Kezdőoldal » Ételek, italok » Vendéglátás, éttermek » Egy sima szakácsnak aki csak...

Egy sima szakácsnak aki csak főzni szeretne, de nem akar mesterszakács lenni, szóval neki is kell Vendéglátó technikus és stb végzetség?

Figyelt kérdés
Hogy érthető legyen, azt szeretném kérdezni, hogy egy sima szakács milyen iskolát végez?, 1 olyan aki ezzel megelégszik, nem akar konyhafőnök , mesterszakács lenni, csak főzni akar, [link] itt irják, hogy vendéglátó ipari ismeret is kell. Én nem akarok szakács lenni csak kiváncsiságból megnéztem mit kell tanulni 1 szakácsnak, és ez meglepett, hogy vendéglátó ipari ismeret stb. Vagy ez csak a konyhafőnöknek kell? 1 "sima " szakács csak megtanul főzni és kész? (senkit nem néznék le csak igy tudtam magam kifejezni)
2023. dec. 23. 16:27
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
95%

Nem.miért kellene? Viszont ugyanúgy van aruismeret,matek.töri...stb

De szakmunkás suli után is lehetsz chef de akár mesterszakács is.

Igaz az egy másik tanfolyam.

2023. dec. 23. 16:51
 2/15 A kérdező kommentje:
1es köszi, linkeltem a wiki cikket, leirja mi kell a mesterszakácsnak, azt hittem a sima mezei beosztott szakácsnak is kell ilyen. (nem értek hozzá)
2023. dec. 23. 17:41
 3/15 anonim ***** válasza:
94%
velem jártak munkaügyis képzésen olyan szakácstanulók akik 6 hónap okj-s képzés után ugyanolyan szakács végzettséget szereztek, mint akik szakmunkássuliban évekig tanulják
2023. dec. 23. 18:26
 4/15 A kérdező kommentje:
3 KÖszi mennyi idő a szakács képzés?
2023. dec. 23. 18:45
 5/15 anonim ***** válasza:
100%
nem tudom manapság mennyi, átalakultak a képzések
2023. dec. 23. 18:48
 6/15 Dorian Gray ***** válasza:
100%

Attól függ hol...Idehaza kb mindenhez papír kell. Utána persze, hogy egy bizonyos szint fölé kerülj, nyilván szorgalom kitartás, de ez kb minden területen így van, hogy csak a papír önmagában nem sok.

Külföldön más a helyzet, én sok éve szakácskodom mindenféle papír nélkül. Nem titok, mosogatóként kezdtem kint, aztán befogtak előkészítésre, főzni nem, de zöldségpucolás, aprítás, hamburger húspogácsákat csináltam megadott recept alapján, amit eleinte ellenőrzött a főszakács, utána sok alkalom után látta, rendesen meg tudom csinálni, szóval, aha azt mondtam készen van, akkor elfogadta. Ezekből szépen apránként láttak sok dolgot. Pl, hogy nem tojok a minőségbe, (mert rengeteg mosogatót fogtam már be azóta én is, és látjuk mennyire csak a duma megy közben, vagy a finomra vágott hagyma ujjnyi méretű), vagy a sebességem eleinte nem volt túl gyors, de pár hét alatt ahogy belejöttem igencsak felgyorsultam, stb stb...Szóval ilyen "legalja" kisegítő munkákból is sok dolog lemérhető. Aztán jött, hogy már olyan dolgokat is rám bíztak, amikor nem volt nagy menet, amihez valami konkrét ételt elő kellett állítani recept alapján. És egyszer csak előléptettek betanulós szakáccsá, hogy akkor mostantól semmi mosogatás nekem. Az ember egyre többet tanul élesben, é fejlődik. Kint nálunk Angliában rengeteg olyan elég jó kollégám volt már, akiknek semmilyen hivatalos papírjuk nem volt. Illetve vannak ilyen on-line oktatós dolgok, de azok pár órásak és leginkább élelmiszerhigiéniai dolgok, amit 2-3 évente el kell végezni, de azt annak is, aki sulit végzett.

Más kérdés, hogy itthon mit tudnék így kezdeni, hogy lassan 10 éve egy igencsak forgalmas pubban nyomom kint. Lehet azt mondaná, hogy "Uram hol a papírja..." :D

2023. dec. 23. 23:55
 7/15 A kérdező kommentje:
gratulálok :)
2023. dec. 24. 11:11
 8/15 Dorian Gray ***** válasza:
100%

Kimaradt::D

"meglepett, hogy vendéglátó ipari ismeret" Ebbe azért nagyon sok minden belefér. Pl az senkit nem érdekel, hogy otthon a saját hűtődben, hogyan tárolod a dolgokat, de étteremben nem pakolhatsz úgy, ahogy akarsz. Pl nyers húst, halat, nem tehetsz a más ételek fölé. Allergiás dolgokat, pl glutén meg laktózmentes termékeket sem pakolhatsz akárhogy. Címkézni kell mindent, megvan mit hány napig lehet tárolni és rá is kell írni. Ezeket mindenkinek magának kell csinálni, nem az van, hogy majd a főszakács, mert ő a legképzettebb (jó esetben) :D Hanem majd meglátja, hogy ott van a nyers hús, a főtt csirkemell fölött a hűtőben és megkérdi, ki a frász pakolt így, mert bármikor beállít a helyi hivatal, és jön a lecseszés meg bünti, amikor mindenféle anomáliákat látnak. Szóval messze nem csak főzéstechnikai ismereteket kell tudni (pl milyen hőfokig kell melegíteni különböző húsokat, hogy megfelelően sterilizálódjanak a baktériumoktól), meg recepteket, hanem sok mást is.

2023. dec. 24. 21:49
 9/15 A kérdező kommentje:
köszi, nem gondoltam volna, hogy ez ennyire komplikált.
2023. dec. 25. 10:57
 10/15 anonim ***** válasza:
100%

A sima szakács az szakmunkás, mint az autó szerelő, kőműves stb...

Az hogy mellé elvégzi a mester képzést stb az ő dolga!

De lehet ma már a sima szakácsnak is diploma kell kitudja...

2023. dec. 26. 23:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!