Kezdőoldal » Ételek, italok » Vendéglátás, éttermek » Egy mesterszakács által...

Egy mesterszakács által elkészített étel finomabb?

Figyelt kérdés
2022. nov. 16. 13:03
 1/8 anonim ***** válasza:
88%

Sz@rból ő se épít palotát.



Ha az alapanyagok minőségiek, megvannak az eszközök, a szaktudás csak akkor ér valamit.

2022. nov. 16. 13:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
88%

Többnyire igen.

Másképp fűszerez, másként tálal, másként készíti/készítteti elő az alapanyagokat.

2022. nov. 16. 13:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim válasza:
80%
Nyilván.
2022. nov. 16. 13:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
89%

A főzés kémia, és egy meserszakács ismeri az ízek, a zsírok, nedvesség, keményítő stb működését.


Aki ezeket érti, az képes egyedi, fantáziadús recepteket írni, meg természetesen a már létezőket is tudja követni.


Ha!


Ha a körülmények és alapanyagok adottak. Mondjuk ha a hús vagy a zöldség nem friss, a sütő nem fűt fel rendesen, az összes fazék ezerszer lekozmált és a zománc mállik róluk, azzal ő se biztos tud mit kezdeni.


Ezer ilyet láttam vendéglátásban, sziporkázóan tehetséges emberek égtek ki, mert nem voltak adottak a körülmények.

2022. nov. 16. 13:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:
85%

Hű...

Ez a kérdés olyan témákat vet fel, amiről 3 napig is lehetne beszélni.

A kérdésnek ebben a formájában, nem létezik érdemi válasz.


Alapból ott kezdődik, hogy ki szerint mesterszakács.

Milyen tanúsítvány van erről? Magyar?

Azon belül a MNGSZ mesterlevele, ami ér is valamit, vagy ez az EU-s "megvásárolható" ,

ami jelen korunk "mesterszakácsainak" a 99%-ának van, és nem ér egy kalap szart se?

Manapság a tulajdonosok is vesznek maguknak ilyen "mester"levelet, mert ez szükséges ahhoz, hogy tanulókat foglalkoztathasson az éttermében, akik kiváló ingyen munkaerőt jelentenek.

Az un. "mesterszakács" ettől még nem tudja begyújtani a gáztűzhelyet, mert a konyhán nem tölt többet 30 másodpercnél (mert ugye meleg is van, meg konyhaszaga is lesz)

de papírja, az van róla.

Szakmai felkészültsége kimerül abban, hogy megnézett a klímás nappalijában 3 videót a legigénytelenebb okádék street kitchen-en, full trash kategóriában, aminél nincs lejjebb, és onnantól ő kreatív séf mesterszakács.


És ezt nem cinkelésből írom, ez a mindennapok valósága!


Amiről a többiek írtak, fűszerezés, anyag ismeret, tálalás, stb stb...

Annak éppenséggel pont nincs köze ehhez az eu-s mesterbizonyítványhoz.


Ennek a rutinhoz van köze, ez különböztet meg egy háziasszonyt vagy egy kezdő/hobbiszakácsot, egy rutinos szakácstól.


Ez olyannyira igaz, hogy mostanra gyakorlatilag ciki lett ez a kvótarendszerben kiadott mesterlevél, aminek köze sincs a magyar gasztronómiai szövetség mesterkurzusához.


Én (szakmámból kifolyólag) több olyan szakácsot ismerek, akinek a munkaadója intézte el a mesterképzést, hogy tanulókat tudjanak foglalkoztatni, teljesen függetlenül a szakmai képzetségüktől.

És 1 "mester"szakácsot én magam bocsátottam el, mert egy gulyáslevest nem tudott megfőzni.

2022. nov. 16. 14:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim válasza:
74%
Egyáltalán nem.
2022. nov. 16. 18:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

Sajnos a pisti meghalt a múlthéten.

Isten veled 1 kg- os rántott szelet.

Nyugodj békébe Pisti.😞

2022. nov. 17. 01:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 Leveltetu ***** válasza:
100%

Nekem kozeli baratom mesterszakacs (iskolaval mindennel ugy ahogy kell, Becsben vegzett) ...Es igen, oriasi kulombseg van ugyanazon szelet csirkemell grillezeseben, mindketten ugyanazt a fuszert hasznaltuk, ugyanazt a grillet, egyidoben, es az ove sokkal jobb lett (mar az elokeszitesnel lattam, hogy teljesen maskepp all a darab hushoz mint en)


Egy jo szakacs ugyanazt az etelt maskent latja mint egy atlagember aki foz, en 20 eve fozok (kozom nincs a szakacs szakmahoz, csak hobbibol, meg nagyon szeretem).


Maskent izesit, meg amugy is, teljesen atalakul a kezuk alatt az alapanyag.

2022. nov. 17. 05:37
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!