Látogatják az oldalt mesterszakácsok? Mi a véleményetek a jelenlegi oktatásban használt "Ételkészítés" tankönyvről?
Sose feledd, hogy a konyhában töltött percek azok amelyek szakáccsá tesznek. Egy könyv csak prédikálni tanít meg, ez a szakma azonban nem erről szól.
Tanuld meg amit kérnek, hogy ne bukj meg de a konyha a te otthonod, ott kell maximálisan odatenned magad. Nincs olyan, hogy jó szakácskönyv mert minden szakács a saját "törvényei" szerint írja át őket.
1-es, nagyjából egyet értünk, viszont ez nem szakácskönyv, hanem tankönyv, és így azért már nagyon is más a leányzó fekvése, mert egy tankönyv nagyon is lehet jó, meg rossz!
Az ételkészítési ismeretek nem egy receptgyűjtemény , hanem alap technológiákat próbál átadni, konkrét ételeken keresztül.
Kérdező, én egy pár évvel ezelőtti ételkönyvbe olvastam bele... katasztrófa. Remek párhuzamot lehet vonni, a megszólításban szereplő un . "mesterszakácsokkal".
Az én tankönyvem se volt tökéletes, de struktúrálisan logikusan felépített volt, átlátható, jól kitalált kategóriákkal, jól felépítve, egymásra építve a témaköröket. Tanulható volt.
A mostani (pár évvel ezelőtti) könyv, egy katyvasz.
Van abban sok infó, de mire elérsz a 10. infóhoz, elfelejted az elsőt, mert egy ámokfutás az egész. Mint ha bebélyegezve írták volna.
Aki ezt megtanulja, jóval kevesebb fogalma lesz általában a főzésről, márpedig az elméleti alapok a gyakorlatban is nélkülözhetetlenek.
Tudom, hogy létezik pár csiribiri hely, ahol meg lehet élni abból, amit a "konyhafőnökben" láttak, de azért ez a szakma ennél egy hangyányival több.
Úgy négyezerszer.
Egyébként ami az úgynevezett "mesterszakácsokat" illeti, az se volt tökéletes rendszer régebben se, mikor a Gasztronómiai Szövetség indította a kurzust, és a mesterlevelet is ők adták. Ha jól tudom, még mindig van ilyen. Elvétve.
Ami viszont 1000-ből 999 mesterszakácsra igaz, az a következő:
Egy eus szabvány alapján régióra vetítve lehet kiállítani x mennyiségű mesterlevelet. Ebbe a villanyszerelőtől a szakácson át a kőművesig, minden beletartozik.
Pár százezer ft-ba kerül, aki ezt befizeti, annak különösebb szakmai képzettség nélkül, kiállítják a mesterlevelet.
Például egy szakmunkás tanuló, csak olyan étterembe mehet gyakorlatra, ahol van "mesterszakács".
Mivel egy tanuló olcsó munkaerő, ezért a tulajdonos, vesz valamelyik szakácsnak mesterlevelet, tökmindegy, mekkora dilettáns alkoholista jött ment senki.
Az még ennél is pofátlanabb, mikor a tulaj úgy gondolkozik, hogy egy alkalmazott akármikor otthagyhatja, ezért nem a szakácsnak vesz mesterlevelet, hanem saját magának.
Konyhát meg még csak 3 méter távolságról látott, kívülről, annál közelebb nem mer menni, mert ott már meleg van. És ő mesterszakács.
Na kb ennyit ér a mostani tankönyv is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!