Miért nem fogadhatják el a McDonald’s-ban a jattot?
Kettő kérdésem van:
1. Ha valaki bennfentes vagy ismeri az üzletpolitikát tudja miért van ez az kérem írja le.
2. Mi a véleményetek erről.
Kérdeztem már pár embert erről, és évek óta foglakoztat. Más gyors kajáldában elfogadják a jattot. Sok országban voltam már McDonald’s-ban és mindenütt azt mondták, hogy nem fogadhatják el. Ez miért jó a menedzsmentnek? Vagy mi a lényege? Nem elé,, hogy vicc pénzért dolgoznak még jattot sem kaphatnak?
Ma is akartam adni itt Magyarországon és a szokásos szöveget kaptam, illetve, hogy dobjam be a perselybe ami gyerekeket segít, hát beraktam.
Máskor a futár csúnyán néz ha pl. 3700-ért rendelek és csak 300-at adok neki. Nem kérek vissza.
Szóval ugyanúgy vendéglátó egység, miért nem fogadhatnak el jattot?
Az a baj, hogy ez olyan, mintha azt kérdeznéd, miért kék az ég. Leírták ezerszer, hogy az az oka annak, hogy nem fogadhatja el, mert a tulajdonos ilyen szabályokat hozott. Miért? Kérdezd meg a tulajdonost magát, sok szerencsét. Valószínűleg azért, amit elöttem is leírtak, a cégnek az nem hoz jobb hírnevet, ha jattot adsz a pénztárosnak, de az igen, ha ezt a pénzt bedobod a perselybe, és ebből jótékonykodnak. Érted már? Ha nem, leírom ennél is egyszerűbben, de nem szeretném ha lenézőnek gondolnál, mert egy tojás értelmi szintjén kommunikálok veled.
Azoknak a válaszolóknak, akik a "nekem se ad senki jattot a munkahelyemen" véleményen vannak, ne is menjenek inkább étterembe. A pincérek a munkahelyek 90%ában a jattból élnek. Plusz mióta létezik Vendéglátás, azóta adnak jattot a felszolgálónak. Had tegyem hozzá, hogy nem értitek a különbséget pincér és pincér között. Az hogy egy felszolgáló jól dolgozik, nem merül ki abban hogy eléd rakja, és mosolyog. Megteheti persze, és nem fogod bunkónak gondolni, ergó nem rontja az üzlet hírnevét, nem veszélyezteti a munkahelyét. Ettől nem lesz bunkó, de kedves sem. Na itt a különbség, amit sajnos sokan nem értenek. Nem írom le, milyen egy pincér tökéletes munkája, amikor valóban "jó pincér", mert hosszú lenne. A gond csak ott van, hogy ezt az ilyen emberek, mint ti, képtelenek megkülönböztetni.
Volt még egy válasz, hogy a személyzet széttosztja a jattot... Nos, én 6 helyen dolgoztam, mind a 6 helyen csak a pincérek kapták a jattot. Mindenhol másképp, valahol közösbe ment, és elosztottuk egyenlően, valahol a főpincér osztotta Hetente heti forgalom alapján a közös jattot százalékos arányra átszámítva ( össz forgalom, pincér forgalma, össz jatt, pincér jattja ), valahol zsebbe mehetett minden - engedélyezte a főnök, valahol pedig semmi, minden a főnöknek. Lehet, hogy van hely, ahol kapnak a szakácsok is, de ez abszurd, és nem is ismerek ilyen helyet ( pedig vagy 200 vl. Egységet ismerek bellülről, ismerősök végett ).
Ilyenkor szokott jönni az is, hogy a szakács miért nem kap jattot, nos ennek két oka is van:
Jóval kevesebb munkája van egy asztallal, mint egy pincérnek.
Tökmindegy, mit hogyan csinál ( gondolok itt a káromkodás, csapkodás, kapkodás stb. )
A szakácsok a legtöbb helyen órabérben dolgoznak, de ahol nem, ott is jóval magasabb fizetést kapnak a pincéreknél - lévén nekik ott a jatt plusszba ( persze ha nem kapják meg, mert a főnök elrakja, akkor általában egyenlő a fizetésük a szakácsokéval ).
Miért illik jattot adni? Nézzetek magatokba, és rájöttök. Egyik munka sem olyan stresszes, mint a felszolgáló munka, illetve nagyon kevés ekkora felelőségget, stressztűrést, problémamegoldó képességet és önuralmat igénylő munka létezik. Amik hasonló készségeket igényelnek, azok milliókat fizető állások. Remélem, így már érthető.
Persze nem ez az egyetlen ok... Tudnék még ezret sorolni, de aki eddig nem értette meg, ezekután sem fogja, bármennyire is szégyenletes ez.
Volt még egy komment itt az elszámolásról, hogy hogyan számolják el a jattot, ha kártyáról fizetnek - nos a jattot nem kötelesek elszámolni, erre még nem vezettek be adót... Még.
#Előző
Úgy a kétharmadáig stimmel is amit írtál, egyet értek vele. De ez az okfejtés eléggé kiverte nálam a biztosítékot:
"Miért illik jattot adni? Nézzetek magatokba, és rájöttök. Egyik munka sem olyan stresszes, mint a felszolgáló munka, illetve nagyon kevés ekkora felelőségget, stressztűrést, problémamegoldó képességet és önuralmat igénylő munka létezik. Amik hasonló készségeket igényelnek, azok milliókat fizető állások. Remélem, így már érthető."
Szerinted ez nem mondható el arról, aki 150 emberrel a háta mögött lavírozik a csúcsforgalomban?
Vagy arról, aki kihozza az égő házból a felhevült gázpalackot és minden szolgálatba úgy indul el, hogy talán sosem ér haza?
És arról aki a földből előkerült, éles bombákat szereli szét puszta két kezével?
Esetleg arról, aki ha kell szülést vezet le a nyílt utcán vagy ha úgy adódik agresszív részegeket pesztrál, hogy meg ne haljanak a kapualjban?
Mégis melyikük kap normális fizetést, uram bocsá borravalót?
És még tucatnyi ilyen szakmát, mit szakmát, hivatást tudnék mondani...
Egyik sem hasonlítható össze egy felszolgáló munkájával, te vagy az akinek magába kéne néznie.
"Kérdezd meg a tulajdonost magát, sok szerencsét."
Ez érdekelt, hogy tud-e valaki belső infót. Ez volt a kérdés. Ill. a vélemények.
szaszaa11
Nagyrészt én is egyetértek veled.
De, ahogy előttem is írták, ez azért elég szerencsétlenre sikeredett kijelentés:
"Nézzetek magatokba, és rájöttök. Egyik munka sem olyan stresszes, mint a felszolgáló munka, illetve nagyon kevés ekkora felelőségget, stressztűrést, problémamegoldó képességet és önuralmat igénylő munka létezik."
Én közel 20 éve vagyok rendőr. Naponta tucatnyi emberrel vagyok kénytelen konfrontálódni. ( Gondolj bele, kimegyek egy családi balhéhoz, egy balesethez, ahol nem tudnak megegyezni, egy kocsmai verekedéshez - bárhova, ahol két ellenérdekű fél áll egymással szemben, és nekem közéjük kell állnom. Bármelyiknek adok igazat, a másik szemében én leszek a szemét, és nekem támad.)Vagy amikor éppen egy öngyilkos maradványait szedik össze a helyszínelök, és nekem kell közben megfékeznem a fájdalomtól eszét vesztett családtagot. Eddig egyszer lőttek rám, és háromszor akartak megkéselni. A "sima" testi támadásokat, ellenszegüléseket nem is számolom. Ja, és ha én hibázok, akkor nem jattot nem kapok, mint a pincér ha rosszul végzi a munkáját, hanem megyek a bíróságra mint vádlott.
A párom pedagógus, 28 éve. Szerinted egész nap 20- 25 -30 alsó-tagozatos gyereket kordába tartani, nevelni, nem igényel annyi "felelősséget, stressztűrést, problémamegoldó képességet és önuralmat" mint egy ebédet felszolgálni?
Vagy kamionosként, heteket töltve egy fülkében, egy hóval borított hegyi szerpentinen 40 tonnával a hátad mögött imádkozni, hogy csak onnan juss le élve, biztos nincs olyan stresszes, mint egy húslevest felszolgálni. És ha az a kamionos a két hetes út végén,ami alatt napi 12-14 órákat vezetett, mert a főnöke elvárja a trükközést a tachográffal, egyik éjjel egy pillanatra elbóbiskol az autópálya monotonitásától, és balesetet okoz, megy a sittre. A pincér ha hibázik, nem kap jattot.
Tényleg, a pincérek a modern világ hősei!
"Lehet, hogy van hely, ahol kapnak a szakácsok is, de ez abszurd, és nem is ismerek ilyen helyet "
Érdekes, én pedig csak ilyent ismerek.
Két szakács haverom van, mindketten kapnak a jattból.
Én a '80-as évek második felében egy nyáron a Gellért szállóban dolgoztam egy hónapot nyári diákmunkán, mosogatóként. Még én is kaptam minden nap végén a jattból. Mai szemmel nézve nevetséges összeget, általában 50 Ft, ha hétvégére voltam beosztva, akkor 100-at. De az akkor annyi volt, mint amennyit hivatalosan kerestem ott egy nap!
Miért osztják szét? Mert a jatt nem csak a pincéren múlik! Lehet akármilyen kedvesen felszolgálni, ha az étel nem szép, nem gusztusosan van tálalva, az étkészlet, tányérok poharak nem tiszták...
Csak egy személyes példa: tavaly két hosszú hétvégét is eltöltöttünk egy mátrai háromcsillagos szállodában, félpanzióval. A szállás mellé a rendeléskor lehetett kérni éttermi kupont is ( a reggeli svédasztalos volt és a kuponnal lehetett utána ebédelni vagy vacsorázni), úgy X forint volt egy kupon egy főre, és X+750 Ft értékben lehetett beváltani. Tehát ketten kaptunk +1500 Ft-ot egy-egy alkalomra. Minden este ott vacsoráztunk. Rendeléskor leadtuk a kuponokat amin rajta volt a szobaszám, a vacsora végén a pincér kihozta a számlát, amin szerepelt, hogy mennyivel léptük túl a két kupon értékét. A számlát csak alá kellett írni, és kijelentkezéskor a három vacsora pluszköltését a szállásdíjjal együtt kellett rendezni a recepción. A számlán volt egy olyan rubrika, hogy "Borravaló". Oda kellett volna beírnom hogy mekkora jattot szánok a pincérnek, és azt összesítve, kijelentkezéskor a számlához adták volna. Első este megkérdeztem a pincért, hogy nekik mi a jobb, ha oda írok összeget, vagy ha inkább kp.-ban a számlát tartalmazó kis tartóba teszem. Mondták, hogy a kp.-t megköszönik, mert azt szét tudják osztani, de ha beírom, akkor abból adózni kell, a maradék 25%-át leveszi a tulaj, és csak az így maradt összeget kapják meg, de azt is úgy, hogy a szálloda összes alkalmazottja között osztják ki, havi egy alkalommal.
"Volt még egy komment itt az elszámolásról, hogy hogyan számolják el a jattot, ha kártyáról fizetnek - nos a jattot nem kötelesek elszámolni, erre még nem vezettek be adót... Még."
Én írtam. De úgy látom, nem értetted meg.
Nincs olyan, hogy most "jattot utalok." Ha kártyával fizetek,akkor a rendszer szempontjából lényegtelen, hogy egy húslevest, egy bőségtálat akarok kifizetni, vagy éppen jattot akarok adni. A lényeg, hogy a megadott összeget az én bankszámlámról a bank átutalja az étterem számlájára, és az az étteremnek attól kezdve bevétel. Nem arról van szó, hogy kötele-e elszámolni, hanem arról, hogy nem tudja nem elszámolni! Nem írhatja le az adóalapból, mondván, hogy azt jattként utalták, éppen azért, mert nincs rá törvény. Szervízdíjként szerepeltetheti, viszont ahol van kötelező szervízdíj, az egyrészt adóköteles, másrészt ott nem fogok még mellé jattot is adni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!