Pincérek! Ha étteremben nincs szervízdíj, és nem adnak borravalót, mire gondoltok?
Elvárjatok, vagy tisztában vagytok vele, hogy azért kapjátok a fizetést?
Csak azért kérdezem, hogy ha megyek ritkán étterembe, adjak-e vagy nem.
Tudom nem muszáj, csak van aki azt mondta, hogy illik.
A szervízdíj az nem borravaló, csak a neve sokakat megtéveszt. Arra találták ki hogy fehérítsék a vendéglátós béreket, mert full feketén dolgoztatják őket a legtöbb helyen. A szervízdíj az étel/ital árának része, amit a cég csak és kizárólag bérekre költhet. Mivel aki szervízdíjat tüntet fel a számlán, kéri el, az biztos hogy nem tudja ellopni, mert KÖTELES, a munkabér részeként az egészet visszaadni a dolgozóknak. Ha 1000 ft egy palacsinta és abból 100 Ft a szervízdíj, az nem azt jelenti hogy amúgy 900 Ft lett volna de te pluszt fizetsz. Azt jelenti hogy a palacsinta 1000 Ft, amiből 100 Ft-ot szervízdíjra fordítanak, vagyis biztos hogy leadózott munkabér lesz belőle, és nem csak a cég bevétele. Ha nem lenne szervízdíj akkor is 1000 Ft-ot fizetnél, csak abból semmit nem kène kötelezően bérre fordítaniuk, és a dolgozók ugyanúgy feketén kapnák a bérüket, a kaja pedig nem lenne olcsóbb. Vendéglátós vagyok, a fizetésem a bruttó béremből és a kötelezően nekem adott szervízdíjból áll, ami levan adózva beleszámít a nyugdíjamba, táppénzbe… Előtte volt a bruttó bérem(minimàlra bejelentve)+ meg a fekete boríték… se nyugdíj se tp se semmibe nem számított bele. Szóval nagy a téveszme a fejekben, a szervízdíj nem kötelező jatt, hanem a termék áràból kötelezően adott munkabér!!
A jattról meg annyit, én ha megvagyok elégedve adok, ha nem akkor nem. Pultosként nem várom el senkitől, és ha nem kapok nem gondolok azonnal rosszra, mert tudom hogy van akinek nem fér bele.
Ha nekem nem fér bele 2-3 ezret rádobni egy számlára, akkor csöves vagyok és nem megyek étterembe mert nem tehetem meg..
Égne a pofámról a bőr ha nem hagynék rá semmit, így neveltek.
Ha rossz volt a kiszolgálás akkor csak felkerekítem a számlát.
Nem úr aki nem pazarol :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!