Étteremben számla nem stimmel, te szólsz?
Tegnap este volt egy éttermi vendéglátásunk, 19 fő, tehát elég magas számla, 117e ft.
Amúgy minden korrekt volt, kaja isteni, kiszolgálás kifogástalan, a vitt süteményeket tortákat is felszolgálták ízlésesen , szóval minden rendben volt. Szervízdíj, sutemeny felszolgálási díj sincs. 117e volt a számla vége, 120at adtam, tehát +3e.
A számlákat általában el se teszem de most telefonnal, iratokkal egyutt összefogtam, és elraktam, ma találtam meg. Megnéztem és amúgy rendben van minden rajta, de az egyik kaja duplán van számolva, és tuti is hogy ebből 1 volt mert pont az egyetlen ételintolerancias kajája, ezért tuti hogy ebből 1 volt (előre leadtam miket kérünk) és abból a kajából db 2 van számolva 2490 helyett 5980..
Így egy nap után már elég gáz szólni gondolom?
Nem feltételezek átvágást, gondolom véletlen, nem is vág földhöz hála ég 2500 ft, csak kíváncsi vagyok, hogy ti ilyen esetben pp utólag szólnátok?
Azért ez a 10% borravaló témája elég bicskanyitigató, főleg ilyen tételben.
Nem vagyok borravaló ellenes, én is szoktam hagyni, de ekkora összegnél biztos nem hagynék ott 12 ezret. Az hogy valaki ennyit fizet egy étteremben sem jelenti azt, hogy neki ez a napi zsebpénze és kidobja bármikor. Mi is szoktunk ennyit fizetni pl a 2 gyerekünk szülinapján étteremben, de mondjuk 3 hónapig spórolgatok rá, nekem se mindegy hogy 100 ezret vagy 110 ezret fizetek adott esetben. Az éttermek áraiban benne van az, hogy nem magamnak kell kiönteni az italt és nem magamnak hozom ki a kaját. Ha 98100 ft a számla, akkor az annyi, kiszolgálással együtt. Ha 100 ezret ott hagyok, az már jófejség. Egyáltalán nem kötelező akkor 108 ezret adni, ha elégedett vagy sem. Ha a kenyér 350 ft sem adsz 500-at mert a szállító elhozta, meg mert a pék megsütötte meg mert a boltos ideadta. Nem ellenzem a borravalót és szoktam is adni, de nem 10 ezreket. 3 ezer ft éppen elég. Amúgy is, tartja ezt valaki? Egy-egy étteremben rengetegen vannak, hétvégenként gyakran nagy társaságok. Ha mindenki ott hagy 10 ezreket, akkor a pincérek mennyit keresnek? Napi 50 ezret csak ebből? És mellé még fizu? Hát nehezen hiszem, maximum valami elitebb helyen tudok elképzelni ilyet de még ott sem.
Nyilván egy átlag étteremben 3x, drágább étteremben 5x áron adnak mindent, bőven belefér egy kihozatal ára. Egy Don Pepében lassan 4-5 ezer ft egy adag kaja..
Kérdező, meg a többiek. Szállodában dolgozom, kicsit bonyolult a munkaleírásom, de a lényeg, hogy általában én küldöm ki a számlákat, ha nem helyben fizetős vendégek vannak. Üzleti vendégeknél ugye egyértelmű, van a szerződés, megvan pontosan adva, hogy a vendég mit fizet, és mit küldünk a cégnek ki.
De egy-egy egyszeri eseménynél már viccesebb az ellenőrzés. Mondjuk hatalmas családi összejövetel, vagy esküvő, vagy ilyesmi... Olyankor végignyálazom az e-maileket, hogy konkrétan mi volt az előzetes megállapodás, aztán meginterjúvolom az épp ügyeletes pincért/recepcióst, hogy tényleg úgy volt-e, ahogy a számok alapján látom. Azt persze könnyű visszaellenőrizni, hogy az előzetes menüből 32 adagot ettek, de hogy az 5 gyereknek összesen hány adag sültkrumplit, halrudacskákakat vagy ilyen szarokat rendeltek helyben, az már necces. Szóval kétes esetben (a szakács kettőt mond, a pincér meg hármat) mindig a kevesebbet számlázzuk ki. Biztos vagyok benne, hogy nem mi vagyunk az egyetlen szálloda, amelyik így csinálja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!