Mennyi borravalót szokás/illik adni étteremben történő családi étkezés (5 fő) után?
Akkor is szokás adni, ha a számla végén fel van tüntetve a szerviz szolgáltatás díja is?
(Több, mint húsz éve nem étkeztem étteremben. Akkor még diákként, nem igazán foglalkoztunk ezzel a kérdéssel. Ha volt miből, adtunk, ha nem voltunk eleresztve, akkor nem adtunk.)
Mi a helyzet ma?
Ha van külön szervìzdìj, akkor én nem adnék, legfeljebb felkerekìtenék mondjuk egy 15200 forintos számlànàl adnék 16-ot. De szerintem ilyenkor nem kell túlzásba vinni, hiszen benne van az árban már.
Egyébként ilyen 10% borravaló szerintem reális. De teljesen rád van bízva.
Attól is függ mennyire leszel elégedett vele. Nekünk volt már szerencsének bunkó, gúnyos pincerrel is, nem kapott borravalót a beszolasai miatt.
Ha van szervízdíj, akkor nem kell adni. Az a borravaló.
Ha nincs szervízdíj, akkor a végösszeg kb. 10%-át illik.
Nem tudom ki találta ki ezt a szervíz díjat de múltkor párommal ebédeltünk leesett az állunk hogy plusz 1700 ft-tal többet fizettünk én nem adtam volna ennyi borravalót.
Az étlapra is látható helyre kellene kirakni nem az utolsó lapra kiírni a lekisebb betűvel.
Túlzásnak tartom ezt a kötelező borravalót.
Én is mindig úgy hagyok hogy kerek legyen a vége.
Ha pl. 4600 ft akkor is 5 ezret hagyok de ha pl. 4900 ft skkor is.
Én is úgy vagyok vele, hogy ha szervízdíj van, akkor nem adok egy fillér borravalót sem, amúgy általában 10 %-ot.
Mondjuk olyan is volt már, hogy nagyon nem voltam megelégedve sem az étellel, sem a kiszolgálással, így egy fillért sem adtam pluszban.
Szervízdíj esetében én sem adok egy fillért sem.
Amellett ezt a szervízdíj dolgot maximálisan felháborítónak találom és rendszerint a pincérek járnak vele rosszul, de ez legyen az ő problémájuk!
Egyébként a számla 10%-át adom, ha meg vagyok elégedve a kiszolgálással és általában meg vagyok elégedve.
Ha a kaja nem ízlik, az nem a pincér sara és oda legközelebb nem megyek.
ma 11:49
Ahol a pincérnek adsz borravalót, az sem biztos, hogy az övé is marad. Rengeteg helyen le kell adni közösbe a borravalót és aki meg van bízva ezzel, az szétosztja a dolgozók között. Pl kap belőle a szakács is, akinek úgy általában senki nem ad borravalót, mert nem találkozik vele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!