Hogyan álljak át vegetáriános étrendre?
"Én tulajdonképpen arra akadtam ki, mikor az egyik válaszoló a tojást,tejtermékeket,húsokat nevezte egészségtelennek."
Az az egyik válaszadó én voltam, és éppen most támasztottam alá forrásokkal, kutatásokkal az álláspontomat. Nem a levegőbe kiabálok meg hülyeségeket firkálok, hanem tudományos tényekre alapozom a dietetikai állásfoglalásomat, és ez alapján javasoltam a kérdezőnek is ezt az étrendet, mert meggyőződésem, hogy egészségesebb.
"Figyelj, én nem vagyok tudós, sem dietetikus, én szimplán csak próbálok egészségesen élni, táplálkozni. Azon kutatásokban, amelyeket itt felsoroltál, nyilvánvalóan lehet igazság, ezt egy percig nem tagadom, viszont az én gondolkodásomat nem nagyon fogják befolyásolni."
Nem nyilvánvalóan lehet benne igazság, hanem van benne. A világ legnagyobb egészségügyi szervezetei foglalnak benne álláspontot.
Emellett nem TÉGED akartalak meggyőzni (hozzád se szóltam) hanem a KÉRDEZŐT, aki kétségtelenül nincs meggyőződve a fent említett termékek egészségességéről, jkülönben nem akarná elhagyni őket.
Szóval mi indokolja számodra azt, hogy egy a vegán étrend egészségességéről szóló kérdésnél kiakadsz azon, hogy valaki kijelenti, hogy igen, ez egészséges?
Mert szerintem semmi.
"Rengeteg tényező közrejátszhat az érintett alanyokat illetően, mennyire voltak aktívak sport terén, mire voltak érzékenyek stb."
Ez a két dolog összemosása. Van az egészséges étrend (A) meg az egészséges életmód/aktivitás (B). Az A nem váltja ki a B-t és a B sem az A-t.
Magyarul hiába mozgok ha nem étkezek egészségesen (húst, tojást, tejtermékeket fogyasztok) - minden esetben egészségesebb lesz nálam az, aki egészségesen étkezik. A koleszterint, a hormonokat, és egyebeket nem tünteti el a testmozgás. Hiába égeted el a felesleges zsírt, hanem fogyasztasz elég vitamint és ásványi anyagot, ha túl sok állati fehérjét viszel be (rák, cukrobetegség, vese-és májbetegség, szívbetegség, stroke, stb. kockázata nő jelentősen), ha nem viszel be elég omega zsírsavat de helyette túlsok telített zsírt, koleszterint viszel be, ha rákkeltő hem vasat fogyasztasz, ha rákkeltő tejfehérjét (kazein) fogyasztasz, ha túl kevés rostot eszel, ha nem viszel be antioxidánsokat, ha túl sok húgysavat fogyasztasz...
"Hogyha nektek bevált a vegán étrend és jobban érzitek magatokat, akkor én annak csak örülök! Én egy viszonylag fitt embernek tartom magamat, aktívan sportolok és mindent eszek, amit az általad felsorolt cikkek támadnak. Nagyon jól érzem magam, és van egy sanda gyanúm, hogy évek múlva sem a hús, a tojás, és a tejtermékek fognak a lábamról ledönteni."
Örülök hogy egyenlőre jól érzed magad, sejtem, hogy pár év múlva nem fogod. A húsos-tejtermékes-tojásos étrend olyan 45-50 év körül kezdi kiütni az embereket, a vegánok ilyenkor még 10 évet letagadhatnának a korukból.
"Légyszíves ne nevezz engem tanulatlannak, mert hogyha elkezdenék kóborolni én is a neten, rengeteg cikket találhatnék én is arra, hogy mennyire károsak a húspótlók, a szója stb. Az én életemet alapul véve rengeteg érv szól az ilyesfajta életmód ellen, semmi pénzért nem állnék át rá."
Kit nevezzek tanulatlannak, ha egyszer az vagy?
Oktalanul, és elég értelmetlen módon belekötöttél egy tudományos ténybe.
Megértem, ha nem tetszik, hogy egészségtelen az életmódod és nem akarsz azon változtatni.
De ez engem nem érdekel. Nem miattad vagyok itt a kérdező kért segítséget az étrendjével kapcsolatban. Nem bírod ki, hogy valami ne rólad szóljon? Senki nem kérdezte a véleményedet, és mást nem csinálsz, csak alaptalanul kötekedsz.
"nem szólok bele abba hogy te hogy étkezel. Legyen ez fordítva is így, mert meggyőzni egymást szerintem úgyse tudnánk. Téma lezárva."
Én nem szóltam bele abba hogy te vagy BÁRKI mit eszik. Egy tudományos tényt közöltem:a hús, tejtermékek, tojás károsak.
Az, hogy te mit kezdesz ezzel az információval a te dolgod.
Utolsó, szerintem ezzel az alpári stílussal magadat jellemezed csak.
Egyrészt utoljára írom le, hogy nem hozzád szóltam - nem krizitáltam az életmódodat, nem érdekel hogyan élsz, csupán tudományos tényeket közöltem: az állati termékek egészségtelenek.
Másrészt az, hogy az ismerőseid, családtagjaid mit csinálnak senkit nem érdekel. Sokkal inkább érdekes egészségügyi szempontból, hogy a WHO rákkeltőnek minősítette a feldolgozott és vörös húsokat, a hem vasat (húsban található vas), az AHA nem tanácsolja a tojásfogyasztást és a Harvard kutatása is egyetért ebben a fenti szervezetekkel. A Kanadai ételpiramis 95%-ban növényi lett, a kanadai dietetikusok társasága a tejtermékek fogyasztása ellen van, és így tovább.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!