Mit ettek az átlagemberek (parasztok) az 1300-as években?
Ahogy napjainkban egy önellátó gazdaságban is lenni szokott, tartottak sertést, tyúkokat, csirkéket, kacsákat, szarvasmarhát. Persze nem mindegyiknek volt az összes állatból. Így vagyoni helyzettől függően ehettek sertéshúst, csirkehúst, tojást, tejet. Valamint a földjükön termelt zöldségeket is felhasználták például levesekhez. Ha volt elég földjük akkor búzát is termeltek, amit kézzel arattak le és csépeltek ki, majd malomban lisztre cserélhették, amiből otthon a kemencében maguk sütötték a kenyeret. Ha már ismerték akkoriban akkor készíthettek savanyú káposztát hordóban.
A szarvasmarhának kétféle funkciója volt, tejet adott és helyettesítette a traktort valamint a trágyájával végezték a föld trágyázását. Melyik mai modern gép tudja ugyanezt a sok funkciót ellátni?
Az első jó nagy baromságokat írt.
Mindennapi étel volt pl. a kása árpából, zabból, kölesből.
Zöldségek voltak a mindannapi ételek emellett: répa, káposzta,hagyma,torma, borsó, saláta stb.
Gyümölcsökből pl. szilva, szőlő, dinnye volt a gyakori.
Hús, tejtermékek ritkán voltak. Ne feledjük el, hogy az 1300-as évek gazdaságai nem voltak önellátóak, és nem voltak "saját" állataik túlnyomórészt! Földesurakhoz tartozó jobbágyok voltak, akik a takarmány és a javak nagyrészét leadózták, nagyon szegényen és szerényen éltek. A hús ritka érték volt!
A kenyér a 14.századvégére, 15. század elejére terjedt el. Az 1300-as évek elején az erjesztett kenyér ismeretlen volt,és maga a kenyér a közép és felsőosztálybeliek kiváltsága volt.
A levest már ismerték ebben a korban is. Egyszerre beledobtak mindent, és egy napon át, estig főni hagyták. Másnap ugyanazt a maradékot forralták egész nap, esetlegesen új dolgok hozzáadásával.
A 14. században került be a metélt, tészta is az étkezésbe, tejtermékekkel, főleg sajttal fogyasztották, ha akadt. RItka volt, inkább a középosztálynál jellemző.
Akit érdekel a téma a mek-en több könyv is található a középkori étkezéssel kapcs., csak keresni kell.
Nehéz biztosat mondani.
Egy dolog BIZTOS: a kenyér már az ókorban is a legfőbb alapélelmiszer volt Európa nagy részén, és ez így maradt a középkorban is. (Ellentétben azzal amit korábban valaki írt.)
VALÓSZÍNŰSÍTHETŐ, hogy ez főleg rozs, esetleg árpakenyeret jelentett. Búzakenyeret egyszerű parasztok főleg ünnepekkor ettek. A gazdagoknál gyakoribb volt a búzakenyér. Ezenkívül ettek még tejes és vizes kásákat.
Tej, tojás, zöldség, gyümölcs (sokszor vad, vagy félvad gyümölcs) mellett időnként szedtek gombát is. Egyes vidékeken a hal is gyakori lehetett. Valószínűleg a sajt is leterjedt volt.
Főzelékek, levesek a főtt ételek közül.
A hús egyértelműen vasárnapi/ünnepi ételnek számított.
A bor mellett, valószínűleg a sört és az égetett szeszesitalok egy részét is ismerték.
Persze ezek az állítások akkor igazak, ha ezen a téren nem hamisítottak túl sokat a történészek...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!