Egy mesterszakács által elkészített étel finomabb?
Sz@rból ő se épít palotát.
Ha az alapanyagok minőségiek, megvannak az eszközök, a szaktudás csak akkor ér valamit.
Többnyire igen.
Másképp fűszerez, másként tálal, másként készíti/készítteti elő az alapanyagokat.
A főzés kémia, és egy meserszakács ismeri az ízek, a zsírok, nedvesség, keményítő stb működését.
Aki ezeket érti, az képes egyedi, fantáziadús recepteket írni, meg természetesen a már létezőket is tudja követni.
Ha!
Ha a körülmények és alapanyagok adottak. Mondjuk ha a hús vagy a zöldség nem friss, a sütő nem fűt fel rendesen, az összes fazék ezerszer lekozmált és a zománc mállik róluk, azzal ő se biztos tud mit kezdeni.
Ezer ilyet láttam vendéglátásban, sziporkázóan tehetséges emberek égtek ki, mert nem voltak adottak a körülmények.
Hű...
Ez a kérdés olyan témákat vet fel, amiről 3 napig is lehetne beszélni.
A kérdésnek ebben a formájában, nem létezik érdemi válasz.
Alapból ott kezdődik, hogy ki szerint mesterszakács.
Milyen tanúsítvány van erről? Magyar?
Azon belül a MNGSZ mesterlevele, ami ér is valamit, vagy ez az EU-s "megvásárolható" ,
ami jelen korunk "mesterszakácsainak" a 99%-ának van, és nem ér egy kalap szart se?
Manapság a tulajdonosok is vesznek maguknak ilyen "mester"levelet, mert ez szükséges ahhoz, hogy tanulókat foglalkoztathasson az éttermében, akik kiváló ingyen munkaerőt jelentenek.
Az un. "mesterszakács" ettől még nem tudja begyújtani a gáztűzhelyet, mert a konyhán nem tölt többet 30 másodpercnél (mert ugye meleg is van, meg konyhaszaga is lesz)
de papírja, az van róla.
Szakmai felkészültsége kimerül abban, hogy megnézett a klímás nappalijában 3 videót a legigénytelenebb okádék street kitchen-en, full trash kategóriában, aminél nincs lejjebb, és onnantól ő kreatív séf mesterszakács.
És ezt nem cinkelésből írom, ez a mindennapok valósága!
Amiről a többiek írtak, fűszerezés, anyag ismeret, tálalás, stb stb...
Annak éppenséggel pont nincs köze ehhez az eu-s mesterbizonyítványhoz.
Ennek a rutinhoz van köze, ez különböztet meg egy háziasszonyt vagy egy kezdő/hobbiszakácsot, egy rutinos szakácstól.
Ez olyannyira igaz, hogy mostanra gyakorlatilag ciki lett ez a kvótarendszerben kiadott mesterlevél, aminek köze sincs a magyar gasztronómiai szövetség mesterkurzusához.
Én (szakmámból kifolyólag) több olyan szakácsot ismerek, akinek a munkaadója intézte el a mesterképzést, hogy tanulókat tudjanak foglalkoztatni, teljesen függetlenül a szakmai képzetségüktől.
És 1 "mester"szakácsot én magam bocsátottam el, mert egy gulyáslevest nem tudott megfőzni.
Sajnos a pisti meghalt a múlthéten.
Isten veled 1 kg- os rántott szelet.
Nyugodj békébe Pisti.😞
Nekem kozeli baratom mesterszakacs (iskolaval mindennel ugy ahogy kell, Becsben vegzett) ...Es igen, oriasi kulombseg van ugyanazon szelet csirkemell grillezeseben, mindketten ugyanazt a fuszert hasznaltuk, ugyanazt a grillet, egyidoben, es az ove sokkal jobb lett (mar az elokeszitesnel lattam, hogy teljesen maskepp all a darab hushoz mint en)
Egy jo szakacs ugyanazt az etelt maskent latja mint egy atlagember aki foz, en 20 eve fozok (kozom nincs a szakacs szakmahoz, csak hobbibol, meg nagyon szeretem).
Maskent izesit, meg amugy is, teljesen atalakul a kezuk alatt az alapanyag.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!