Kezdőoldal » Ételek, italok » Vendéglátás, éttermek » Ciki csak főételt enni étterem...

Ciki csak főételt enni étteremben? (Bővebben lent)

Figyelt kérdés

Étterembe viszek egy lányt, és nem igazán csináltam még ilyet. Ciki csak főételt enni?

Én nem vagyok leveses, vagy saláta, előétel, nem igazán érdekelnek ezek, viszont étteremben van ilyen íratlan szabály szerű dolog, hogy leves vagy valami előétel "kell"?... vagy elég csak italt kérni amíg nem érkezik meg az étel?

Gondoltam kérek egy üveg pezsgőt (mivel szokatlan módon ahova megyünk, bor nincs), és azt iszogatni, amíg nem jön az étel. Ezzel kapcsolatban nem is igazán tudom, hogy pezsgőt jó kérni rögtön, vagy az egy olyan ital, amit utána szoktak inni?

Tehát a kérdéseim: Előétel kell-e, vagy tök mindegy hogy kérünk-e, az nem számít?

Pezsgőt szép kérni vacsora előtt, vagy az inkább közben, utána szokás inni?

Köszönöm!

u.i.: perszem tudom, hogy ha kér a másik fél előételt, akkor normális, hogy nem mondom, hogy csak főételt eszünk, de ha ezt nem mondja, akkor nem ciki rögtön főétellel kezdeni és pezsgővel?

2015. jún. 9. 23:26
1 2
 11/13 anonim válasza:
32%
Én csomószor voltam már étteremben, nem kell, sőt én mégy 1x sem ettem levest. Rendelsz valamit, amíg készül a kaja hoznak általában valami INGYENES cuccot, gondolom ez az előétel, megeszed, aztán édességet, és ha ebédelsz, akkor szoktak kávét is rendelni, bár ez már csak ízlés kérdése:D
2015. jún. 11. 20:45
 12/13 szaszaa11 ***** válasza:
100%

Olyan étterembe be sem mennék, ahol nincs borlap. Nem egy vagy két fajta bor, hanem legalább 10-15. Ez nagyon nagyon gáz.

Ettől függetlenül, nem gáz csak főételt enni. Igazából szinte semmi sem gáz egy étteremben. Egy jó étteremben a pincér segít, és szól, ha butaságot rendelnél (pl. édes pezsgő aperitif -étkezés előtti- italként), ahol nem, ott meg miért szégyenkeznél, hiszen maga a személyzet sem ért a dolgához, te, mint "külsős", vendég, miért foglalkoznál vele, hogy szakmailag helyes-e a rendelésed vagy sem.

Egyébként egy üveg pezsgőt rendelni butaság, a főételhez nem fog menni, az előételhez is csak nagyon nehezen, így elrontja azt. 1 pohár (1dl) pezsgőt, abból is szárazat (Dry, -Dráj- Extra Dry -Extra dráj-) vagy fanyart (Brut, -Brő- Brut nature -Brő necsőr-)

érdemes rendelni az étkezés előtt. Az aperitif ital lényege a kis mennyiségű, általában szénsavas (lehet szénsavmentes is), száraz, fanyar folyadék bevitele, ami előkészíti a gyomrot az étkezésre, étvágygerjesztő hatása van.

Véleményem szerint, alacsony színvonalon:

Alkoholos aperitif italként: Száraz pezsgő, Vagy száraz pezsgő narancslével, Campari szódával, vagy narancslével, akár Unicum, száraz Martini.

Alkohomentes aperitif italként: Narancslé, Grapefruitlé, Mojito (alk. mentes)

Előétel, leves, desszert fogyasztása nem kötelező. Luxus helyeken öt fogásos menüsorok vannak, italsorral (ezt is érdems tudni): Aperitif italok (2 fajta, alkoholos, alk. mentes)

Hideg előétel - hozzá bor (általában száraz fehér, fiatal bor - pl Irsai Olivér)

Leves - italt nem ajánlanak hozzá nagy részben

Meleg előétel - hozzá bor (Ez nagyon változó)

Főétel - hozzá bor (Általában Száraz, testes vörös borok)

Desszert/Befejező fogás (Szinte kivétel nélkül édes csemegeborok, Aszúborok, Tokaji borkülönlegességek, Kései szüretelésű fehérborok)

Majd 2 digestif (étkezés után fogyasztott) ital, ez mindig alkoholos, hölgyeknek, és uraknak 1-1 fajta, Pl: pálinka, jéger, whiskey, bailleys - Tehát erősebb italok, amik segítik az emésztést.

De ez a legfelsőbb kategória. Egy sima randivacsinál elég egy főétel, és egy desszert - ízlés szerint. Igyatok alkoholt, de mértékkel. Aperitifként a száraz pezsgő megteszi, igyatok egy bort a főételhez - lehetőleg száraz vöröset, és egy félédeset (azért félédeset, mert az édes borok méreg drágák) a desszerthez. És ne menj soha olyan helyre, ahol nem adnak bort. Az nagyon szutyok....

Remélem segítettem.

2015. jún. 13. 16:11
 13/13 A kérdező kommentje:

Köszönöm válaszokat. A Gianni étterembren voltunk (a bazilikától 1 percre van), és a bor hiányán én is meglepődtem, viszont végül kidrült, hogy csak a weboldalon nem volt fent, egyébként elég sok bor közül lehet választani, és végül azt is ittunk.

Az étel finom volt, kiszolgálás kiváló, és mikor odaértünk, a lány is mondta, hogy leves nem kell, desszert meg majd meglátjuk, de végül még azt sem kértünk.

Végeredmény: minden rendben volt, simán ment a randi, és köszönöm a válaszokat, az utolsónak pedig kiváltképp a részletes leírást.

2015. jún. 14. 19:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!