszfornak, káliumnak és magnéziumnak. Tartalmaz béta-karotint (az A-vitamin előanyagát), B6vitamint, C- és E-vitamint, biotint (H-vitamin), krómot, cinket és kalciumot. Jelentős mennyiségű telítetlen zsírsav is található benne. 10 dkg-ja biztosítja a napi foszforszükséglet, több mint egynegyedét. Ennek az ásványi anyagnak fontos szerepe van a csontozat és a fogak épségének megőrzésében. A hüvelyesek, így a bab is gazdag olyan vegyületekben (ún. proteáz-inhibitorokban), melyek a bizonyos védelmet nyújtanak a bélbe kerülő rákkeltő anyagokkal szemben."
Forrás: [link]
A krumpliét nem másolom be, jó?
Egy ilyen változatos konyhakultúrával rendelkező ország gasztronómiai hagyományait méltatlan szövegkörnyezetbe helyezni, vagy vélekedni róla, erre nem is tudok mit mondani....
Te télleg magyar vagy? Vagy más problémáid lehetnek...beszélj róla valakivel honnan fakad.
Hát, bocs, de a változatosnak nem nevezném a magyar konyhakultúrát, de ha az is, az 'átlag" családok akik két gyereket nevelnek mondjuk 400-ból és akkor sokat mondok, nem biztos, hogy változatosan esznek illetve én nem tapasztaltam.
Vannak jó éttermek Budapesten mint a Zóna, vagy a Onyx-Michelin mind a kettó, de nekem nem tetszett amikor ott is libamáj meg lilahagyma volt az étlapon. Szerintem másnak sem.
A magyar konyha alapvetően szegényes, és túlzottan laktató vitamin és rostszegény ételek jellemzik.
Nekem magyarként jobban ízlik egy drágább tengeri hal egy görög salátával, vagy max petrezselymes újkrumplival.
Dagadót, Tarját soha nem vett a családom, mert van egy undorító disznó-ól íze és szaga amit az életben nem főzöl ki belőle...
A források szerint a magyar konyha már a honfoglaláskor sokkal magasabb szinten állt, mint pl. a korabeli európai konyhák, olyan magas szinten, hogy összehasonlítani sem lehet. Ez a tendencia azóta is folytatódott - kihagynék néhány évszázadot, és gondolok pl.- Széll Tamásra :)
Véleményem szerint erősen aggályos, hogy kapsz-e korrekt, friss tengeri halat szerény országunkban????
Lehet szépen csipegetni az előzőleg így-úgy kezelt tengeri halat, már ha egyáltalán fordítanak erre energiát, vagy odaadják büdösen...
Az, hogy megasznobiék nem tudnak magyar húst pácolni, az a saját primitív létükből fakadóan, az az ő problémájuk.
(idén nyáron egy öt csilláros, tengerparti (a tengeri herkentyűk és a sznobizmus miatt írom) szállodában nyaraltunk, és elsétáltunk a medenceparton, ahol készítették elő az esti tengeri halvacsorát, és tudod, hogy dobták a faszenet a grillre? A MŰANYAG ZSÁKKAL EGYÜTT ÉS ÚGY GYÚJTOTTÁK BE! :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!