Miért eszünk levest és másodikat? Miért alakult ki ez a szokás Magyarországon?
Ez a kérdés úgy hülyeség ahogy van. Japánban és más ázsiai országokban hagyományosan egyszerre kerül az asztalra minden: leves, főétel, köret, savanyú, édes, csípős, stb. Tehát az összes fogás. Nagyon is része a hagyományos étkezésnek a leves, és ha japán étterembe mész komplett ebédajánlatok is vannak, a menünek pedig mindig része a leves is.
Európában hagyományosan szokás levest tálalni a főétel előtt, nem csak Magyarországon, bár sok helyen a mindennapokból ez a gyakorlat kikopott, de ennek ellenére nem ritka máshol sem heti 1-2x a leves a főétel előtt. Magyarországon sem fogyaszt mindenki minden nap.
A leves mint előétel egyébként a franciáktól átvett szokás. A leves az emésztést segítő, étvágygerjesztő hatása miatt kerül a főétel előtt az asztalra.
Azért mert a legtöbb leves nagyságrendekkel olcsóbb, mint egy húsétel, így kevesebbet kell/tudsz enni a másodikból => spórolás.
Nem véletlen a régi mondás is: "drágább lett a leves, mint a hús".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!